Da su jednostavne stvari često i najbolje dokazuje i slasni patatnik, pita od naribanog krumpira sa sirom i lukom koja potječe iz Bugarske.
Sastojci za patatnik:
- 700 g krumpira
- 1 glavica luka
- 200 g sira feta
- 4 jaja srednje veličine
- 2 češnja češnjaka
- 1 vezica peršina
- ½ žličice soli
- ½ žličice papra
- 1 žlica ulja
Priprema patatnika:
- Krumpir naribajte i posolite pa ostavite 5-7 minuta. Prebacite ga u čistu krpu ili gazu pa iscijedite što više tekućine iz krumpira. Naribajte ili sitno nasjeckajte luk i dodajte ga u zdjelu krumpirom. Dodajte i tri umućena jaja, jedno sačuvajte za kasnije.
- U zdjelu s krumpirom dodajte nasjeckani češnjak, papar, izmrvljeni sir i nasjeckani peršin. Dobro promiješajte.
- Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzija. Posudu za pečenje nauljite pa dodajte smjesu od krumpira. Smjesa bi trebala biti debljine 2-3 cm. Patatnik pecite 35 minuta.
- Umutite preostalo jaje. Izvadite patatnik iz pećnice pa ga premažite jajetom i pecite još oko 20 minuta dok lijepo ne porumeni.