• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Akademija užitka nadomak Zagreba: "Diploma" koju će poželjeti pravi hedonisti

Jedinstven projekt u hrvatskom hotelijerstvu nudi sinergiju miksologije, slastičarstva i kulinarstva, a večerom za pamćenje najavili su ga chef Tomislav Kožić, pastry chefica Petra Jelenić i miksolog Damir Klisurić...

Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 11.12.2018 09:19 komentari
viber Created with Sketch.
Bluesun
Bluesun (Foto:Bluesun)

Galerija Damir Klisurić 7 Chef Tomislav Kožić, pastry chefica Petra Jelenić 7 Bluesun 7 Bluesun 7

U trendu Planinarsko sklonište Skorpovac - 5 Nakon požara Veliki dan: Pogledajte kako izgleda novo planinarsko sklonište Skorpovac na Velebitu Piletina i krumpir u vrhnju Kremasto Piletina i krumpir u vrhnju: Recept koji sasvim običnom jelu daje novu dimenziju Bivša vojna baza Panos na Velebitu - 1 Panos na Velebitu Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?

Rijetke su gurmanske priče koje okupljaju profesionalce što osim talenta i vještine zrače pozitivnom energijom te „običnim smrtnicima“ znaju približiti ono čime se bave. I to ne samo tanjurima i čašama, nego kroz strast, priču i pokoju šalu. Upravo je to pošlo za rukom gastro-miksološkom trojcu: chef Tomislav Kožić, pastry chefica Petra Jelenić i miksolog Damir Klisurić pripremili su večer za pamćenje kako bi gosti mogli proviriti u raskošnu trpezu novog projekta Bluesun hotela.

Nakon bogatog iskustva Bluesun Akademije, prve interne hotelske akademije u Hrvatskoj kroz koju su se obrazovali neki od najboljih hrvatskih chefova, sommeliera i stručnjaka za hotelske operacije, na red je došao jedinstven projekt u hrvatskom hotelijerstvu.

Incentive Akademija novi je koncept namijenjen hedonistima koji vole pobjeći iz grada kako bi dobro jeli, pili, opustili se i pritom naučili pregršt novih stvari u ugodnoj atmosferi.

„Desetljeće iskustva rezultiralo je novim, jedinstvenim projektom u hrvatskom hotelijerstvu - Incentive akademijom. Kroz svo znanje i iskustvo koje smo skupili na radionicama i internim treninzima, rodila se ideja da takve programe ponudimo i na tržištu i to u središtu Bluesun akademije, Bluesun hotelu Kaj u Mariji Bistrici.

Bili to kolege iz naše branše, netko tko želi iz određenog područja naučiti više i usavršiti se ili pak početnik željan znanja, programe ćemo prilagoditi svakome od njih“, otkriva Martina Kovačić, direktorica društva Salve Regina Marija Bistrica d.o.o i direktorica Bluesun hotela Kaj.

Damir Klisurić Damir Klisurić (Foto: Bluesun)

Polaznike očekuju edukacija u malim grupama s izvrsnim hrvatskim chefovima, vrhunska oprema i namirnice - kako bi mogli usvojiti najnovije kulinarske tehnologije. Poželite li se prijaviti na radionicu Incentive akademije, Whiskey experience, to možete učiniti ovdje.

Josip Rikić, direktor Sektora hotelskih operacija Bluesuna naglašava da prvi put jedan hotelski lanac organizira eksterne radionice i dodaje:
„Riječ je o „knowledge incentive-u“, namijenjenom onima koji žele drugačije i više – a one to i jesu jer nude sinergiju miksologije, slastičarstva i kulinarstva na ekskluzivan i inovativan način. Ovo iskustvo svakako bio trebalo polaznicima oplemeniti društveni život i učiniti razgovore za stolom, u biranom društvu - još zanimljivijima.

Prvi u nizu specijaliziranih ciklusa gastro i miksoloških radionica Incentive Akademije počinje 19. prosinca. Neka vas ime ne zavara: na radionici se neće proizvoditi whiskey, ali polaznike očekuje trosatna ekspedicija pod mentorstvom vrhunskog miksologa Damira Klisurića, korporativnog šefa barova Bluesuna koja otkriva sve o cijenjenom piću - odakle mu boje, arome, okusi, kao i na koji način je mijenjalo povijest i društvene odnose.

Chef Tomislav Kožić, pastry chefica Petra Jelenić Chef Tomislav Kožić, pastry chefica Petra Jelenić (Foto: Bluesun)

Stečeno znanje u teoretskom dijelu o sastojcima, tehnikama destiliranja, procesima odležavanja i ostalome polaznici će moći provjeriti u praksi kroz kušanje i ocjenjivanje nekih od posebnih whiskeya - od Dalekog istoka do Amerike. Za lokalne zalogaje, koji će u korak pratiti uzbudljivu priču, pobrinut će se chefovski tandem Kožić-Jelenić. Kako bi se gosti bezbrižno prepustili doživljaju mogu prenoćiti u bajkovitom Zagorju te zaokružiti iskustvo hotelskim wellnessom.

Božićna priča začinjena vrućim pićima u hotelu Kaj u Mariji Bistrici, kojom je vrsni trio gostima približio Incentive akademiju, preventivno je djelovala protiv sezonske mrzovolje, gripe i prehlade izmamivši osmjehe na lica.

U kutku umjetničkog imena „Zlo i naopako“ kojim su vladali Tomislav Kožić, korporativni šef Bluesuna za kuharstvo i najpoznatija hrvatska pastry chefica, Petra Jelenić, stvari su upravo obrnute od imena - jedno jelo je bilo bolje od drugoga i baš sve je bilo kako treba i na svom mjestu.

Duo u crnim rukavicama svakom svojom gastroizvedbom u stopu slijedi ideju miksologa Damira Klisurića, jer svaka priča, uostalom, kao i svaka radionica, bit će sinergija tri neodvojive cjeline - miksologije, kulinarstva i slastičarstva. Iz Klisurićeve tvornice ideja izašla su pića koja bismo najlakše opisali kao sreću u čaši, a mogu se kušati u Bluesun hotelima.

Bluesun Bluesun (Foto: NB)

Infuzija dobre volje

Za dobrodošlicu je poslužen koktel bajkovitog naziva, koje je dobio i po mjestu gdje je nastao, u Bluesun Hotelu Kaj, u srcu Zagorja, čiji je, ustalom službeni slogan - Bajka na dlanu.

A i ovo piće samo ima pomalo bajkovitu povijest: Bluesunov korporativni šef barova, miksolog Damir Klisurić, zamislio ga je još prije tri godine kad je bio na šestomjesečnoj ekspediciji u Amazoni.

O njoj nam daje informacije na kapaljku, odnosno, u vidu svojih čarobnih infuzija.
Za ovu priliku pokazao nam je svoju bočicu punu sastrugane kore kininovca koju otad nosi, a cijelo ljeto po obali i kontinentu skupljao je svoje „botanicalse“ latice, korijenje, aromatično bilje, agrume - u njima su zapravo arome čitave Hrvatske.
U svom je laboratoriju u Mariji Bistrici smućkao jedinstven tonik i spario ga sa Sip Smith London Drye-em.

Bluesun Bluesun (Foto: NB)

Vrući zagrljaji u čaši

U sezoni gripe i šmrcanja, Klisurić je smislio formulu koja krijepi, a neki tvrde, ima i ljekovita svojstva. Šalu na stranu, ovdje je riječ o sparivanju dva delikantna sastojka: first flushu indijskog darjeelinga branog u podnožju Himalaje, znanog kao šampanjac među čajevima, kojem u susret dolazi sherry.

Ne, to nisu ni trešnje, ni višnje niti išta od onog slatkog što asocira na maminu špajzu - riječ je vrhunskom vinu s juga Španjolske, iznimne kompleksnosti.

„Zašto sherry? Jer nema te kuhinje vrhunskog šefa u kojoj on ne zauzima počasno mjesto na polici. Uzdiže umake i pobuđuje sva osjetila, stoga, ako je dobar šefovima poput Thomasa Kellera, Jacquesa Pepina i Bernharda Zorna, onda je dobar i nama“, kaže miksolog.

Nazovite ovo čajem. Nazovite ovo koktelom. Nazovite ga kako god želite. Oni ga ponekad zovu vrhunskim toplim predjelom… i ne, nemaju gripu.

Uz ljekoviti „čaj“, spojeno je i prvo malo jelo chefa Tomislava Kožića - pašteta od jetrice domaće kokoši. Aromatičnost joj daje upravo sherry, a servirana je na podlozi od prhkog tijesta. Savršen apetizer koji zove na još.

Na njega se naslanja Petrina priča. Ona je uz Darjeeling sherry spojila moćan mali zalogaj – prema dječjoj navadi da uz čaj idu keksi.


„Riječ je o tzv. „mačjim jezicima“, keksićima koji prate noisette aromu samoga čaja. Oplemenjeni su krupnim komadima prženog lješnjaka i kremom od tamne čokolade koja upotpunjuje okus ove klasične, hrskave slastice“, otkriva Petra.

Bluesun Bluesun (Foto: NB)

Opojni medeni užitak

Medeno začinjen gin bilo je vruće piće broj dva, Dvojka. Ali ne i za dvojku.
To piće samo donekle imenom opisuje cijelu listu onoga što iz njega proviruje i domahuje – predstavlja spoj Zagorja i ostatka svijeta.

Nefiltrirani sok domaće jabuke ukuhan s karipskim začinima gotovo do vrelišta uparen je s najznamenitijim ginom Sjeverne Amerike, Bathtubom. Iako bi se mnogi „na prvu“ najradije namirisali njime, nije još gotovo. Slijedi ono što čini majstora: završno karameliziranje eteričnim uljima naranče koja daju balans ovoj raskoši sastojaka.

Neki od kušača opisali su ga: „piće koje pijuckate zamotani u dekicu pred kaminom, a pored vas se grije i Djedičin sob Rudolph u pauzi između dvije dostave poklona. Ispija se dugo, a sa svakim gutljajem, aroma je dublja i sve više opija.“

Uz medeno začinjeni gin potrebno je jelo koji je nešto blažih aroma – čips od dehidrane zagorske bundeve s domaćim svježim sirom, skutom i mozzarelom čiji je delikatan okus podcrtan aromatičnim pestom od špinata, rukole i bosiljka iz hotelskog organskog vrta.

„Medeno začinjeni gin zove i citrusni okus, točnije – klementinu“, kaže Petra dok poslužuje maleni, hrskavi profiterol s curdom od klementine i gelom od klementine i dunje.

Bluesun Bluesun (Foto: Bluesun)

Moćni eliksir 

Što bi bila alkemičarska radionica kada ne bi proizvela barem jedan eliksir?
Pobratimili su dva kraja svijeta - Kubu i Zagorje te stvorili Eliksir Zagorja 
Legendario Elixir de Cuba, rum koji je odležao propisan broj godina spojio se sa zagorskim maslacem koji je karameliziran demerarom te nefiltriranim, domaćim sokom od jabuke.A na kraju, za ravnotežu okusa i iznenađenje nepca stiže Maldonova dimljenasol.

„Ako je dobra britanskoj Kraljici, onda je i nama“, šale se gosti. Oni koji su kušali Elixir o njemu svjedoče različito: nekima je omiljeno piće, nekima desert ili kolač, a neki idu toliko daleko da su ga proglasili najboljim prijateljem.

Kako smo u Zagorju, uz ovaj elisksir ide i snažan, autohtoni snack - Tomo kaže ništa bez pajceka.

„Svinjske kožice sam kuhao, dehidrirao i pržio kako bih dobio hrskav, slani čips koji je u sretnom braku s namazom od čvaraka, vlasca i crvene paprike“, objašnjava chef.

Idealno jelo ako poslije njega morate primjerice čistiti snijeg u ulici. A i ne morate. Možete nastaviti hrskati.Nadomak ruke našao se i Petrin truffle sa čokoladom od 70 posto kakaa i mliječnom čokoladom koja balansira gorčinu.

Petra kroz smijeh dodaje kako ga je oplemenila Legendario rumom u omjeru „samo za punoljetne“ i poslužila na nougatine krekeru s kakao zrncima za intenzivan, gorki finiš, jer kaže: „U ovom slučaju, šećer ne dolazi nužno na kraju“.

Hrskave i sočne: Lepinje koje Mađari jedu protiv mamurluka Langoš - 5 Langoš - 4 Langoš - 3 +1 Langoš - 2

  • #gdje sjesti
  • #bluesun
  • #Marija Bistrica
  • #hotel kaj
  • #petra jelenić
  • #damir klisurić
  • #tomislav kožić
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Fisherija lansirala novi 2go proizvod
Oglas
Fisherija lansirala novi 2go proizvod
Dođi, čeka te misto: Restoran Allora u Splitu zove na brunch, ali i večernju zabavu uz vino ili koktele
Okusi Mediterana
Dođi, čeka te misto: Restoran Allora u Splitu zove na brunch, ali i večernju zabavu uz vino ili koktele
Billionaires' Row u Palm Beachu na Floridi, SAD
Ulica milijardera
Podzemni tunel vodi direktno do privatne plaže: Ovako izgledaju kuće u "ulici" u kojoj žive najbogatiji ljudi na svijetu
Vatreni u Pragu: Nogometna strast i čarolija Zlatnog grada
Neodoljiva prilika
Vatreni u Pragu: Ponuda za "nogometno" putovanje u kombinaciji s čarolijom Zlatnog grada
Jesenski odmor u Njivicama: Doživite magiju otoka Krka bez gužvi
Odlične ponude
Jesenski odmor u Njivicama: Doživite magiju otoka Krka bez gužvi
Jesenske šetnje prirodom: gdje se uputiti u Zagrebu i okolici
U zdravom tijelu...
Jesenske šetnje prirodom: 5 staza u Zagrebu i okolici koje će s lakoćom svladati i veliki i mali
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
Panos na Velebitu
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Tjedni jelovnik
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Veliki dan: Otvorenje novog planinarskog skloništa Skorpovac na srednjem Velebitu
Nakon požara
Veliki dan: Pogledajte kako izgleda novo planinarsko sklonište Skorpovac na Velebitu
Piletina i krumpir u vrhnju: Recept koji sasvim običnom jelu daje novu dimenziju
Kremasto
Piletina i krumpir u vrhnju: Recept koji sasvim običnom jelu daje novu dimenziju
10 najskupljih gradova za podstanare u Europi: Niti London, a niti Pariz nije prvi na listi
Gdje su Split i Zagreb?
10 najskupljih stanarina u Europi: Prvi grad na listi nije niti London, a niti Pariz
Počinje Passion Week! 16 restorana diljem zemlje ove jeseni nudi promotivne menije, evo kako do njih
Pokrovitelj Mastercard
Počinje Passion Week! 16 restorana diljem zemlje ove jeseni nudi promotivne menije, evo kako do njih

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Srušio se zrakoplov talijanskih zračnih snaga, poginule obje osobe u avionu
NESTAO S RADARA
Užas u susjedstvu: Srušio se vojni zrakoplov, ima mrtvih
Užas kod Senja: Automobil sletio u more, poginule četiri osobe
NESREĆA na Jadranskoj magistrali
Strava kod Senja: Automobil sletio u more, poginule četiri osobe
Nesreća kod Šibenika: Teško ozlijeđen muškarac
Opasno prestrojavanje
Detalji teške nesreće na autocesti: Putnici hitno prevezeni u bolnicu, među njima i djeca
show
Enrique Iglesias objavio na Instagramu fotku iz djetinjstva
miljenik žena
Znate li tko je dječak s fotke? S ljubavi iz mladosti čeka četvrto dijete
Tko je Nikki Lilly?
bolest ju nije ograničila!
Ova djevojka sinonim je za hrabrost i borbu milijunima ljudi diljem svijeta
Baby Lasagna razočaran organizacijom koncerta u Turskoj
loše vijesti
Baby Lasagna razočaran zbog iznenadne situacije: "Žao mi je zbog ovoga..."
zdravlje
Lijek koji milijuni već uzimaju štiti od dugog COVID-a?
Iznenađujući rezultati nove studije
Lijek koji milijuni već uzimaju štiti od dugog COVID-a?
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
5 ozbiljnih nuspojava jedenja sjemenki jabuke
Pazite!
5 ozbiljnih nuspojava jedenja sjemenki jabuke
zabava
Ovaj se kviz možda čini lagan, no provjerit će svaki kutak vašeg znanja
Pokažite što znate!
Ovaj se kviz možda čini lagan, no provjerit će svaki kutak vašeg znanja
Spuštali perilicu s drugog kata zgrade, pogledajte kakve im je probleme zadala
Zakoni fizike
Spuštali perilicu s drugog kata zgrade, pogledajte kakve im je probleme zadala
Što kućne mačke rade kad pobjegnu iz kuće? Jedan vlasnik otkrio i podijelio snimku
Dan u životu
Što kućne mačke rade kad pobjegnu iz kuće? Jedan vlasnik otkrio i podijelio snimku
tech
Neobičan ulov: Filipinski ribari "upecali" kineskog uljeza
Nije prvi ni zadnji put
Neobičan ulov: Filipinski ribari "upecali" kineskog uljeza
Policajac u šoku nakon što je zavirio u vozilo: Zaustavio je automobil zbog prekršaja, a nije mogao naplatiti kaznu
Sve objavili na Facebooku
Policajac u šoku nakon što je zavirio u vozilo: Zaustavio je automobil zbog prekršaja, a nije mogao naplatiti kaznu
Očekivanja su bila velika, a stvarnost je drukčija: Šef Forda objasnio što se sprema na tržištu električnih automobila
Jasan se razlog
Očekivanja su bila velika, a stvarnost je drukčija: Šef Forda objasnio što se sprema na tržištu električnih automobila
sport
ČEŠKA - HRVATSKA Evo kad je prijenos ključne utakmice i što nam treba za SP 2026.
VATRENI U PRIJENOSU
ČEŠKA - HRVATSKA Evo kad je prijenos ključne utakmice i što nam treba za SP 2026.
Slavlje Modrih u Srbiji: Dinamo preokretom do druge pobjede u Europskoj ligi
Maksimalan učinak
Slavlje Modrih u Srbiji: Dinamo preokretom do druge pobjede u Europskoj ligi
Franko Kovačević postao najbolji strijelac svijeta! Zabio dva Grcima i srušio Harry Kanea!
kapa do poda!
Hrvat postao najbolji strijelac svijeta! Zabio tri Grcima i srušio Harry Kanea!
tv
Kumovi: Kako je zamazan, ali ona voli prljavo
KUMOVI
Kumovi: Kako je zamazan, ali ona voli prljavo
U dobru i zlu: Pokušao joj je promijeniti mišljenje, ali ona ne želi ništa s njim
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Pokušao joj je promijeniti mišljenje, ali ona ne želi ništa s njim
Skrivena sudbina: Saznao je istinu, hoće li si moći oprostiti?
SKRIVENA SUDBINA
Skrivena sudbina: Saznao je istinu, hoće li si moći oprostiti?
putovanja
Veliki dan: Otvorenje novog planinarskog skloništa Skorpovac na srednjem Velebitu
Nakon požara
Veliki dan: Pogledajte kako izgleda novo planinarsko sklonište Skorpovac na Velebitu
Piletina i krumpir u vrhnju: Recept koji sasvim običnom jelu daje novu dimenziju
Kremasto
Piletina i krumpir u vrhnju: Recept koji sasvim običnom jelu daje novu dimenziju
Kviz općeg znanja: Za prave istraživače i neumorne čitače
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za prave istraživače i neumorne čitače
novac
Zaključili prodaju dionica od 6,6 milijardi dolara i postali najvrjednija privatna kompanija na svijetu
Prestigli SpaceX
Zaključili prodaju dionica od 6,6 milijardi dolara i postali najvrjednija privatna kompanija na svijetu
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Kako je bivša mikrobiologinja izgradila kozmetički brend vrijedan 150 milijuna dolara
Stvara lijepe stvari
Kako je bivša mikrobiologinja izgradila kozmetički brend vrijedan 150 milijuna dolara
lifestyle
Franka Batelić u sivim trapez trapericama
STAJLING ZA LONDON
Franka Batelić: Traperice bolje i od uskih modela u boji koja konkurira plavoj i sivoj
Samantha 17:Legendarni ruž osamdesetih
KULTNI RUŽ
Nosile su ga generacije, a pamtimo ga i danas: Kako je ruž nijanse Samantha 17 ušao u legendu?
Lejla Filipović izdanje razigrala detaljima ukrašenima životinjskim uzorkom
ELEGANTNO I U TRENDU
Cijela kombinacija je top, ali najviše pažnje privlače tenisice Lejle Filipović
sve
Franka Batelić u sivim trapez trapericama
STAJLING ZA LONDON
Franka Batelić: Traperice bolje i od uskih modela u boji koja konkurira plavoj i sivoj
ČEŠKA - HRVATSKA Evo kad je prijenos ključne utakmice i što nam treba za SP 2026.
VATRENI U PRIJENOSU
ČEŠKA - HRVATSKA Evo kad je prijenos ključne utakmice i što nam treba za SP 2026.
Slavlje Modrih u Srbiji: Dinamo preokretom do druge pobjede u Europskoj ligi
Maksimalan učinak
Slavlje Modrih u Srbiji: Dinamo preokretom do druge pobjede u Europskoj ligi
Allora
Okusi Mediterana

Dođi, čeka te misto: Restoran Allora u Splitu zove na brunch, ali i večernju zabavu uz vino ili koktele

Allora ne miruje niti u kasnijim satima, kada goste čeka večernji program uz DJ-a i živu atmosferu... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Academia - 2 Hrana i piće
    Restoran Academia

    Pored Zagreba: Mjesto gdje se uživa u domaćoj veganskoj hrani po fer cijenama

  • Restoran Cantilly u Samoboru - 2 Hrana i piće
    Hedonizam u zelenilu

    Preporuka za ručak: Jedan od najboljih restorana u Samoboru (a i šire) ima novi jelovnik na kojem posebno mjesto imaju - slastice Petre Jelenić

  • Allora Hrana i piće
    Okusi Mediterana

    Dođi, čeka te misto: Restoran Allora u Splitu zove na brunch, ali i večernju zabavu uz vino ili koktele

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close