• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #sir

Odabrao CNN: 22 najfinija sira u Europi koje treba probati barem jednom u životu

CNN vjeruje kako najbolji sirevi na svijetu potječu upravo iz Europe, te su odabrali 22 favorita koje se isplati probati...
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 21.12.2021 15:44 komentari
viber Created with Sketch.
Sir/Ilustracija
Sir/Ilustracija (Foto:Shutterstock)

Život bi imao manje smisla bez finog komadića sira koji se može dodati na omiljenu tjesteninu, pizzu, kanape, u burger ili običan sendvič. Ako ćemo biti posve iskreni, sir se može jesti solo bez ikakvog drugog dodatka.

CNN vjeruje kako neki od najboljih sireva na svijetu potječu upravo iz Europe, te su odabrali 22 favorita koje se isplati probati.

Grana Padano
Grana Padano baš poput parmezana potječe iz talijanske pokrajine Emilia-Romagna na sjeveru države. Karakterizira ga orašast okus i tvrda tekstura savršena za stavljanje na salatu ili tjesteninu. Obično je jeftiniji od parmezana te ima nježniji okus.

U trendu Rakija Vatrena voda Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana Castagnole Venecijanske fritule Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način Suloszowa - 4 Hit na društvenim mrežama Mjesto u kojem svi žive uz istu ulicu dugu 9 kilometara

Parmigiano Reggiano Hrana i piće Kultni talijanski sirevi: Koja je razlika između Parmigiana Reggiana i Grana Padana?

Gruyere
Sir Gruyere dobio je ime prema srednjevjekovnom gradiću u Švicarskoj u kojem se proizvodi. Ovaj tvrdi žuti sir karakterizira lagan orašast okus koji se može sljubljivati sa slanim i slatkim jelima.

Serra da Estrela
Nađete li se u Portugalu obavezno probajte sir Serra da Estrela koji se proizvodi u istoimenom planinskom dijelu ove zemlje. Radi se u zimskim mjesecima od ovčjeg mlijeka, a ima kremastu teksturu i čvrst jak okus.

Haloumi
Haloumi je polutvrdi bijeli sir od mješavine kozjeg i ovčjeg, a ponekad i kravljeg mlijeka koji potječe s Cipra, a danas je iznimno popularan u Grčkoj i na cijelom Mediteranu. Ima slan okus te gumenu škripavu teksturu, pa ga je moguće ispeći i na roštilju.

Cheddar
Iako se proizvodi u cijelom svijetu, sir cheddar originalno potječe iz istoimenog engleskog grada. Riječ je o kravljem siru čiji okus, tekstura i boja mogu varirati. Zrenjem se njegov okus pojačava s naglašenijim orašastim notama, dok njegova tekstura prelazi iz kremaste u suhu i mrvičastu.

Manchego
Manchego je sir koji se proizvodi u španjolskoj regiji La Mancha od mlijeka Manchego ovaca. Čvrst je i kompaktan s malim neravnomjerno raspoređenim zračnim džepovima. U Španjolskoj se često sparuje s pekmezom od dunje.

Halloumi sir Hrana i piće Uopće se ne topi niti mrvi! Polutvrdi sir koji možete ispeći na roštilju

Morbier
Morbier je polumekani sir od kravljeg mlijeka koji potječe iz istoimenog sela u Francuskoj. Prepoznaje se po pepeljastoj tankoj crti koja ga vodoravno razdvaja po sredini. Ima kremastu i pomalo elastičnu teksturu, a ostavlja lagano gorki okus u ustima.

Bitto

Bitto je 2000 godina star sir koji potječe iz Bergamskih Alpa na sjeveru Italije. Radi se od kombinacije kravljeg i kozjeg mlijeka, a proces zrenja može potrajati i do 10 godina. Ne čudi stoga što dolazi s paprenom cijenom i od 2000 kuna za kilogram.

Havarti
Houlumi nije jedini sir koji se može staviti na roštilj. I Havarti prekrasno omekša na roštilju. Riječ je o danskom polumekanom siru koji karakterizira vrlo blagi okus, a koji se sjajno sljubljuje sa svježim kruškama, smokvama i jabukama, ali i voćnim džemovima te orašastim plodovima.

Wensleydale
Wensleydale je engleski sir koji su popularizirali animirani likovi Wallace i Gromit. Punjen je brusnicama te je nezaobilazan dio blagdanskog stola. Ima lagano slatkasti okus, pa ga neki jedu čak kao prilog uz voćnu tortu.

Cabrales
Cabrales je plavi sir koji se proizvodi u Asturiji u Španjolskoj. Može se napraviti od kravljeg mlijeka ili ga pomiješati s kozjim i/ili ovčjim mlijekom što mu daje snažniji začinjeniji okus. Cabrales je polutvrd sir, slan i vrlo ukusan. Povrh svega, iznimno je skup.

Slika nije dostupna Hrana i piće 8 "loših" vrsta hrane koja je zapravo dobra za nas kada je jedemo u umjerenim količinama

Comte
Comte ima okus poput sira Gruyere. Ovo ne čudi kada je poznato da se proizvodi u francuskoj regiji Franche-Comte na granici sa Švicarskom te nosi nadimak Gruyere Comtea. Ima lagano orašast okus i nježnu slatkoću, ali je nešto kremastiji od Gruyerea.

Pecorino romano
Pecorino romano još je jedna talijanska alternativa za parmezan. To je tvrd, slani sir od ovčjeg mlijeka koji se riba i dodaje brojnim jelima, a posebice tjestenini. Pecorino romano obavezno se dodaje u rimske specijalitete poput paste alla gricia te pasta alla amatriciana.

Bryndza
Bijeli sir Bryndza od ovčjeg mlijeka potječe iz Slovačke, no jede se diljem istočne i srednje Europe. Ima karakteristično jak miris i pikantan okus, lagano je mrvičast i blago vlažan. Dodaje se kao dodatak brojnim jelima, a pogotovo slovačkim haluškima.

Gauda

Što dulje zrije, gauda može postati sve tvrđa, orašastija i pikantnija. Ona je bez sumnje najpoznatiji nizozemski sir koji se radi od kravljeg mlijeka, a karakterizira je sve do žute do izražajne narančaste boje. Proizvodi se u Nizozemskoj još od Srednjeg vijeka.

Callu de Cabrettu
Callu de Cabrettu je kozji sir sa Sardinije koji će voljeti samo najzagriženiji obožavatelji. Pikantnog je okusa i kremaste teksture, a priprema se po starim tradicionalnim recepturama ovoga prostora koje je bolje ne spominjati ako želite uživati u okusu.

PR Hrana i piće Domaće, a svjetsko: donosimo vam recept za najbolje zagorske štrukle koji nam je otkrila Mirjana Špoljar

Metsovone
Metsovone je sir iz grčkog grada Metsova. Radi se od kravljeg mlijeka s dodatkom malo ovčjeg ili kozjeg mlijeka. Ima polutvrdu teksturu i prirodno dimljen okus. Možete ga ispeći i na roštilju.

Vieux-Boulogne
Priča se da je Vieux-Boulogne najsmrdljiviji sir na svijetu. Riječ je o nepasteriziranom siru od kravljeg mlijeka koje se priprema oko gradića Boulogne sur Mer u Francuskoj, a koje se poslužuje s nezaobilaznim baguetteom.

Jarlsberg
Jarlsbert je blagi sir od kravljeg mlijeka s rupama koji nalikuje Ementaleru. Potječe, pak, iz Norveške, a proizvodi se i u Irskoj te u američkoj saveznoj državi Ohio po licenci norveških proizvođača mliječnih proizvoda.

Gubbeen
Gubben je ponos Irske. Ovaj kravlji sir naborane kore i polumekane unutrašnjosti ima blagi orašasti okus. Postoji i njegova dimljena verzija koja ima snažniju aromu i okus.

Puzzone di Moena
Puzzone di Moena ili u prijevodu smrdljivac iz Moene je sir izrazite arome po kojem je dobio ime. To je tradicionalni sir naroda Ladina iz Dolomita koji su njime začinjavali ograničene namirnice s kojima su raspolagali. Nekoć se zvao i Fassa Nostrano, no ime je promijenjeno 1974. godine nakon jedne radijske emisije. Danas ga svi žele probati baš zbog njegova imena.

Lüneberg
Lüneberg je osebujan kravlji sir koji se proizvodi u planinskoj dolini u Voralbergu u zapadnoj Austriji. Ima izrazitu narančastu boju koja potječe od šafrana koja mu se dodaje u proizvodnji.

Kako se pravilno reže i poslužuje sir: Složite platu poput profesionalca +0 Sir

  • #sir
  • #najbolji sir
  • #europska kuhinja
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Jelo za peticu: Recept za krpice sa zeljem s "tajnim sastojkom" koji Talijani obožavaju
Recept dana
Jelo za peticu nježno za budžet: Recept za krpice sa zeljem s "tajnim sastojkom" koji Talijani obožavaju
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Za svačiji džep
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Brzo, kremasto i neodoljivo: Recept za njoke s gljivama i plavim sirom
Za 20 minuta
Brzo, kremasto i neodoljivo: Recept za njoke s gljivama i sirom
Najbolje vrijeme za posjeti Vranici: Pogledajte fotografije koje zovu na resetiranje u tišini prirode
Nevjerojatna ljepota
Najbolje vrijeme za posjeti Vranici: Pogledajte fotografije koje zovu na resetiranje u tišini prirode
Slatki doručak ili "običan" desert: Recept za brze muffine s bananom
Jednostavno
Slatki doručak ili "običan" desert: Recept za brze muffine s bananom
7 recepata koji dokazuju da skromna i jednostavna jela mogu biti pun pogodak
Tjedni jelovnik
7 recepata koji dokazuju da skromna i jednostavna jela mogu biti pun pogodak
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Venecijanske fritule
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao
Ponos Bavarske
Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Na dva sata od Zagreba: Toplo jezero u kojem je osobit gušt kupati se zimi
Najveće u Europi!
Sat vremena od granice: Toplo jezero u kojem je osobit gušt kupati se zimi
Česta pogreška zbog koje nam biskvit ne uspijeva: Vrsna slastičarka otkriva tajne savršenih deserata u MasterChefu
Zlatni trikovi
Česta pogreška zbog koje vam biskvit ne uspijeva: Vrsna slastičarka otkriva tajne savršenih deserata u MasterChefu

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Nevrijeme u Italiji izazvalo poplave: Furlanija pod vodom, ljudi na krovovima čekaju evakuaciju
ima i nestalih
VIDEO Izvanredno stanje u susjednoj zemlji: 300 ljudi evakuiraju helikopterima!
Uhićenje po nalogu USKOK-a u Zagrebu
član zločinačkog udruženja
Akcija policije i USKOK-a u Zagrebu: Procurilo tko je uhićen
Tjedan pojačanog nadzora kamiona i autobusa: Policija posebnu pozornost posvećuje vozilima za prijevoz djece
ROADPOL
Od danas velika akcija prometne policije u cijeloj zemlji: Evo koga će posebno kontrolirati
show
Deni Karadža u osmoj epizodi showa Supertalent
''meni si 10/10''
Poslušajte što je to rasplakalo Maju Šuput: ''Zabio si mi nož u srce!''
Kako je Laura Gnjatović izgledala prije pet godina?
pogled unatrag
Pogledajte kako je naša misica izgledala prije pet godina, sad je jasno zašto slovi za favoritkinju
Zbog koncerta benda ''The Offspring'' u Zagrebu su se stvorili redovi i po kiši
a nije thompson
Zbog čijeg su se koncerta u Zagrebu stvorili redovi za ulaznice i po kiši?
zdravlje
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Visoko osjetljivo dijete: 12 znakova koji otkrivaju da imate malo empatično čudo
Piše psihologinja
Visoko osjetljivo dijete: 12 znakova koji otkrivaju da imate malo empatično čudo
zabava
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Čovječe…
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Dosjetljivo
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Provela noć kod partnera pa počela primjećivati neobične detalje
Zanimljivo
Provela noć kod partnera pa počela primjećivati neobične detalje
tech
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Sad znamo i to
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Otkriven ključ trajnih simptoma dugog COVID-a
Pronađen u krvi pacijenata
Otkriven ključ trajnih simptoma dugog COVID-a
Trebamo li puniti mobitele na 100 posto? Evo što kažu stručnjaci
Dobro je znati
Trebamo li puniti mobitele na 100 posto? Evo što kažu stručnjaci
sport
VIDEO Hrvatska velikim preokretom slavila u Crnoj Gori i sad čeka ždrijeb SP-a!
POGLEDAJTE GOLOVE
VIDEO Hrvatska velikim preokretom slavila u Crnoj Gori i sad čeka ždrijeb SP-a!
Pogledajte što je cnogorski policajac napravio kada se ispred njega pojavio Zlatko Dalić
hns objavio
Pogledajte što je crnogorski policajac napravio kada se ispred njega pojavio Zlatko Dalić
NFL zvijezda Kris Boyd u kritičnom stanju nakon pucnjave
Policija objavila snimke
Drama u centru New Yorka: Zvijezda u kritičnom stanju nakon pucnjave
tv
U dobru i zlu: Lošim iznenađenjima nema kraja – što će sve poći po zlu ne propustite saznati u novim epizodama serije "U dobru i zlu"
U DOBRU I ZLU
Lošim iznenađenjima nema kraja – što će sve poći po zlu ne propustite saznati u novim epizodama serije "U dobru i zlu"
Supertalent: Audicijski nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Marina Godanj
KAKVA PJESMA!
Noćas nas je boljela duša, ali ju je Marina izliječila svojim nastupom!
MasterChef: TOP 13 - tko vas je dosad najviše iznenadio svojim napretkom? Riješite anketu!
JEDAN MOŽE POBIJEDITI
TOP 13 - tko vas je dosad najviše iznenadio svojim napretkom? Riješite anketu!
putovanja
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Venecijanske fritule
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
novac
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
Grad koji ubija
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
Von der Leyen pozvala zemlje EU-a na 135 milijardi eura potpore Ukrajini: "Ne postoje jednostavna rješenja”
raste pritisak
Von der Leyen pozvala zemlje EU-a na 135 milijardi eura potpore Ukrajini: "Ne postoje jednostavna rješenja”
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Slatki imperij
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
lifestyle
Ulična moda Zagreb u minici i visokim čizmama
I ženstvene čizme
Prva minica zagrebačke špice: Kombinacija s tankim najlonkama koju je teško ne primijetiti
Sanja Musić Milanović u metalik suknji i uskom kožnjaku
Izdanje za kazalište
Sanja Musić Milanović: Fantastična suknja uz koju uski kožnjak pristaje baš zakon
Hlače od samta su veliki trend ove sezone
GLASAJTE U ANKETI
Tople hlače hit su ove jeseni - hoćete li ih nositi? Pronašli smo i 10 modela koji bi vam se mogli svidjeti
sve
VIDEO Hrvatska velikim preokretom slavila u Crnoj Gori i sad čeka ždrijeb SP-a!
POGLEDAJTE GOLOVE
VIDEO Hrvatska velikim preokretom slavila u Crnoj Gori i sad čeka ždrijeb SP-a!
Deni Karadža u osmoj epizodi showa Supertalent
''meni si 10/10''
Poslušajte što je to rasplakalo Maju Šuput: ''Zabio si mi nož u srce!''
Ulična moda Zagreb u minici i visokim čizmama
I ženstvene čizme
Prva minica zagrebačke špice: Kombinacija s tankim najlonkama koju je teško ne primijetiti
Složenac od krumpira
Topi se u ustima

Prefino i bez hrpe suđa: Recept za složenac od krumpira sa sirom

U osnovni recept slobodno možete dodati i ploške dimljene kuhane šunke, papriku ili češnjak... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close