Zamrzavanje je odličan način da se produlji rok trajanja namirnica. Uz to, većina hrane se može zamrznuti, a pogotovo ako znate odgovarajuću tehniku kojom se ne uništava kvaliteta hrane.
Špinat i kelj, primjerice, najbolje je kratko blanširati u vrućoj vodi, ocijediti, a potom staviti u vrećice i zamrznuti. Stavite li te namirnice u prirodnom obliku u zamrzivač, iznenadit ćete se kada ih pokušate odmrznuti. Zeleni listovi bit će mlohavi i neugodni za konzumaciju.
Da bi se očuvala maksimalna kvaliteta zamrznute namirnice, poželjno je ukloniti višak zraka iz vrećice za zamrzavanje, a potom je dobro zatvoriti.
Nemojte niti zamrzavati veliku količinu hrane u jednoj vrećici – radije je podijelite na nekoliko odvojenih porcija kako biste je lakše odledili.
Hrana s visokim udjelom vode
Voće i povrće s visokim udjelom vode, poput lubenice, krastavaca ili pak tikvica, možete zamrznuti, ali ih ne želite odmrznuti. Kada se ta vrsta namirnica odmrzne, promijeni im se tekstura, postaje kašasta i neprivlačna za pojesti.
Imate li višak hrane s visokim udjelom vode i morate je zamrznuti, učinite to samo ako je planirate pojesti u ledenom obliku – primjerice, iskoristite je za pripremu smoothieja, sorbeta, slushieja te sličnih jela i pića.
Jaja u ljusci
Nemojte zamrzavati cijela jaja u ljusci – ne samo da postoji opasnost da se ljuska rasprsne u ledu i kontaminira sadržaj jaja, već će se i žumanjak pretvoriti u gustu sirupastu masu koja će biti neugodna za jesti.
Jaja radije razbijte, lagano razmutite pa pohranite u posude i stavite u zamrzivač. Neki savjetuju da se u jaja doda nešto soli (ili čak šećera ako ih planirate koristiti za slatka jela) kako bi održala svoju teksturu nakon odmrzavanja.
Mlijeko i meki sirevi
Ako ste ikada željeli produžiti rok trajanja mlijeku ili mekim sirevima poput ricotte i stavili ih u zamrzivač, onda znate da vas je pri odmrzavanju dočekao neugodan rezultat. S obzirom na to da te namirnice također imaju visok udio vode, ne odmrzavaju se onako kako bismo željeli. Najčešće se mliječne masti razdvoje, a tekstura im postane zrnasta ili gnjecava.
Mlijeko možete prebaciti u posudice za led pa ga upotrijebiti smrznuto kada sljedeći put radite smoothie kako bi mu podarili kremastu teksturu. Kada odmrznete meki sir, ukuhajte ga u umak ili ubacite u složenac te ispecite.
Koristi se već tisućama godina: Začin koji "liječi" nadutost, a dobar je za srce