Halloumi je polutvrdi bijeli sir koji je savršen za ljetna jela. Iako mu tekstura nalikuje na mozzarellu, s njom nema previše sličnosti. Naime, riječ je o siru koji se ne topi pa ga zato mnogi pripremaju na roštilju. I ne, pritom ga ne stavljaju na komad mesa kako bi se rastopio, već direktno na rešetku.
Ovaj sir ima visoku točku topljenja, a priprema se od kombinacije ovčjeg ili kozjeg te s malim udjelom kravljem mlijeka. Nakon izrade stavlja se u slanu marinadu koja mu daje izraženi okus kad se jede sirov. Ipak, mnogo češće se grila kako bi dobio hrskavu koricu, dok mu unutrašnjost ostaje mekana i sočna.
Halloumi potječe s Cipra, no nalazi se i u tradicionalnim kuharicama Libanona, Sirije i Palestine. Dio je brojnih ljetnih jela, a posebno se dobro sljubljuje s mentom.
6 ideja za pripremu jela s halloumijem:
- Narežite ga na manje kocke te nabodite na štapiće za ražnjiće zajedno s povrćem te ispecite na roštilju
- Narežite deblje komade halloumija te ispecite na roštilju pa poslužite u pecivu kao vegetarijanski burger
- Pečeni hallumi možete poslužiti u tortilji s grilanim povrćem i tzatzikijem.
- Omotajte ga špekom te ispecite na tavi pa poslužite uz krumpir i povrće po želji
- Njime možete nadjenuti paprike te ispeći u pećnici
- Od ispečenih komadića halloumija možete napraviti i toplu salatu s lećom, rajčicama i lukom
Što kada sir postane pljesniv? Slučajevi u kojima ga ne smijemo jesti +3