Galerija Kumin se obično nalazi i u jelu chilli con carne 0 Kumin je sastavni dio i raznih curryja 0 Falafel je obično začinjen kuminom 0 Kumin je moćan začin koji se koristi već tisućama godina diljem svijeta 0 Kumin je svestrani začin koji jelima daje topao, orašast i pomalo zemljani okus. Koristi se već tisućama godina u mnogim svjetskim kuhinjama i jelima – od indijskih curryja, preko meksičkih enchilada i chili con carnea do bliskoistočnog falafela.

Dodati ga možete u marinade za roštilj, njime začiniti meso, oplemeniti okus variva, juha, pečenog povrća i raznih drugih jela.

Kumin ima i brojne zdravstvene blagodati – bogat je antioksidansima koji pomažu u smanjenju razina lošeg kolesterola i rizika od dobivanja kardiovaskularnih bolesti. Dakako, pod uvjetom da vaša prehrana bude bogata i drugim namirnicama bogatih nutrijentima, poput svježeg povrća, voća, cjelovitih žitarica i mahunarki.

Kako biste maksimalno iskoristili dobrobiti kumina, dobro ga je samljeti prije upotrebe i tako povećati sposobnost tijela da ga apsorbira.

U trendu Hladna salata od kus-kusa i tune iz konzerve Tjedni jelovnik Kad je prevruće za kuhanje: 7 finih i brzih jela za svaki dan ovoga tjedna Bivši avion Pabla Escobara pretvoren je u Airbnb - 4 Možete i prespavati Pogledajte kako izgleda avion najbogatijeg šefa narkokartela u povijesti Grčki složenac briam Savršeno ljetno jelo Recept za pečene tikvice s krumpirom koje su toliko su fine da ih možete jesti i bez mesa

 

Kumin se obično nalazi i u jelu chilli con carne Kumin se obično nalazi i u jelu chilli con carne (Foto: Shutterstock)

 

"Lijek" za nadutost

On je, uz to, i dobar izvor vitamina B i E, željeza i magnezija – kombinacija je to koja jača imunološki sustav, pomaže u reguliranju šećera u krvi, poboljšava rad metabolizma te mišićnog i živčanog sustava.

Istraživanja su pokazala i da ekstrakt kumina pomaže ublažiti nadutost i druge simptome sindroma iritabilnog crijeva. Ovaj podatak ne čudi budući da se kumin u ayurvedskoj medicini stotinama godinama koristi u toplim napitcima za poboljšavanje probave.

Također, brojne kulture svijeta koriste ga kod kuhanja i začinjavanja grahorica upravo kako bi smanjili šansu od nadutosti i vjetrova.

 

Kumin je sastavni dio i raznih curryja Kumin je sastavni dio i raznih curryja (Foto: Shutterstock)

 

Koliko kumina staviti u jelo – i kada?

Mljeveni kumin ima jači i koncentriraniji okus pa je dovoljno staviti pola do jednu čajnu žličicu u variva, juhe i gulaše dostatne za četiri porcije.

Najbolje je staviti kumin pri kraju kuhanja jer ovaj začin gubi svoj okus i aromu tijekom dugotrajne termičke obrade. Uvijek je bolje krenuti s manjom količinom, isprobati ono što pripremate pa po želji dodati još.

Četvrtina čajne žličice mljevenog kumina bit će dovoljna da začinite mesni odrezak, a istu količinu možete staviti i prilikom kuhanja šalice riže ili kus-kusa.

Cijele sjemenke kumina imaju blaži i orašast okus, a obično se stavlja jedna čajna žličica cijelih sjemenki kumina kod pečenja povrća u pećnici. Pripremate li kruh ili peciva – pola čajne žličice sjemenki kumina bit će dovoljno za tijesto napravljeno od pola kilograma brašna.

Ako želite pojačati aromu kumina lagano tostirajte sjemenke na suhoj tavi jednu do dvije minute prije korištenja ovog sastojka.

3 eura za 100 grama: Zapostavljene "zlatne" pahuljice koje imaju okus po siru, a poboljšavaju okus svakog slanog jela Prehrambeni kvasac možete dodati u juhe i salate Prehrambeni kvasac možete staviti i na tjesteninu umjesto parmezana Prehrambeni kvasac možete dodati raznim umacima +1 Prehrambeni kvasac često se posipa na tjesteninu umjesto parmezana