Halloumi je polutvrdi bijeli sir koji je savršen za ljetna jela. Iako mu tekstura nalikuje na mozzarellu, s njom nema previše sličnosti. Naime, riječ je o siru koji se ne topi pa ga zato mnogi pripremaju na roštilju. I ne, pritom ga ne stavljaju na komad mesa kako bi se rastopio, već direktno na rešetku.

Ovaj sir ima visoku točku topljenja, a priprema se od kombinacije ovčjeg ili kozjeg te s malim udjelom kravljem mlijeka. Nakon izrade stavlja se u slanu marinadu koja mu daje izraženi okus kad se jede sirov. Ipak, mnogo češće se grila kako bi dobio hrskavu koricu, dok mu unutrašnjost ostaje mekana i sočna.

U trendu Pileći paprikaš Tjedni jelovnik Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna Kuća za odmor Out House, Sv. Ivan Zelina, Airbnb - 9 Mir i tišina Pola sata od Zagreba: Kuća s bazenom za vikend-odmor u kojoj vam nitko neće smetati Korčula - 10 Kao brod od kamena Pogledajte nevjerojatne prizore Korčule: Grad kontrasta, između mora i povijesti

Tost sa sirom Hrana i piće Hrskav izvan, mekan iznutra: Trik Jamieja Olivera za savršeni tost sa sirom

Halloumi potječe s Cipra, no nalazi se i u tradicionalnim kuharicama Libanona, Sirije i Palestine. Dio je brojnih ljetnih jela, a posebno se dobro sljubljuje s mentom.

6 ideja za pripremu jela s halloumijem:

  1. Narežite ga na manje kocke te nabodite na štapiće za ražnjiće zajedno s povrćem te ispecite na roštilju
  2. Narežite deblje komade halloumija te ispecite na roštilju pa poslužite u pecivu kao vegetarijanski burger
  3. Pečeni hallumi možete poslužiti u tortilji s grilanim povrćem i tzatzikijem.
  4. Omotajte ga špekom te ispecite na tavi pa poslužite uz krumpir i povrće po želji
  5. Njime možete nadjenuti paprike te ispeći u pećnici
  6. Od ispečenih komadića halloumija možete napraviti i toplu salatu s lećom, rajčicama i lukom

Što kada sir postane pljesniv? Slučajevi u kojima ga ne smijemo jesti Camembert - 3 Camembert - 1 Roquefort - 2 +2 Roquefort - 1