Toskanska piletina fino je jelo iz talijanske regije Toskane. Ono obuhvaća dobro začinjena pečena pileća prsa u kremastom umaku na bazi vrhnja, parmezana, špinata i sušenih rajčica.

Kremasta toskanska piletina savršen je dodatak uz kuhanu tjesteninu te odličan izbor za ručak ili večeru. Vrlo se lako priprema i kod kuće.

Za pripremu kremaste toskanske piletine potrebno vam je tek oko pola sata te samo jedna tava, što znano smanjuje nered u kuhinji i vrijeme potrebno da počistite nakon kuhanja.

Sastojci za kremastu toskansku piletinu:

  • 4 komada pilećih prsa bez kosti
  • 400 ml vrhnja za kuhanje
  • 100 g svježih listića špinata
  • 45 g naribanog sira parmezana
  • 30 g sušene rajčice
  • 2 ljutike
  • 2 žlice biljnog ulja
  • 2 žlice maslaca
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 1 čajna žličica češnjaka u prahu
  • ¼ čajne žličice sušenog bosiljka
  • ¼ čajne žličice sušenog origana
  • ¼ čajne žličice sušenog timijana
  • ¼ čajne žličice sušenog mažurana
  • sol i papar po želji

Priprema kremaste toskanske piletine:

  1. Izravnajte pileća prsa s batom za mesom pa ih začinite sa solju, paprom, sušenim bosiljkom, origanom, timijanom, mažuranom i češnjakom u prahu.
  2. Na tavi zagrijte biljno ulje pa na njemu prepržite piletinu sa svake strane oko 6 do 8 minuta, odnosno dok se termički ne obradi do kraja. Izvadite piletinu iz tave i stavite je sa strane.
  3. Na istoj tavi rastopite maslac pa prepirjajte nasjeckanu ljutiku dok ne omekša.
  4. Dodajte češnjak i nasjeckane sušene rajčice i pirjajte sve zajedno još oko minutu.
  5. Dodajte vrhnje za kuhanje i parmezan, dobro promiješajte i pustite da umak zavrije.
  6. Dodajte svježe listiće špinata. Pustite da povenu.
  7. Posolite i popaprite umak po želji.
  8. Vratite piletinu u umak i kuhajte sve zajedno još koju minutu.
  9. Poslužite s kuhanom tjesteninom. Dobar tek!

Hrskavo, a sočno: 5 trikova za savršeno pečenje puno okusa i slasti Carsko meso Vratina s kaduljom i pršutom +0 Pečenje

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju