Toskanska piletina fino je jelo iz talijanske regije Toskane. Ono obuhvaća dobro začinjena pečena pileća prsa u kremastom umaku na bazi vrhnja, parmezana, špinata i sušenih rajčica.
Kremasta toskanska piletina savršen je dodatak uz kuhanu tjesteninu te odličan izbor za ručak ili večeru. Vrlo se lako priprema i kod kuće.
Za pripremu kremaste toskanske piletine potrebno vam je tek oko pola sata te samo jedna tava, što znano smanjuje nered u kuhinji i vrijeme potrebno da počistite nakon kuhanja.
Sastojci za kremastu toskansku piletinu:
- 4 komada pilećih prsa bez kosti
- 400 ml vrhnja za kuhanje
- 100 g svježih listića špinata
- 45 g naribanog sira parmezana
- 30 g sušene rajčice
- 2 ljutike
- 2 žlice biljnog ulja
- 2 žlice maslaca
- 2-3 češnja češnjaka
- 1 čajna žličica češnjaka u prahu
- ¼ čajne žličice sušenog bosiljka
- ¼ čajne žličice sušenog origana
- ¼ čajne žličice sušenog timijana
- ¼ čajne žličice sušenog mažurana
- sol i papar po želji
Priprema kremaste toskanske piletine:
- Izravnajte pileća prsa s batom za mesom pa ih začinite sa solju, paprom, sušenim bosiljkom, origanom, timijanom, mažuranom i češnjakom u prahu.
- Na tavi zagrijte biljno ulje pa na njemu prepržite piletinu sa svake strane oko 6 do 8 minuta, odnosno dok se termički ne obradi do kraja. Izvadite piletinu iz tave i stavite je sa strane.
- Na istoj tavi rastopite maslac pa prepirjajte nasjeckanu ljutiku dok ne omekša.
- Dodajte češnjak i nasjeckane sušene rajčice i pirjajte sve zajedno još oko minutu.
- Dodajte vrhnje za kuhanje i parmezan, dobro promiješajte i pustite da umak zavrije.
- Dodajte svježe listiće špinata. Pustite da povenu.
- Posolite i popaprite umak po želji.
- Vratite piletinu u umak i kuhajte sve zajedno još koju minutu.
- Poslužite s kuhanom tjesteninom. Dobar tek!
Hrskavo, a sočno: 5 trikova za savršeno pečenje puno okusa i slasti +0