Kuhana, pečena, poširana, na kajganu… jaja se pripremaju u svim zakutcima svijeta, ali ne nužno ona na koja smo navikli. Zavirili smo u neke od najneobičnijih jela koja mnogi nisu nikada imali prilike okusiti...  

Afrički specijalitet

Div među jajima omiljen je na jugu Afrike. Nojevo jaje ima debelu ljusku i dovoljno je snažno da izdrži težinu odrasla čovjeka. Jaje najveće ptice na svijetu teži više od kilograma (otprilike kao 25 do 27 kokošjih jaja), a da bi se napravila kajgana, potrebno je nešto više truda da se razbije. Najprije se kuckaju čekićem i odvijačem ili nekim sličnim alatom da bi se napravila rupica. Potom se dugačkim štapićem promiješa bjelanjak i žumanjak te potom izlije direktno u tavu ili posudu.

Neki kuhari posebnim nožem zarežu ljusku na rubu jajeta pa je zatim strpljivo kuckaju da bi odvojili vrh. Nojeva jaja imaju nešto bogatiju aromu od kokošjih, a osim u kajgani omiljena su i za pripremu quichea s kobasicama i salsom od začinskog bilja.

Sitna, ali slasna

Poseban je doživljaj kušati puževa jaja, no da bi bila ukusna, chefovi itekako trebaju znati kako ih pripremiti a da se ne izgubi istančani okus. Pripremaju se u Francuskoj, često u fine dining restoranima. Puževa jaja izgledaju poput bijelih perlica promjera od oko dva milimetra. Kada ih zagrizete, ispuštaju slankasti sok. 100 grama puževih jaja košta oko 760 kuna. Najukusnija su za prvih jesenjih kiša, kada im je sezona.

Cvijet oceana

Jaja hobotnice japanska su delikatesa. Kaitouge ili "cvijet oceana" ne poslužuju se na svakom koraku, a mogli biste se i dobro namučiti dok ne pronađete japanskog chefa koji zna kako i što s njima. Obožavatelji tog jela mogli bi se usporediti s kakvim strastvenim ljubiteljima iznutrica poput brizla, kojima su takvi specijaliteti opsesija. Nerijetko se kuhaju uz dodatak sakea, sojina umaka i šećera.

Patke po svijetu

Pačja jaja jedu se oko svijeta, ali na posve različite načine. Teh talua je čaj od pačjih jaja koji se pijucka u Indoneziji. Najprije se miksaju sa šećerom te se potom preko njih prelije gorkasti čaj, kondenzirano mlijeko te doda koja kap limete. Od sjevera do juga Kine jedu se usoljena pačja jaja. Nakon čišćenja i namakanja u alkoholu, jaja se kisele 20 dana, a imaju karakterističan, aromatični okus.

Meksički kavijar

Escamol ili meksički kavijar naziv je za mravlja jaja koja se pripremaju na brojne načine. No za mravlja jaja treba se potruditi prije ulaska u kuhinju – traženje mravinjaka i čišćenje oduzima dosta vremena. Za kilogram je otprilike potrebno izdvojiti 1000 kuna. Mravlja jaja imaju snažnu aromu – neki je uspoređuju s terpentinskim mirisom, a u Meksiku ih obožavaju pripremljene na svakojake načine.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju