Kineska kuhinja obiluje jelima koja savršeno uravnotežuju slatke, slane, ljute i umami okuse. Ovo jelo za pileće batke sa zabatkom jedno je od takvih recepata.

Meso se prvo marinira u tamnom umaku od soje, a potom kuha u aromatičnom temeljcu te postaje tako mekano da opada s kostiTemeljac se nastavlja kuhati sa zagušnjivačem na bazi kukuruznog škroba sve dok ne dobije svilenastu teksturu umaka koja se potom poslužuje s termički obrađenim mesom.

Najbolje od svega? Nije teško napraviti ovo fino jelo kineske kuhinje i uživati u najboljem receptu za pileće batke. Neka vas ne obeshrabri duži popis sastojaka, većina se može kupiti u specijaliziranim azijskih trgovinama ili dućanima zdrave hrane.

Sastojci za najbolje pileće batke:

  • 850 g pilećih bataka sa zabatkom
  • 50 ml rižina vina
  • 40 g šećera
  • 4-5 češnja češnjaka
  • 4 žlice svijetlog umaka od soje
  • 4 žlice tamnog umaka od soje
  • 1 žlica kukuruznog škroba
  • 1 mladi luk
  • 1 komadić đumbira veličine palca
  • 1 štapić cimeta
  • 1 zvjezdani anis
  • sol po želji
  • voda
  • biljno ulje

Priprema najboljih pilećih bataka:

  1. Marinirajte piletinu: utrljajte dvije žlice tamnog umaka od soje u piletinu i pustite da tako odstoji barem pola sata prije termičke obrade.
  2. Karamelizirajte šećer: na tavi rastopite šećer s malo vode i ulja i termički ga obrađujte na srednje jakoj temperaturi uz često miješanje dok ne dobije tamno-smeđu boju.
  3. Napravite temeljac: u lonac ulijte litru vode te dodajte karamelizirani šećer, rižino vino, mladi luk, češnjeve češnjaka, đumbir, cimet, anis, svijetli umak od soje i preostali tamni umak od soje.
  4. Dodajte mariniranu piletinu u temeljac. Kada tekućina zavrije, smanjite temperaturu, poklopite lonac i kuhajte sve zajedno oko 15 minuta.
  5. Ugasite štednjak i poklopite lonac te ostavite piletinu u vrućem temeljcu oko 30 minuta. Piletina će se nastaviti termički obrađivati.
  6. Izvadite piletinu iz lonca, a temeljac vratite na vatru.
  7. Pomiješajte jednu žlicu kukuruznog škroba s jednom i pol žlicom vode i dobro promiješajte dok se ne riješite grudica.
  8. Ovu smjesu stavite u temeljac, dobro promiješajte i nastavite kuhati dok se temeljac ne zgusne.
  9. Poslužite kuhanu piletinu s umakom. Dobar tek!

5 jela koje treba probati svaki pravi ljubitelj piletine Ćufte u bijelom umaku Hladna salata od tjestenine i piletine Pašteta +2 Pileći ražnjići su hit svakoga ljeta i sezone roštiljanja

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju