Ove lazanje od bundeve i špinata kremaste su, mirisne i nevjerojatno ukusne. U njima se stapaju bogati okusi jeseni: slatkasti pire od bundeve, aromatična kadulja, blagi muškatni oraščić i zeleni okus špinata, dok kombinacija parmezana i vrhnja daje kremastu puninu svakom zalogaju.
Ne morate peći svježu bundevu – konzervirani pire od bundeve sjajna je prečica koja štedi vrijeme, a nimalo ne umanjuje slojevitost okusa. Kao i kod svakih lazanja, i ove su jelo koje traži malo strpljenja u pripremi, ali se trud višestruko isplati.
Lazanje s bundevom i špinatom - sastojci:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 luka, nasjeckana
- 1 kg špinata, bez tvrdih stabljika, listovi dobro oprani i nasjeckani
- 2 1/4 čajne žličice soli
- 1 čajna žličica svježe mljevenog crnog papra
- 1 čajna žličica sušene kadulje
- 1/2 čajne žličice naribanog muškatnog oraščića
- 800 g pirea od bundeve iz konzerve
- 360 ml vrhnja za kuhanje
- 140 g naribanog parmezana
- 120 ml mlijeka
- 170 g suhih listova za lazanje
- 15 g maslaca
Lazanje s bundevom i špinatom - priprema:
- U velikoj tavi s neprianjajućim dnom zagrijte ulje na umjereno laganoj vatri. Dodajte luk i pržite ga, povremeno miješajući, dok ne postane proziran, oko 5 minuta. Pojačajte vatru na umjereno jaku i dodajte špinat, 1 čajnu žličicu soli, 1/2 čajne žličice papra, 1/2 čajne žličice kadulje i 1/4 čajne žličice muškatnog oraščića. Kuhajte, miješajući, dok špinat ne uvene i sva tekućina ne ispari, 5 do 10 minuta.
- Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. U srednjoj zdjeli pomiješajte 270 g pirea od bundeve, 180 ml vrhnja, 50 g parmezana i preostale 1 1/4 čajne žličice soli, 1/2 čajne žličice papra, 1/2 čajne žličice kadulje i 1/4 čajne žličice muškatnog oraščića.
- Ulijte mlijeko u posudu za pečenje dimenzija 20x30 cm. Rasporedite trećinu listova za lazanje po dnu, a po njima polovicu smjese od bundeve. Preko bundeve rasporedite polovicu špinata prekrijte drugim slojem lazanja. Ponovite s još jednim slojem bundeve, špinata i lazanja. Pomiješajte preostali pire od bundeve s preostalim vrhnjem i smjesu ravnomjerno rasporedite po vrhu lazanja, pospite preostalim parmezanom i dodajte maslac.
- Prekrijte aluminijskom folijom i pecite 20 minuta. Otkrijte i pecite dok se lijepo ne zapeče, još oko 15 minuta.
Jeli smo u prvoj vegetarijanskoj pizzeriji u Zagrebu i jako se iznenadili