Tomislav Kožić, chef restorana Academia Bluesun hotel Kaj u Mariji Bistrici pokazao je kako napraviti fini zagorski sendvič.
Baza je mirisna i sočna pogača kojoj slast daje svinjska mast, a uz dodatke poput domaćih krvavica, sira, vrhnja i povrća sendvič je sve samo ne skroman i lako može poslužiti kao glavno jelo.
Sastojci za pogaču od čvaraka s krvavicama
160 g domaćih krvavica
100 g mrkve
100 g kiselog kupusa
160 g svježeg kravljeg sira
120 g kiselog vrhnja
80 g čvaraka
0,05 l bučinog ulja
0,025 l jabučnog octa
1/2 limuna
10 g šećera
20 g bagremova meda
10 g bučinih koštica
Pogača:
240 g glatkog brašna
40 g oštrog brašna
20 g svinjske domaće masti
10 g suhog kvasca
0,01 l maslinova ulja
0,05 l mlijeka
10 g maslaca
Priprema:
1. Zamijesite sve sastojke za pogaču, pustite da se dva puta digne i zatim pecite na 175 stupnjeva Celzijusa 25 minuta. Po završetku pečenja, premažite s malo masti pomiješane s maslacem.
2. Krvavice ispecite i pustite da se sasvim ohlade, a kupus fino izrežite na rezance i začinite bučinim uljem i paprom.
3. Mrkvu tanko narežite te prokuhajte u octu, šećeru, medu, limunu i soli oko minute.
4. Sir sjedinite s vrhnjem i posolite. Bučine golice tostirajte na tavi dok ne počnu poskakivati.
5. Pogaču režite na manje komade, a po želji možete i kratko zapeći sa svih strana da postane hrskava.
6. Na vrh slažite kremu od sira, krvavicu rezanu na manje komade.
7. Dodajte rezani kupus i marinirane mrkve. Posipajte s bučinim sjemenkama, mrvljenim čvarcima i par kapi maslinovog ulja. Za dekoraciju dodajte koji list mlade salate.