Dva omiljena talijanska sira: Parmigiano Reggiano i Grana Padano na prvi pogled djeluju slično, barem kada je riječ o obliku i boji, ali radi se o različitim proizvodima koje štite njihovi konzorciji i zalažu se za prepoznatljivost imena, isticanje jedinstvenih karakteristika i geografskog podrijetla, kao i značaja dugačke tradicije. Dobro je znati da nije svaki parmezan - Parmigiano Reggiano, pa želite li biti sigurni da kupujete pravu stvar, potražite oznaku geografskog podrijetla DOP (Denominazione di Origine Protetta) i nikada nemojte birati naribani sir jer je on lošije kvalitete. 

Pecorino 

Na spomen Italije i sireva mnogi će se sjetiti i Pecorina, ali za razliku od druga dva sira, taj se proizvodi od ovčjeg mlijeka. Osim toga, nije svaki Pecorino jednak; razlikujemo Romano, Toscano i Sardo, ovisno o tome s kojeg kraja Čizme dolazi.

S vremenom su Parmigiano Reggiano i Grana Padano postali dio vrlo specifičnog kulturnog identiteta do te mjere da zagriženi obožavatelji ponekad zauzimaju stranu, kao da je riječ o nogometnim klubovima. Talijani najčešće nemaju dilema kada će i kako koristiti Parmigiano Reggiano, a kada Grana Padano. Primjerice, u salatu od rukole dodat će Padano, a Parmigiano posuti po tjestenini ili raguu.

Parmigiano Reggiano Parmigiano Reggiano (Foto: Shutterstock)

Koji je bolji? 

Oba se sira mogu naribati ili narezati, ali okusi im se značajno razlikuju. Dok je prvi blaži, slađi i "maslačast", drugi je glađe teksture, aromatičniji i puniji. Gurmani naglašavaju da su oba sira ukusna, a poznavatelji svjedoče o tome kako je svaki od ta dva tima uložio itekako puno truda, znanja i predanosti da bi se postigli najviši standardi proizvodnje. Pravila proizvodnje Parmigiana Reggiana su stroža, a i cijena mu je viša od one koja se nađe uz Grana Padano ekvivalentne kvalitete.

Parmigiano Reggiano proizvodi se na užem području nego Grana Padano. Može se naći u Parmi, Reggio Emiliji i Modeni te dijelu Mantove (s desne obale rijeke Po) i Bolonji (s lijeve obale rijeke Reno). Grana Padano možemo naći u 33 provincije, među ostalim u Lombardiji, Veneti, Pijemontu, Emilia Romagni i Trentina Alto Adigi (pokrajina Trento i neke općine u pokrajini Bolzano).

Kruhovac - 1 Hrana i piće Voće sportaša: Plodovi drveta otpornog na oluje koji bi mogli pomoći protiv svjetske gladi

Trava s livada... 

I dok Parmigiano Reggiano sazrijeva najmanje 12 mjeseci, Grana Padano spreman je nakon 9. No Parmigiano se najčešće ostavlja da sazrije 24 mjeseca, a Padano u prosjeku 15. Mlijeko koje se koristi za proizvodnju Parmigiana Reggiana dolazi samo od krava koje pasu isključivo livadnu travu i sijeno. Za Grana Padano smije se koristiti milijeko krava koje se hrane i silažom.

Dok se Parmigiano Reggiano proizvodi bez aditiva, Grana Padano dopušta korištenje lizozima, proteina ekstrahiranog iz bjelanjka jajeta kako bi se kontrolirala fermentacija.

Uzbudljiva prošlost popularne hrane: Znate li kako su zapravo pizza, hamburger i sendvič dobili ime? Pavlova s mandarinama Pizza Umak za Cezar salatu +4 Popularni američki sendvič Philly Cheesesteak

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju