Kineska kuhinja obiluje jelima koja savršeno uravnotežuju slatke, slane, ljute i umami okuse. Ovo jelo za pileće batke sa zabatkom jedno je od takvih recepata.
Meso se prvo marinira u tamnom umaku od soje, a potom kuha u aromatičnom temeljcu te postaje tako mekano da opada s kosti. Temeljac se nastavlja kuhati sa zagušnjivačem na bazi kukuruznog škroba sve dok ne dobije svilenastu teksturu umaka koja se potom poslužuje s termički obrađenim mesom.
Najbolje od svega? Nije teško napraviti ovo fino jelo kineske kuhinje i uživati u najboljem receptu za pileće batke. Neka vas ne obeshrabri duži popis sastojaka, većina se može kupiti u specijaliziranim azijskih trgovinama ili dućanima zdrave hrane.
Sastojci za najbolje pileće batke:
- 850 g pilećih bataka sa zabatkom
- 50 ml rižina vina
- 40 g šećera
- 4-5 češnja češnjaka
- 4 žlice svijetlog umaka od soje
- 4 žlice tamnog umaka od soje
- 1 žlica kukuruznog škroba
- 1 mladi luk
- 1 komadić đumbira veličine palca
- 1 štapić cimeta
- 1 zvjezdani anis
- sol po želji
- voda
- biljno ulje
Priprema najboljih pilećih bataka:
- Marinirajte piletinu: utrljajte dvije žlice tamnog umaka od soje u piletinu i pustite da tako odstoji barem pola sata prije termičke obrade.
- Karamelizirajte šećer: na tavi rastopite šećer s malo vode i ulja i termički ga obrađujte na srednje jakoj temperaturi uz često miješanje dok ne dobije tamno-smeđu boju.
- Napravite temeljac: u lonac ulijte litru vode te dodajte karamelizirani šećer, rižino vino, mladi luk, češnjeve češnjaka, đumbir, cimet, anis, svijetli umak od soje i preostali tamni umak od soje.
- Dodajte mariniranu piletinu u temeljac. Kada tekućina zavrije, smanjite temperaturu, poklopite lonac i kuhajte sve zajedno oko 15 minuta.
- Ugasite štednjak i poklopite lonac te ostavite piletinu u vrućem temeljcu oko 30 minuta. Piletina će se nastaviti termički obrađivati.
- Izvadite piletinu iz lonca, a temeljac vratite na vatru.
- Pomiješajte jednu žlicu kukuruznog škroba s jednom i pol žlicom vode i dobro promiješajte dok se ne riješite grudica.
- Ovu smjesu stavite u temeljac, dobro promiješajte i nastavite kuhati dok se temeljac ne zgusne.
- Poslužite kuhanu piletinu s umakom. Dobar tek!