Sve je počelo zbog ljubavi.

Prije sedam godina Saši Šumeru odstranjena je žuč zbog čega je morao promijeniti način prehrane. S obzirom da više nije mogao jesti kruh napravljen od klasičnog pekarskog kvasca njegova je supruga Anita počela eksperimentirati s alternativnim načinima pripreme. Prisjetila se svoje bake koje je kruh radila od tek četiri namirnice: brašna, vode, soli i puno ljubavi.

Na internetu je počela čitati o zaboravljenim receptima za domaći kvas koji se danima i tjednima razvija, "hrani“ brašnom te transformira u sočna peciva, kruh i kolače. Mijesila je, griješila i učila iz svojih pogrešaka, te se vrlo brzo "zarazila kvasnom bubom“.

Kruh Anite Šumer - 2 Hrana i piće Anita Šumer: "Mađioničarka" s domaćim kvascem kojoj kapu skida i Buzzfeed

"Što sam više pekla, to mi je bolje išlo. A pekla sam i triput tjedno. Početci su bili posve drugačiji od mojih današnjih proizvoda: niski i prekiseli, ali nijedan nisam bacila, muž i ja pojeli bismo sve do posljednje mrvice,“ priznaje Anita Šumer koja je zahvaljujući svojoj upornosti, trudu i maštovitim tehnikama ukrašavanja, ali i društvenim mrežama postala globalna zvijezda.

Njene video tutorijale o pečenju kruha s domaćim kvasom podijelili su svjetski mediji poput Business Insidera, Daily Maila te Buzzfeeda, a Anita počela putovati svijetom – od Belgije do Tajlanda te dijeliti svoje znanje i iskustva.

Knjiga “Drožomanija” kruna je njezina znanja i uspjeha koju je prvi put izdala 2017. godine. Riječ je o najsveobuhvatnijoj slovenskoj knjizi o pripremi kruha i peciva s domaćim kvasom, koja je imala već dva dotiska te koja je ove godine proglašena i najboljom svjetskom knjigom o kruhu za 2019. godinu na kulinarskim Oscarima u Kini.

Anita Šumer Aktualno Bravo, Anita: "Drožomanija" je proglašena najboljom knjigom o kruhu u 2019.

Nedavno se pojavila i na našem tržištu u prijevodu Jagne Pogačnik te u izdanju VBZ-a. Na tristo atraktivno ilustriranih stranica “Kvasomanija” donosi sve što morate znati o pripremi kruha i peciva s domaćim kvasom – od miješanja prvog startera, preko odabira najboljeg brašna do pripreme tijesta, dizanja i pečenje. I da, svaki je proces precizno objašnjen te ilustriran.

Kada svladate pripremu tijesta od domaćeg kvasa na raspolaganju vam je pedesetak recepata za slane i slatke delicije. Isprobati možete Anitin heljdovac s orasima, raženi kruh, pizzu, brioš, slanu ili slatku pletenicu, začinjena peciva, veganski kruh od banane, voćni kolač, kroasane, makovnjače i krekere.

Anita Šumer na predstavljanju knjige Kvasomanija u Zagrebu Anita Šumer na predstavljanju knjige Kvasomanija u Zagrebu (Foto: Siniša Mazulović / VBZ)

No vjerojatno vas ništa neće moći pripremiti na sreću koja će uslijediti nakon što uspješno napravite Anitinu focacciu s maslinovim uljem i ružamarinom, te zagrizete u to savršenstvo bez mane.

"Kvasomanija“ obiluje i nutricionistčkim podacima i savjetima koji otkrivaju zašto su baš proizvodi s domaćim kvasom ukusniji, zdraviji, hranjiviji i lakše probavljiviji za našu crijevnu floru, ali i otkriva kako je slavna hrvatska slastičarka Petra Jelenić postala kvasomanična.

Možda se razlog za širenje kvasomanije najbolje očituje u sljedećoj činjenici:

"Tijesto od domaćeg kvasa je totalna suprotnost današnjem svijetu u kojem je sve ubrzano i sve se treba dogoditi istog trena, bez čekanja. Umjesto toga ono te uči kako da usporiš, kako da uživaš u svakom trenutku, kako da se opustiš, uči te strpljenju,“ zaključuje Anita Šumer.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju