Malloreddus ili "mali njoki sa Sardinije" omiljeni su lokalni specijalitet mediteranskog otoka poznatog po predivnim plažama. No nemojte da vas ime zavara jer malloreddus ne sadrži jaja, a niti krumpir. Zapravo radi se o tjestenini koja ime "mali njoki" duguje izgledu, ali ne i vrsti jela.

Slasna tjestenina se radi od krupice durum pšenice zahvaljujući čemu ima savršenu teksturu za spajanje s umacima, a Talijani kažu da se ne može prekuhati. Nismo probali, ali nema niti potrebe pokušavati. 

Mala tjestenina sa Sardinije je nastala u vrijeme kada je šafran bio jeftiniji od jaja - i uspješno oponašao zlaćanu boju žumanjaka u tijestu. Danas se poslužuju u umacima od rajčice, kao i gulašima koji ne traže previše sastojaka, tek kvalitetne lokalne namirnice.

Sastojci za sardinijske njoke:

  • 160 ml vode
  • ¼ žličice šafranovih niti
  • 320 g krupice durum pšenice (semola rimacinata)
  • ¾ žličice soli
  • 1 i ¼ žličice maslinovog ulja

Umak od maslaca od rajčice:

  • 800 g kvalitetnih pelata iz konzerve
  • 5 žlica maslaca
  • 1 glavica luka
  • 1/2 svežnja peršina
  • bosiljak prema želji
  • sol i crni papar
  • parmezan
  • maslinovo ulje

Priprema sardinijskih njoka: 

  1. Stavite šafran u vatrostalnu posudu i ulijte vruću vodu. Poklopite i kuhajte 10 minuta. U međuvremenu, pomiješajte krupicu i sol u velikoj zdjeli za miješanje pa stavite fino mrežasto cjedilo preko zdjele. Ulijte vodu od šafrana kroz cjedilo u zdjelu. Pritisnite prstima niti šafrana kako biste izvukli što više dodatnog okusa pa ih bacite. Dodajte maslinovo ulje u zdjelu pa umijesite tijesto (3,4 minute).
  2. Ostavite tijesto 10 minuta pa ga mijesite 10 do 15 minuta ili dok ne postane glatko, bez suhih komadića i dok se više ne lijepi. Tijesto oblikujte u kuglu, zatim čvrsto omotajte plastičnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi 1 sat.
  3. Dok se tijesto odmara, pripremite umak od rajčice. Luk ogulite i prepolovite. Pomiješajte rajčice s maslacem, lukom i začinskim biljem pa zagrijte na srednjoj vatri. Posolite i popaprite. Pustite da zakuha, a zatim smanjite na lagano kuhanje 30-45 minuta uz povremeno miješanje i gnječenje rajčica kuhačom. Kad je umak gotov, izvadite luk i začinsko bilje.
  4. Ako vam se čini da je tijesto ljepljivo nakon jednog sata, umiješajte oko žličicu krupice, ili toliko da ne bude ljepljivo. Odvojite komad po komad tijesta (ostatak držite ispod plastične folije da se ne osuši) pa ga oblikujte u valjak pa narežite "njoke". Napravite nabore vilicom ili pomoću kalupa, kako je prikazano u videu pa stavite tjesteninu u lim obložen papirom za pečenje, tako da se ne dodiruju kako se ne bi zalijepili. Skuhajte tjesteninu i poslužite je s umakom pa pospite parmezanom i prelijte maslinovim uljem. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju