Na kineskim ulicama stvoren je novi street food hit – stir fry s kamenčićima. Umjesto povrća, plodova mora ili mesa na vruće ulje bacaju se kamenčići i sljubljuju s uljem od čilija, raznim začinima, češnjakom i paprikama narezanim na kockice.
Jelo se naziva suo diu, što u prijevodu s kineskog znači 'posisati i baciti'. Kupcima se, naime, poslužuje aromatizirano kamenje u kutijama veličine dlana, a na njima je da posišu okuse s kamenčića i potom ih odbace.
Zapravo, nakon što ih posišete, možete ih odnijeti kući kao suvenir.
Suo diu nazivaju najtvrđim jelom na svijetu, a porcija košta 16 juana, odnosno oko dva eura. Zahvaljujući društvenim mrežama, postalo je iznimno popularno u posljednjih nekoliko tjedana.
Vjeruje se da je samo jelo staro nekoliko stotina godina i da potječe iz pokrajine Hubei. Navodno su ga osmislili lađari koji su zapeli na putu i ostali bez hrane, a kamenčiće su pripremali na ovaj način kako bi zadovoljili glad.
Kako se radi suo diu na kineskim ulicama, pogledajte u videu na YouTubeu u nastavku teksta.
6 stvari koje vjerojatno niste znali o najvećem svjetskom kontinentu +2