Uz jednu od najraznolikijih svjetskih kulinarskih scena, čini se gotovo nemogućim sastaviti popis koji bi obuhvatio najbolja kineska jela. Ipak, neka su jela veći klasici od drugih, a isto tako, čine nam se i zanimljivijima, pa pogledajmo koje kineske specijalitete bi svakako bilo dobro probati makar jednom u životu...

Pekinška patka

Uzmite samo jedan zalogaj ovog jela koji čine hrskava pačja koža, sočno meso, rotkvice, krastavci, mladi luk i slatki umak od graha i shvatit ćete zašto je pekinška patka visoko kotirala i na meniju kineskih careva.

Pečena patka prvi put je počela „izazivati“ nepce prije više od 1500 godina u Nanjingu, kada je grad bio sjedište drevnih kineskih carskih režima. Prijestolnica se preselila u Peking 1400-ih, a carske su obitelji sa sobom donijele recepte za ukusnu pečenu patku - i kuhare. Recept smo, davnih dana, objavili i na našem portalu, pa tko želi probati kulinarske vještine, s ovim neće pogriješiti...

Pekinška patka Pekinška patka (Foto: Getty Images)

Slatko kisela juha

Iznenađujuće, poznata kineska ljuta i kisela juha nije samo odlična za zagrijavanje vašeg tijela zimi. Lokalni Sečuanci vjeruju da se juhom i ljeti može istjerati prekomjerna vlaga i vrućina iz tijela. Zdjela ljute i kisele juhe trebala bi imati ravnotežu kiselosti (od octa) i ljutine (od paprike) -- ali ne i ljutine od čilija. Komadići tofua, kineskih gljiva, listići bambusa neki su od uobičajenih sastojaka koji se nalaze u gustoj juhi, a sigurno je samo da ćete nakon prvog tanjura, tražiti još.

Piletina Gongbao

Jedno od međunarodno najpoznatijih kineskih jela, piletina Gongbao (poznata i pod nazivom Kungpao), priprema se prženjem komadića piletine narezanih na kockice s mladim lukom, đumbirom, paprom, čilijem i kikirikijem.

Postoje različite priče o podrijetlu, ali mnogi vjeruju da je jelo inspirirao bivši guverner Sichuana iz 1800-ih po imenu Ding Baozeng, čiji je nadimak bio Ding Gongbao. Priča se kako je Ding volio kiselo i slano jelo od pržene piletine iz kineske pokrajine Shandong. Nakon što je premješten u Sichuan, zamolio je svog kuhara da u jelo doda malo lokalnog čilija i kikirikija - a ostalo je povijest. Recept provjerite također na našem portalu.

Bao Bao (Foto: Getty Images)

Bao

Bao - pecivo kuhano na pari punjeno raznim sastojcima uključujući meso ili povrće – dolazi u mnogo oblika i veličina. To može biti običan bao sa sjajnom i glatkom vanjštinom (mantou) ili prevelik bao kuhan na pari u obliku vulkana napunjen hranom u vrijednosti cijelog obroka (da bao ili prevedeno kao "veliki bao"). Ali jedan od najboljih baoa nedvojbeno je sheng jian bao, koji je pržen u tavi te se puni svinjetinom i juhom, dok se mladi luk i bijeli sezam posipaju po vrhu.

Slatke rižine kuglice

Jedna od najomiljenijih slastica u Kini, slatke kuglice od riže ili tangyuan, mogu se pronaći u mnogim regijama. Ningbo je jedno od najboljih mjesta za kušanje ovih okruglih slastica nalik na poznatu japansku slasticu mochi. Mekana vanjska strana napravljena je od ljepljive riže, dok je punjenje od crnog sezama, šećera i svinjske masti koja nadjevu daje dodatni miris i sjaj.

Izmiješaj sam: 6 domaćih mješavina začina koje okusima vode u Italiju, Meksiko, Kinu... Mediteranska jela Italija - 1 +0 Začini
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju