Šufnudli ili schupfnudeln, kako bi rekli Nijemci i Austrijanci, najlakše bi se mogli opisati kao švapski njoki. Ovisno o regiji ili dijelu zemlje u kojem se nađete, poznati su i kao: fingernudeln, bubespitzle, schopperla, erdepfebaunkerl

Kao i njoki, i šufnudli se rade od starog krumpira, koji možete prepoznati po hrapavoj kori. Krumpir se najprije kuha u kori ili peče u pećnici i zatim mijesi u tijesto s jajima i brašnom. Jaja nisu obavezna, a neki će kuhari dodati samo žumanjke.

Glavni razlog zašto se krumpiri peku u pećnici je taj da bi imali manje vlage, a samim time potreba za dodavanjem brašna je manja. Upije li tijesto previše brašna, šufnudli, baš kao i njoki, neće biti pahuljasti. U Austriji se šufnudli često rade s prženim lukom i špekom, ali dobrodošli su i uz različite umake.

Sastojci za šufnudle s lukom i špekom:

  • 1 kg starog krumpira
  • 125 g brašna
  • 25 g škrobnog brašna
  • 2 žličice soli
  • ¼ žličice muškatnog oraščića
  • 1/4 žličice papra
  • 2 žumanjka
  • 2 manje glavice luka
  • 300 g špeka

Priprema šufnudla s lukom i špekom:

  1. Krumpire stavite u hladnu vodu, poklopite ih i kuhajte dok ne omekšaju, oko pola sata. Pećnicu zagrijte na 150 Celzijevih stupnjeva.
  2. Procijedite krumpire i stavite ih na lim obložen papirom za pečenje pa ih pecite 5-10 minuta ili dok vlaga ne ispari. Izvadite ih i ostavite da se malo ohlade pa ih ogulite i protisnite.
  3. Pomiješajte brašno, škrobno brašno, sol, muškatni oraščić, papar i žumanjke pa smjesu dodajte krumpiru. Na pobrašnjenoj površini umijesite tijesto i prema potrebi dodajte još brašna.
  4. Podijelite tijesto na četiri dijela pa svaki zarolajte i režite na komade od 2,5 cm. Zarolajte jedan po jedan komad između dlanova i stavite na pobrašnjeni pladanj ili tanjure. Zagrijte vodu za kuhanje šufnudla.
  5. Špek narežite pa ga popržite u tavi dok ne postane hrskav. Izvadite ga na tanjur, a na istoj masnoći popržite sjeckani luk.
  6. Kada voda za šufnudle prokuha, posolite je i ubacite jedan dio šufnudla. Kuhajte ih dok ne isplivaju na površinu i ponovite s preostalom količinom. Ubacite ih u tavu s lukom i dodajte prženi špek. Kušajte i prema potrebi možete dodati komadić maslaca. Poslužite.

Divlji kvasci i pitomi pekari: Pekarnica u koju se ide po izvrsne kroasane s pistacijama i pravi kruh Kukuriku - 2 Kukuriku - 3 Kukuriku - 1 +1 Kukuriku

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju