Zemlje Mediterana u svojim kuhinjama njeguju jela kojima ne nedostaje okusa i mirisa, slasti, ali i zdravih sastojaka kao što je obilje povrća, ribe, maslinova ulja i mirisnih začina.

Ovog tjedna smo zavirili u primamljive kuhinje Italije, Grčke, Portugala i Španjolske pa izdvojili slasna slana i slana jela.

Fakes grčko varivo od leće Fakes grčko varivo od leće (Foto: Getty Images)

Ponedjeljak, 27. 11. – Grčko varivo od leće

Fakes je vrlo jednostavno grčko varivo od leće, krumpira, mrkve i celera koje se začinjava origanom i lovorovim listom, a na kraju kuhanja dodaje se i vinski ocat, koji jelu daje posebnu dubinu okusa. Poželite li tjedan započeti zdravim jelom koje će vas fino zasititi, recept ćete pronaći ovdje.

Tuna u umaku od rajčice, ilustracija Tuna u umaku od rajčice, ilustracija (Foto: Shutterstock)

Utorak, 28. 11. – Tuna u umaku od rajčice

Neka od najfinijih jela svjetske gastronomije napravljena su od tek nekoliko jednostavnih sastojaka. Odličan primjer za to je i španjolski specijalitet Atun con tomate. Riječ je o komadima tune koji se lagano poširaju u umaku od rajčice, a ovdje je i recept. 

Kremasta toskanska piletina Kremasta toskanska piletina (Foto: Shutterstock)

Srijeda, 29. 11. – Kremasta toskanska piletina

Toskanska piletina fino je jelo iz talijanske regije Toskane, a za pripremu vam je potrebno tek oko pola sata te samo jedna tava, što znatno smanjuje nered u kuhinji i vrijeme potrebno da počistite nakon kuhanja. Osim piletine trebat će vam i špinat, sir i sušena rajčica. Recept pronađite ovdje.

Njoki Njoki (Foto: Shutterstock)

Četvrtak, 30. 11. – Sardinijski njoki

Malloreddus ili "mali njoki sa Sardinije" omiljeni su lokalni specijalitet mediteranskog otoka poznatog po predivnim plažama. No nemojte da vas ime zavara jer malloreddus ne sadrži jaja, a ni krumpir. Zapravo, radi se o tjestenini koja ime "mali njoki" duguje izgledu, ali ne i vrsti jela. Slasna tjestenina radi se od krupice durum pšenice, zahvaljujući tomu ima savršenu teksturu za spajanje s umacima, a evo i recepta.

Petak, 1. 12. – Kozice u finom umaku

Ako ste putovali Španjolskom i uživali u njihovoj domaćoj kuhinji, sigurno ste naišli na umak pil pil. Riječ je o vrlo jednostavnom, ali ukusnom umaku koji se sastoji od maslinova ulja, češnjaka i čili papričica. Ovdje kliknite za recept.

Peri-peri piletina Peri-peri piletina (Foto: Shutterstock)

Subota, 2. 12. – Peri-peri piletina

Peri-peri (ili piri-piri na portugalskom) ime je koje u kulinarskom svijetu označava vrlo ljutu papričicu, ali i umak afričko-portugalskog porijekla koji se od nje priprema. Postoje različite verzije i recepti ovoga umaka. Mi vam donosimo jednostavni recept za pileće batke u peri-peri umaku iz pećnice.

Nutellotti, ilustracija Nutellotti, ilustracija (Foto: Profimedia)

Nedjelja, 3. 12. – Kolačići s Nutellom

Nutellotti, talijanski kolačići od Nutelle, ne traže puno truda, a ni sastojaka. Kako biste ih pripremili, trebat će vam tek brašno, jaje i čokoladni namaz s lješnjacima. Prema želji, za dekoraciju možete iskoristiti i sjeckane lješnjake, orahe ili sjemenke sezama. Recept potražite ovdje.

Jela koja se rade od "ničega": 7 sirotinjskih recepata za svaki dan ovog tjedna Pirjane mahune sa špekom i lukom sjajan su prilog uz ručak ili večeru Poderane gaće Špageti s 20 češnjeva češnjaka +0 Pašta fažol
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju