Peri-peri (ili piri-piri na portugalskom) je ime koje u kulinarskom svijetu označava vrlo ljutu papričicu, ali i umak afričko-portugalskog porijekla koji se od nje priprema.

Peri-peri umak tradicionalno kombinira ljutu papričicu African Bird's Eye (afričko ptičje oko) koje ima visokih 90.000 jedinica na Scovillovoj skali sa slatkom paprikom, češnjakom, octom, limunovim sokom te začinskim biljem.

Riječ je o sočnom umaku koji su osmislili portugalski moreplovci i istraživači na području današnjeg Mozambika još u 15. stoljeću. Možete ga sljubiti s različitim namirnicama, a posebno dobro ići će uz pečenu piletinu.

Ako na raspolaganju nemate ovu papričicu, i dalje možete pripremiti umak. Zamijenite ga s nekom drugom ljutom papričicom ili čili prahom.

Postoje različite verzije i recepti ovoga umaka. Mi vam donosim najlakši za pileće batke u peri-peri umaku iz pećnice.

Sastojci za peri-peri piletinu:

  • 1 kg pilećih bataka
  • 120 ml biljnog ulja
  • 5-10 sušenih čili papričica
  • 4 češnja češnjaka
  • 4 žlice vinskog octa
  • 2 glavice luka
  • 2 slatke paprike
  • 1 limun
  • 1 čajna žličica slatke paprike
  • 1 čajna žličica dimljene paprike u prahu
  • ½ čajne žličice sušenog ružmarina
  • sol i papar po želji

Priprema peri-peri piletine:

  1. Očišćeni luk i paprike narežite na veće komade, pokapajte s dvije žlice ulja i stavite na lim za pečenje. Začinite sa slatkom i dimljenom paprikom, malo soli i papra.
  2. Stavite zapeći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko 20-ak minuta.
  3. Izvadite iz pećnice lim za pečenje i dodajte i očišćene češnjeve češnjaka. Vratite u pećnicu na još 5 do 10 minuta.
  4. Pečeni luk, češnjak i paprike prebacite u blender ili sjeckalicu povrća zajedno sa sušenim čili papričicama, sokom i naribanom koricom jednog limuna te sušenim ružmarinom. Ovisno o željenom stupnju ljutine u umaku upotrijebite pet do deset sušenih čili papričica
  5. Pulsirajte sve sastojke dok ne dobijte gustu smjesu.
  6. Dodajte preostalo ulje i ocat i ponovo pomiješajte sve zajedno. Posolite i popaprite po želji.
  7. Trećinu dobivenog umaka premažite preko pilećih bataka te stavite marinirati u hladnjak na sat vremena.
  8. Ispecite batke u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 Celzijevih stupnjeva oko 40-ak minuta, odnosno dok meso nije termički obrađeno do kraja.
  9. Tijekom pečenja možete dodati još žlicu-dvije pripremljenog umaka preko pilećih bataka.
  10. Pečenu piletinu poslužite s preostalim umakom. Dobar tek!

Ručak za 15 minuta: Koji su komadi mesa najbolji na naglo? Meso - 2 Meso - 1 +0 Tajne mekanog mesa

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju