Rijetke su gurmanske priče koje okupljaju profesionalce što osim talenta i vještine zrače pozitivnom energijom te „običnim smrtnicima“ znaju približiti ono čime se bave. I to ne samo tanjurima i čašama, nego kroz strast, priču i pokoju šalu. Upravo je to pošlo za rukom gastro-miksološkom trojcu: chef Tomislav Kožić, pastry chefica Petra Jelenić i miksolog Damir Klisurić pripremili su večer za pamćenje kako bi gosti mogli proviriti u raskošnu trpezu novog projekta Bluesun hotela.

Nakon bogatog iskustva Bluesun Akademije, prve interne hotelske akademije u Hrvatskoj kroz koju su se obrazovali neki od najboljih hrvatskih chefova, sommeliera i stručnjaka za hotelske operacije, na red je došao jedinstven projekt u hrvatskom hotelijerstvu.

Incentive Akademija novi je koncept namijenjen hedonistima koji vole pobjeći iz grada kako bi dobro jeli, pili, opustili se i pritom naučili pregršt novih stvari u ugodnoj atmosferi.

„Desetljeće iskustva rezultiralo je novim, jedinstvenim projektom u hrvatskom hotelijerstvu - Incentive akademijom. Kroz svo znanje i iskustvo koje smo skupili na radionicama i internim treninzima, rodila se ideja da takve programe ponudimo i na tržištu i to u središtu Bluesun akademije, Bluesun hotelu Kaj u Mariji Bistrici.

Bili to kolege iz naše branše, netko tko želi iz određenog područja naučiti više i usavršiti se ili pak početnik željan znanja, programe ćemo prilagoditi svakome od njih“, otkriva Martina Kovačić, direktorica društva Salve Regina Marija Bistrica d.o.o i direktorica Bluesun hotela Kaj.

Damir Klisurić Damir Klisurić (Foto: Bluesun)

Polaznike očekuju edukacija u malim grupama s izvrsnim hrvatskim chefovima, vrhunska oprema i namirnice - kako bi mogli usvojiti najnovije kulinarske tehnologije. Poželite li se prijaviti na radionicu Incentive akademije, Whiskey experience, to možete učiniti ovdje.

Josip Rikić, direktor Sektora hotelskih operacija Bluesuna naglašava da prvi put jedan hotelski lanac organizira eksterne radionice i dodaje:
„Riječ je o „knowledge incentive-u“, namijenjenom onima koji žele drugačije i više – a one to i jesu jer nude sinergiju miksologije, slastičarstva i kulinarstva na ekskluzivan i inovativan način. Ovo iskustvo svakako bio trebalo polaznicima oplemeniti društveni život i učiniti razgovore za stolom, u biranom društvu - još zanimljivijima.

Prvi u nizu specijaliziranih ciklusa gastro i miksoloških radionica Incentive Akademije počinje 19. prosinca. Neka vas ime ne zavara: na radionici se neće proizvoditi whiskey, ali polaznike očekuje trosatna ekspedicija pod mentorstvom vrhunskog miksologa Damira Klisurića, korporativnog šefa barova Bluesuna koja otkriva sve o cijenjenom piću - odakle mu boje, arome, okusi, kao i na koji način je mijenjalo povijest i društvene odnose.

Chef Tomislav Kožić, pastry chefica Petra Jelenić Chef Tomislav Kožić, pastry chefica Petra Jelenić (Foto: Bluesun)

Stečeno znanje u teoretskom dijelu o sastojcima, tehnikama destiliranja, procesima odležavanja i ostalome polaznici će moći provjeriti u praksi kroz kušanje i ocjenjivanje nekih od posebnih whiskeya - od Dalekog istoka do Amerike. Za lokalne zalogaje, koji će u korak pratiti uzbudljivu priču, pobrinut će se chefovski tandem Kožić-Jelenić. Kako bi se gosti bezbrižno prepustili doživljaju mogu prenoćiti u bajkovitom Zagorju te zaokružiti iskustvo hotelskim wellnessom.

Božićna priča začinjena vrućim pićima u hotelu Kaj u Mariji Bistrici, kojom je vrsni trio gostima približio Incentive akademiju, preventivno je djelovala protiv sezonske mrzovolje, gripe i prehlade izmamivši osmjehe na lica.

U kutku umjetničkog imena „Zlo i naopako“ kojim su vladali Tomislav Kožić, korporativni šef Bluesuna za kuharstvo i najpoznatija hrvatska pastry chefica, Petra Jelenić, stvari su upravo obrnute od imena - jedno jelo je bilo bolje od drugoga i baš sve je bilo kako treba i na svom mjestu.

Duo u crnim rukavicama svakom svojom gastroizvedbom u stopu slijedi ideju miksologa Damira Klisurića, jer svaka priča, uostalom, kao i svaka radionica, bit će sinergija tri neodvojive cjeline - miksologije, kulinarstva i slastičarstva. Iz Klisurićeve tvornice ideja izašla su pića koja bismo najlakše opisali kao sreću u čaši, a mogu se kušati u Bluesun hotelima.

Bluesun Bluesun (Foto: NB)

Infuzija dobre volje

Za dobrodošlicu je poslužen koktel bajkovitog naziva, koje je dobio i po mjestu gdje je nastao, u Bluesun Hotelu Kaj, u srcu Zagorja, čiji je, ustalom službeni slogan - Bajka na dlanu.

A i ovo piće samo ima pomalo bajkovitu povijest: Bluesunov korporativni šef barova, miksolog Damir Klisurić, zamislio ga je još prije tri godine kad je bio na šestomjesečnoj ekspediciji u Amazoni.

O njoj nam daje informacije na kapaljku, odnosno, u vidu svojih čarobnih infuzija.
Za ovu priliku pokazao nam je svoju bočicu punu sastrugane kore kininovca koju otad nosi, a cijelo ljeto po obali i kontinentu skupljao je svoje „botanicalse“ latice, korijenje, aromatično bilje, agrume - u njima su zapravo arome čitave Hrvatske.
U svom je laboratoriju u Mariji Bistrici smućkao jedinstven tonik i spario ga sa Sip Smith London Drye-em.

Bluesun Bluesun (Foto: NB)

Vrući zagrljaji u čaši

U sezoni gripe i šmrcanja, Klisurić je smislio formulu koja krijepi, a neki tvrde, ima i ljekovita svojstva. Šalu na stranu, ovdje je riječ o sparivanju dva delikantna sastojka: first flushu indijskog darjeelinga branog u podnožju Himalaje, znanog kao šampanjac među čajevima, kojem u susret dolazi sherry.

Ne, to nisu ni trešnje, ni višnje niti išta od onog slatkog što asocira na maminu špajzu - riječ je vrhunskom vinu s juga Španjolske, iznimne kompleksnosti.

„Zašto sherry? Jer nema te kuhinje vrhunskog šefa u kojoj on ne zauzima počasno mjesto na polici. Uzdiže umake i pobuđuje sva osjetila, stoga, ako je dobar šefovima poput Thomasa Kellera, Jacquesa Pepina i Bernharda Zorna, onda je dobar i nama“, kaže miksolog.

Nazovite ovo čajem. Nazovite ovo koktelom. Nazovite ga kako god želite. Oni ga ponekad zovu vrhunskim toplim predjelom… i ne, nemaju gripu.

Uz ljekoviti „čaj“, spojeno je i prvo malo jelo chefa Tomislava Kožića - pašteta od jetrice domaće kokoši. Aromatičnost joj daje upravo sherry, a servirana je na podlozi od prhkog tijesta. Savršen apetizer koji zove na još.

Na njega se naslanja Petrina priča. Ona je uz Darjeeling sherry spojila moćan mali zalogaj – prema dječjoj navadi da uz čaj idu keksi.


„Riječ je o tzv. „mačjim jezicima“, keksićima koji prate noisette aromu samoga čaja. Oplemenjeni su krupnim komadima prženog lješnjaka i kremom od tamne čokolade koja upotpunjuje okus ove klasične, hrskave slastice“, otkriva Petra.

Bluesun Bluesun (Foto: NB)

Opojni medeni užitak

Medeno začinjen gin bilo je vruće piće broj dva, Dvojka. Ali ne i za dvojku.
To piće samo donekle imenom opisuje cijelu listu onoga što iz njega proviruje i domahuje – predstavlja spoj Zagorja i ostatka svijeta.

Nefiltrirani sok domaće jabuke ukuhan s karipskim začinima gotovo do vrelišta uparen je s najznamenitijim ginom Sjeverne Amerike, Bathtubom. Iako bi se mnogi „na prvu“ najradije namirisali njime, nije još gotovo. Slijedi ono što čini majstora: završno karameliziranje eteričnim uljima naranče koja daju balans ovoj raskoši sastojaka.

Neki od kušača opisali su ga: „piće koje pijuckate zamotani u dekicu pred kaminom, a pored vas se grije i Djedičin sob Rudolph u pauzi između dvije dostave poklona. Ispija se dugo, a sa svakim gutljajem, aroma je dublja i sve više opija.“

Uz medeno začinjeni gin potrebno je jelo koji je nešto blažih aroma – čips od dehidrane zagorske bundeve s domaćim svježim sirom, skutom i mozzarelom čiji je delikatan okus podcrtan aromatičnim pestom od špinata, rukole i bosiljka iz hotelskog organskog vrta.

„Medeno začinjeni gin zove i citrusni okus, točnije – klementinu“, kaže Petra dok poslužuje maleni, hrskavi profiterol s curdom od klementine i gelom od klementine i dunje.

Bluesun Bluesun (Foto: Bluesun)

Moćni eliksir 

Što bi bila alkemičarska radionica kada ne bi proizvela barem jedan eliksir?
Pobratimili su dva kraja svijeta - Kubu i Zagorje te stvorili Eliksir Zagorja 
Legendario Elixir de Cuba, rum koji je odležao propisan broj godina spojio se sa zagorskim maslacem koji je karameliziran demerarom te nefiltriranim, domaćim sokom od jabuke.A na kraju, za ravnotežu okusa i iznenađenje nepca stiže Maldonova dimljenasol.

„Ako je dobra britanskoj Kraljici, onda je i nama“, šale se gosti. Oni koji su kušali Elixir o njemu svjedoče različito: nekima je omiljeno piće, nekima desert ili kolač, a neki idu toliko daleko da su ga proglasili najboljim prijateljem.

Kako smo u Zagorju, uz ovaj elisksir ide i snažan, autohtoni snack - Tomo kaže ništa bez pajceka.

Svinjske kožice sam kuhao, dehidrirao i pržio kako bih dobio hrskav, slani čips koji je u sretnom braku s namazom od čvaraka, vlasca i crvene paprike“, objašnjava chef.

Idealno jelo ako poslije njega morate primjerice čistiti snijeg u ulici. A i ne morate. Možete nastaviti hrskati.Nadomak ruke našao se i Petrin truffle sa čokoladom od 70 posto kakaa i mliječnom čokoladom koja balansira gorčinu.

Petra kroz smijeh dodaje kako ga je oplemenila Legendario rumom u omjeru „samo za punoljetne“ i poslužila na nougatine krekeru s kakao zrncima za intenzivan, gorki finiš, jer kaže: „U ovom slučaju, šećer ne dolazi nužno na kraju“.

Hrskave i sočne: Lepinje koje Mađari jedu protiv mamurluka Langoš - 5 Langoš - 4 Langoš - 3 +1 Langoš - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju