Na kineskim ulicama stvoren je novi street food hit – stir fry s kamenčićima. Umjesto povrća, plodova mora ili mesa na vruće ulje bacaju se kamenčići i sljubljuju s uljem od čilija, raznim začinima, češnjakom i paprikama narezanim na kockice.

Jelo se naziva suo diu, što u prijevodu s kineskog znači 'posisati i baciti'. Kupcima se, naime, poslužuje aromatizirano kamenje u kutijama veličine dlana, a na njima je da posišu okuse s kamenčića i potom ih odbace.

U trendu Žitna - 2 Najljepša na otoku? Nepripitomljena ljepotica: Tirkizna uvala na Korčuli bez kafića, restorana i signala Novi kviz općeg znanja - 11 15 pitanja Novi kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju obeshrabriti Knedle od šljiva Hit ljetna slastica Recept za knedle sa šljivama koje super ispadaju baš svaki put

Zapravo, nakon što ih posišete, možete ih odnijeti kući kao suvenir.

Suo diu nazivaju najtvrđim jelom na svijetu, a porcija košta 16 juana, odnosno oko dva eura. Zahvaljujući društvenim mrežama, postalo je iznimno popularno u posljednjih nekoliko tjedana.


Vjeruje se da je samo jelo staro nekoliko stotina godina i da potječe iz pokrajine Hubei. Navodno su ga osmislili lađari koji su zapeli na putu i ostali bez hrane, a kamenčiće su pripremali na ovaj način kako bi zadovoljili glad.

Kako se radi suo diu na kineskim ulicama, pogledajte u videu na YouTubeu u nastavku teksta.