• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Jeste li znali

Kuhar na jedan dan: "Dimili smo štrukle, pekli teletinu i pustili suzu za zagorske brege"

Na manje od sat vremena od Zagreba čeka vas Akademija u kojoj možete naučiti kuhati pod budnim okom profića, a nakon "zvona" i vratiti snagu saunom i masažom...

Punkufer avatar placeholder
Nika Borovac 25.02.2020 12:55 komentari
viber Created with Sketch.
Incentive akademija - 53
Incentive akademija - 53 (Foto:Bluesun)

Galerija Incentive akademija - 50 49 Incentive akademija - 51 49 Incentive akademija - 3 49 Incentive akademija - 53 49

U trendu Drvo ilustracija Pitanje za kviz Najtvrđe drvo na svijetu raste samo na jednom kontinentu – znate li kojem? Kviz općeg znanja - 12 15 pitanja Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu Živin toplomjer Na teži način... Tihi ubojice: Odjeća, posuđe i svakodnevni predmeti koji su izazivali bolesti i odnosili živote u prošlosti

Znate li narezati luk poput chefa? A razvući tijesto za štrukle preko cijelog stola? Kako stojite s pečenjem teletine u pećnici? Sviđa li vam se pomisao na to da se nakon cijelog dana upijanja novih znanja, učenja kulinarskih "caka" od vrhunskih chefova (ali i plakanja – kako zbog sjeckanja luka, tako i njihovih urnebesnih fora), nagradite saunom i masažom?

Bez obzira na to kako biste odgovorili na ponuđena pitanja, nakon radionica koje organizira Bluesun hotel Kaj, kući svi odlaze vještiji, pametniji, opušteniji i bogatiji za novo iskustvo.

Na manje od sat vremena od Zagreba, u Mariji Bistrici, odnosno modernoj kuhinji restorana Academia, proveli smo dan u gostima kod profesionalaca kako bismo naučili (bolje) kuhati. Incentive akademija, prva te vrste u Hrvatskoj namijenjena je hedonistima koji vole pobjeći iz grada kako bi dobro jeli, pili, opustili se i pritom naučili pregršt novih stvari u ugodnoj atmosferi. 

Učiti mogu kuhari početnici, chefovi, blogeri, domaćice, penzioneri, pa čak i novinari - kao i svi oni koji žele zadiviti svekrve i punice. Programi se prilagođavaju polaznicima, no bez obzira na stupanj težine, na svakom koraku mogu se naći korisni trikovi i savjeti koji pojednostavljuju uveseljavanje sebe i drugih hranom.

Najbolje je od svega što ćete zagristi u pravu atmosferu kakva vlada u restoranskim kuhinjama, daleko od očiju gostiju. Grupe su male kako bi svi mogli doći na red i naučiti određenu vještinu, bilo da se radi o karate potezima rukom kojima se odvajaju debeljuškaste štrukle za slaganje u lim ili kirurški preciznom čupkanju mikrozelenja i slaganje u kompoziciju s krvavicama na zagorskom sendviču.

Incentive akademija - 49 Incentive akademija - 49 (Foto: Bluesun)

Čak i ako su vam dosadašnji dometi kulinarskih vještina bila jaja za doručak ili Uskrs te precizno rezuckanje raznih instant-vrećica, Tomislav Kožić pobrinut će se da iz Marije Bistrice odete spremni za udaju, odnosno ženidbu, i to s pokojom suzom koju ćete nakon svega pustiti za zagorske brege. Duši od čovjeka i ljudini od kuhara uz bok stoje ništa manje ambiciozni Kristijan Jurić i Josip Bival. Spretni trio najprije nas je upoznao s konceptom radionice, a zatim i s lokalnim namirnicama koje na stolove Bluesunovih hotela stižu s ekofarme u Malom Grđevcu kraj Bjelovara, gdje proizvode junetinu isključivo za svoje potrebe, ili s malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Dobili smo rukavice, pregače i naputke kako napraviti teleću koljenicu i bacili se na posao. Bez obzira na oštre noževe, prilikom kuhanja nije ozlijeđen niti jedan polaznik.

Meso se čistilo od žilica i opni, masiralo mješavinom začinskog bilja i zalijevalo vinom. Dok se teletina odmarala, dohvatili smo se krumpira koji smo "tournirali", odnosno isprobali francuski trik s nožem za savršeno pečen krumpir.

Narodnom predajom do Zagorja, francuski je trik potekao od slavnog chefa Jacquesa Pépina, koji je tvrdio da savršeni krumpir treba rezati tako da izgleda poput bačvice sa sedam strana. Osim krumpira, "okreću" se i mrkve, korabe, kao i drugo povrće prema preferencijama, a razlog nije samo estetski. Tom se tehnikom dobiva povrće jednake veličine koje će ravnomjerno omekšati, a osim toga lakše ga je sotirati ili okretati u tavi. Iako tehnika može varirati od kuhara do kuhara, ovisno o broju stanica i reže li se vrh ili ne, najvažnije je dobiti lijepo zaobljene krumpire. Kristijan Jurić baš nam je lijepo prezentirao vještinu koju smo žedno upijali.

Akademija užitka nadomak Zagreba: "Diploma" koju će poželjeti pravi hedonisti Damir Klisurić Bluesun Bluesun +7 Bluesun

Doznali smo i da je jedan od trikova za savršeni šmek mesa i krumpira dodatak gvirca, odnosno medovine, pića sjeverozapadne Hrvatske koje naraštajima vraća osmijeh na lice. Osim gvirca, potrebno je i nešto strpljenja kako bi se meso topilo u ustima. Zato smo ga pospremili u pećnicu na 140 Celzijevih stupnjeva i oprostili se na četiri sata kako bismo se bavili čarobnjaštvom. Barem nam je to tako u danom trenutku izgledalo.

Ono što je izgledalo poput bijele magije zapravo je bio trik vještog Josipa Bivala, koji je za svoj izum odnio zagorskog kulinarskog Oscara, odnosno kipić Ch(t)efa, zagorskog chefa. Naš Štef za taj dan bacio se na paljenje dimilice, uređaja iz kulinarske budućnosti koji ima ventilator i prostor predviđen za paljenje gorućih predmeta – u ovom slučaju trešnjina drveta. Dok ga je Josip palio, napeto smo iščekivali što će se dogoditi, a potom i sami bacili na dimljenje sira za štrukle. Od silnog dima uskoro smo jedni druge jedva vidjeli, a neki su i zapjevali prigodni hit Josipe Lisac.

Od "magle" smo potom pobjegli kod vješte slastičarke Antonije na brzi tečaj razvlačenja tijesta: na štruklama se junaci poznaju!

Nakon početničke zavisti, divljenja i nevjerice zbog lakoće kojom Antonija razvlači tijesto prozirno poput najtanjeg papira naćulili smo uši i pokušali zapamtiti omjere: kila glatkog brašna, 250 g oštrog brašna, deci ulja, pola litre vode i žlica soli. Ide i 5 cijelih jaja, kila sira, a vrhnja odokativno. Količina vrhnja ovisi od tome koliko je suh sir. Štrukle se boje miksera, samo "klofanje" tijesta dolazi u obzir. I nadjev mora biti "van struje".

Incentive akademija - 8 Incentive akademija - 8 (Foto: Bluesun)

Nikakav mikser, najbolje ga je miješati žlicom, i to tako da ostane pokoja grudica. Nježan treba biti i kad se štrukle zamotaju pa dlanovima lagano stišće tijesto, koje će se potom rezati tanjurićem. Tako su oduvijek radile bake i prabake, samo što one nisu ni pomišljale na ulje pored sve te svinjske masti zbog koje se štrukle lijepo napuhnu. Nakon što su se ispekle, ponovili smo tretman s dimljenjem kako bi dobile karakteristični šmek. 

Tog su se dana na zagorskim bregima u kuhinji hotela Kaj mijesile i pogače od čvaraka, pekle su se krvavice i rezao se kupus za sendvič. Dekoriralo se naveliko, kod nekih više, a kod nekih manje uspješno. Tanjuri su na kraju izgledali kao remek-djela, neka doduše kao nakon kakvog tsunamija, a druga opako blizu kuharskog nivoa. Nećemo nikoga imenovati, samo ćemo se složiti da smo sve jako dobro skuhali.

Prljavi i sretni bacili smo se na degustiranje štrukli koje su ispale savršeno zahvaljujući Antoniji i Josipu (kuharima), kao i Dragecu (ribanom dimljenom siru). Uz zveckanje vilica i noževa, smijeh i nova prijateljstva, zaključili smo kako ovakvih dana treba biti više. Obećali smo sebi i chefovima da ćemo kuhati češće i ponosni na sve nove trikove pozdravili se s Marijom Bistricom do neke druge prilike. Tko se želi prijaviti na kulinarsku radionicu, bilo da je želi darovati sebi ili drugima, detalje i datume, kao i stupanj težine može dogovoriti s Bluesunom i krenuti u avanturu. 

  • #Jeste li znali
  • #Marija Bistrica
  • #hotel kaj
  • #bluesun
  • #štrukle
  • #teletina
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Groblje diktature: Neobični park u predgrađu Budimpešte koji turisti obožavaju
Memento park
Groblje diktature: Neobični park u predgrađu Budimpešte koji turisti obožavaju
Popularno odmaralište na sjeveru Europe: Neobično jezero s još neobičnijim otocima
Vinkeveense Plassen
Popularno odmaralište na sjeveru Europe: Neobično jezero s još neobičnijim otocima
Znate li što je Everesting? Najizazovniji uspon na svijetu koji možete izvesti i na brdu iza svoje kuće
Probijanje granica
Znate li što je Everesting? Najizazovniji uspon na svijetu koji možete izvesti i na brdu iza svoje kuće
Pašteta od gljiva s mirisom tartufa: Bogatstvo jeseni na kriški kruha
Jednostavno
Pašteta od gljiva s mirisom tartufa: Bogatstvo jeseni na kriški kruha
Kako koristiti svileni tofu
3 eura za 300 grama
Kada želite povećati proteinsku vrijednost umaka, variva, ali i kolača – ovaj sastojak savršen je izbor
Noćni vlak za Siciliju: Posljednji europski vlak koji se "vozi" trajektom
Pedesetak eura
Noćni vlak za Siciliju: Posljednji europski vlak koji se "vozi" trajektom
Najtvrđe drvo na svijetu Australija
Pitanje za kviz
Najtvrđe drvo na svijetu raste samo na jednom kontinentu – znate li kojem?
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
Tihi ubojice: Odjeća, posuđe i svakodnevni predmeti koji su izazivali bolesti i odnosili živote u prošlosti
Na teži način...
Tihi ubojice: Odjeća, posuđe i svakodnevni predmeti koji su izazivali bolesti i odnosili živote u prošlosti
Tražio je puknutu cijev, a otkrio čuda ispod zemlje: Neopisivi talijanski grad kojem se tepa da je najljepši na Čizmi
Bombon
Firenca juga u kojoj su tražili puknutu cijev, a otkrili čuda ispod zemlje: Talijanski grad kojem se tepa da je najljepši u Čizmi
Piletina au poivre recept
Ma, divota!
Ovako dobra pileća prsa već dugo nismo jeli, a rade se u jednoj tavi za svega pola sata
Okružena planinama i zvijezdama: Prigorka, kuća iz bajke za ljubitelje prirode i aktivnog odmora
Prigorka
Okružena planinama i zvijezdama: Kuća iz bajke za ljubitelje prirode i aktivnog odmora

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Od sutra vrijede nova pravila: tko sve može dobiti vaučer za struju i plin
IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA
Od subote vrijede nova pravila: Tko sve može i kako dobiti vaučer za struju i plin
Nove loše vijesti za vozače: Godišnja cestarina mogla bi poskupjeti do 60 posto
"Nenormalno su otišli gore"
Novi troškovni udar na vozače, prvi put u deset godina: Ovo će poskupjeti čak 60 posto!
Muškarac usred dana oteo dijete (2) majci dok je čekala na semaforu
Drama u Berlinu
Muškarac usred dana oteo dijete (2) majci dok je čekala na semaforu
show
Marta Radić i Junior Fernandes se rastali
okrenula je novi list
Lijepa Hrvatica potvrdila razvod od nekad najplaćenijeg dinamovca
Počela je prodaja ulaznica za drugi koncert Jakova Jozinovića u Sava Centru u Beogradu
potražnja je ogromna!
Dvorana u Beogradu premala je za našeg Slavonca? Više od 14 tisuća ljudi čeka svoju ulaznicu
Iva Majoli čestitala rođendan kćeri Miji uz zajedničku fotografiju
ne kriju sreću
Veliko slavlje prekrasne kćeri Ive Majoli! Ponosna mama otkrila razlog uz zajedničku fotku
zdravlje
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
Izazivaju upalu
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Podvarak od kiselog kupusa zapečen u rerni koji jača imunitet
Po preporuci nutricionistice
Podvarak od kiselog kupusa zapečen u rerni koji jača imunitet
zabava
Pronašao ogromnu zvijer sakrivenu na dnu Amazone i snimio njezinu pravu veličinu!
Wow!
Pronašao ogromnu zvijer sakrivenu na dnu Amazone i snimio njezinu pravu veličinu!
Obavijest u zgradi nasmijali društvene mreže! Biste li se vi pojavili?
Urnebesno
Obavijest u zgradi nasmijala društvene mreže! Biste li se vi pojavili?
Ako mislite da je ovo krumpir, grdo se varate, no nasmijalo je društvene mreže
Urnebesno
Ako mislite da je ovo krumpir, grdo se varate, no nasmijalo je društvene mreže
tech
Kraj beskonačnim bolnim zahvatima? Osmišljena nova, vrlo temeljita metoda vađenja bubrežnih kamenaca
Jedan potez, svi fragmenti
Kraj beskonačnim bolnim zahvatima? Osmišljena nova, vrlo temeljita metoda vađenja bubrežnih kamenaca
Zaboravite križaljke: Ova mobilna aplikacija doslovce pomlađuje mozak za 10 godina
Eksperiment kanadskih znanstvenika
Zaboravite križaljke: Ova mobilna aplikacija doslovce pomlađuje mozak za 10 godina
Kinezi napravili neprobojni prsluk jači od Kevlara i debljine obične majice
Iskoristili nanotehnologiju
Kinezi napravili neprobojni prsluk jači od Kevlara i debljine obične majice
sport
Dinamo srušio Rijeku u derbiju kola, a onda su dobili još jednu lijepu vijest
Evo o čemu se radi
Modri najprije srušili Rijeku u derbiju kola pa saznali još jednu sjajnu vijest
Dinamo slavio, ali scena nakon utakmice sve zasjenila – Mišić izazvao skandal!
Evo o čemu se radi
Dinamo slavio, ali scena nakon utakmice sve zasjenila – Mišić izazvao skandal!
Situacija s Mišićem je krivo protumačena, kapetan se oglasio poslije derbija s Rijekom
nema svađe tribine i svlačionice
Situacija s Mišićem je krivo protumačena, kapetan se oglasio poslije derbija s Rijekom
tv
U dobru i zlu: Oprostila se od svojih kolega emotivnom objavom koja je rastužila mnoge!
U DOBRU I ZLU
Oprostila se od svojih kolega emotivnom objavom koja je rastužila mnoge!
U dobru i zlu: Uhvaćen na djelu – što je htio učiniti s uzorcima?
U DOBRU I ZLU
Uhvaćen na djelu – što je htio učiniti s uzorcima?
MasterChef: Ovo nismo očekivali od Zorana! Evo što kaže nakon odlaska: "Pao mi je kamen sa srca!"
SAZNAJTE VIŠE!
Ovo nismo očekivali od Zorana! Evo što kaže nakon odlaska: "Pao mi je kamen sa srca!"
putovanja
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
Piletina au poivre recept
Ma, divota!
Ovako dobra pileća prsa već dugo nismo jeli, a rade se u jednoj tavi za svega pola sata
Tihi ubojice: Odjeća, posuđe i svakodnevni predmeti koji su izazivali bolesti i odnosili živote u prošlosti
Na teži način...
Tihi ubojice: Odjeća, posuđe i svakodnevni predmeti koji su izazivali bolesti i odnosili živote u prošlosti
novac
Otvara se najveći muzej na svijetu, vrijedan više od tri milijarde dolara
Ostavlja bez daha
Otvara se najveći muzej na svijetu, vrijedan više od tri milijarde dolara
ECB je prvi put otkrila kada dolazi digitalni euro
Ima vremena
ECB je prvi put otkrila kada dolazi digitalni euro
Galenika preuzima slovensku tvrtku kojoj je Hrvatska važno tržište
Regionalne akvizicije
Galenika preuzima slovensku tvrtku kojoj je Hrvatska važno tržište
lifestyle
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
Izazivaju upalu
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
Aishwarya Rai, najljepša misica svih vremena
NAJBOLJA OD NAJBOLJIH
Kažu da je ova nezaboravna Indijka najljepša misica svih vremena
Sanja Musić Milanović u audijenciji kod pape Lava XIV.
Besprijekorno izdanje
Sanja Musić Milanović: Maksi suknja i strukirani sako za audijenciju kod pape Lava XIV.
sve
Dinamo srušio Rijeku u derbiju kola, a onda su dobili još jednu lijepu vijest
Evo o čemu se radi
Modri najprije srušili Rijeku u derbiju kola pa saznali još jednu sjajnu vijest
Dinamo slavio, ali scena nakon utakmice sve zasjenila – Mišić izazvao skandal!
Evo o čemu se radi
Dinamo slavio, ali scena nakon utakmice sve zasjenila – Mišić izazvao skandal!
Situacija s Mišićem je krivo protumačena, kapetan se oglasio poslije derbija s Rijekom
nema svađe tribine i svlačionice
Situacija s Mišićem je krivo protumačena, kapetan se oglasio poslije derbija s Rijekom
Everesting - 3
Probijanje granica

Znate li što je Everesting? Najizazovniji uspon na svijetu koji možete izvesti i na brdu iza svoje kuće

Riječ o jednom od najzahtjevnijih izazova na svijetu koji ne testira samo fizičku, nego i mentalnu snagu, izdržljivost i upornost. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Everesting - 3 Zanimljivosti
    Probijanje granica

    Znate li što je Everesting? Najizazovniji uspon na svijetu koji možete izvesti i na brdu iza svoje kuće

  • Kviz općeg znanja - 12 Zanimljivosti
    15 pitanja

    Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu

  • Drvo ilustracija Zanimljivosti
    Pitanje za kviz

    Najtvrđe drvo na svijetu raste samo na jednom kontinentu – znate li kojem?

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close