Svaka europska zemlja ima barem jedan fantastičan recept s krumpirom za trku. I dok se Bugari zimi vole ugrijati uz krepku juhu od krumpira i kobasica, Švicarci nakon skijanja snagu vraćaju popečcima od krumpira. Boxty, križanac između pogače i palačinke omiljeni je slatki ili slani doručak u Irskoj, a volite li restani krumpir, lako biste se mogli zaljubiti u njemački bratkartoffeln.

Švicarski röschti

Rösti ili röschti jelo je koje Švicarci obožavaju. Omiljeno je i zbog toga što ga možete napraviti i kad praktički nemate u kući ništa osim krumpira. Na selu, osobito u Bernu, naribani krumpiri cvrčali su u tavi za dobro jutro, ali danas se pripremaju u svako doba dana. Ovdje je i recept.

Krumpir Lyonnaise s karameliziranim lukom i peršinom Krumpir Lyonnaise s karameliziranim lukom i peršinom (Foto: Shutterstock)

Krumpir iz Lyona

Krumpir Lyonnaise ili pommes de terre sautees a la Lyonnaise francuski je specijalitet koji, baš kao što ime upućuje, potječe iz grada Lyona. Riječ je o krumpiru koji se dvaput termički obrađuje – prvo se kuha u posoljenoj vodi s nešto octa, a potom zapeče na tavi. Savršeni krumpir Lyonnaise hrskav je izvana i mekan iznutra, a sljubljuje se s karameliziranim lukom i svježim listićima peršina.

Njemački bratkartoffeln

Volite li restani krumpir, lako biste se mogli zaljubiti u njemački bratkartoffeln, odnosno prženi krumpir, koji je nešto konkretniji i manje kašast – a divnu aromu i okus daje mu slanina. Tako je dobar da ga Nijemci jedu i za doručak.

Patatnik Patatnik (Foto: Shutterstock)

Bugarski patatnik

Patatnik je slasna bugarska pita od naribanog krumpira i izmrvljenog sira feta s češnjakom i lukom, a za pripremu vam ne treba niti previše sastojaka. Ne morate znati ni komplicirane kuhinjske tehnike – nešto će vam vremena otići tek na ribanje krumpira. Tu je i recept.

Irske palačinke

Bacstaí ili boxty, križanac između pogače i palačinke, omiljeni je slatki ili slani doručak u Irskoj, gdje se jede s voćem, ali i dimljenom ribom, kobasicama te jajima. Bacstaí može zamijeniti i tortilju, ali i poslužiti kao prilog krepkim varivima. Ovdje je i recept.

Grčki krumpirići

Grci obožavaju jela na bazi krumpira, a napravili su i svoju verziju pomfrita. Tanke i hrskave pržene krumpire začinjavaju klasičnim mediteranskim začinima, a poslužuju s komadićima feta sira, nasjeckanim lukom i limunom.

Tajne mekanog mesa Hrana i piće Ručak za 15 minuta: Koji su komadi mesa najbolji na naglo?

Bavarska juha

Bavarska juha s krumpirom i kobasicama dovoljno je zasitna da može poslužiti i kao glavno jelo. Prema želji možete je obogatiti i povrćem, poput poriluka i listova špinata, dodati joj graha ili kuhanog ječma. Ne zaboravite i pokoji prstohvat mljevene crvene paprike, kao i pokoju žlicu vrhnja. Evo i recepta.

Šufnudli sa špekom i lukom Šufnudli sa špekom i lukom (Foto: Shutterstock)

Austrijski šufnudli

Kao i njoki, i šufnudli se rade od starog krumpira, koji možete prepoznati po hrapavoj kori. Krumpir se najprije kuha u kori ili peče u pećnici i zatim mijesi u tijesto s jajima i brašnom. Jaja nisu obvezna, a neki će kuhari dodati samo žumanjke. Ovdje potražite recept.

Pileći batak sa zabatkom na kineski način Hrana i piće Tako mekano meso da pada s kosti: Najbolji recept za pileće batke sa zabatkom

Grčka musaka

Iako je u Hrvatskoj musaka postala sinonim za složenac od krumpira i mljevenog mesa koji se završava u pećnici, zapravo je riječ o grčkom jelu koje ima nešto drukčije namirnice. Umjesto krumpira Grci koriste kriške patlidžana, a od mljevenog mesa svinje i junca draža im je janjetina i/ili kozletina. U prvom je planu umak od rajčice i mljevenog mesa, ali i bešamel koji daje sočnost cijelom jelu. Ovdje je i recept.

Patatas bravas Patatas bravas (Foto: Shutterstock)

Španjolski ponos 

Patatas bravas španjolsko je nacionalno jelo, a sastoji se od hrskavih pečenih krumpira narezanih na kockice te posluženih uz začinjeni umak na bazi rajčice. Patatas bravas tradicionalno se poslužuje u barovima kao dio tapasa jer je riječ o hrani koja se lako dijeli s prijateljima, a izvrsno pristaje uz hladno pivo. Evo kako ga možete pripremiti.

7 neodoljivih jela koja će vam uljepšati ovaj tjedan: Brzo, fino i bez kompliciranja Kremasta toskanska piletina Čokoladni kuglof Pohani patlidžan +3 Zapečena brokula sa sirom

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju