• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #kako kuhati

Kada ga solite? 10 pogrešaka zbog kojih grah neće biti mekan, mirisan i pun okusa

Soljenje na početku kuhanja, prejaka vatra ili zagorena mljevena paprika mogu pokvariti sav trud oko finog variva od graha, koje osobito grije zimi...
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 16.12.2022 06:25 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Bivša vojna baza Panos na Velebitu - 1 Panos na Velebitu Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život? Kaubojski grah s mljevenim mesom Tjedni jelovnik Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan Luksemburg Gdje su Split i Zagreb? 10 najskupljih stanarina u Europi: Prvi grad na listi nije niti London, a niti Pariz

Grah se jede cijele godine, ali konkretna fina variva koja mirišu na povrće ili suho meso, divote iz pećnice kao i kombinacije s repom, kiselim kupusom, mljevenim mesom… posebno pašu zimi. Iako se možete poslužiti prečicom i kupiti grah iz limenke, domaći je ipak najbolji – pod uvjetom da ne napravite pokoju pogrešku.

(Pra)stari grah

Suhi grah može djelovati kao snagator s neograničenim rokom trajanja, ali izgled u ovom slučaju vara. Većina vrsta graha gubi kvalitetu, kao i količinu minerala i vitamina u roku godine do dvije. Stoga ako imate kakva sumnjiva pakiranja za koja se ne sjećate koje ste ih godine ih kupili, bolje ih je baciti.

Kratko namakanje

Namakanjem u vodi grah je nježniji prema želucu i brže se kuha. Razlog tome je rastvaranje teško probavljivih spojeva koji odlaze zajedno s vodom koja se baca. Grah namočite preko noći – ili dulje, 24 sata, a vodu možete promijeniti i nekoliko puta. Tijekom namakanja će bubriti i pritom mu ne smije ponestati vode. Zato pripremite veliki lonac ili posudu i ostavite barem pet centimetara vode iznad razine graha kako zrna ne bi ostala žedna.

Pogrešan lonac

Baš kao i tjestenina, i grah treba dovoljno mjesta za kuhanje. Pripremite veliki lonac i dajte dovoljno prostora zrnima da se krčkaju, pomiču i povremeno "poskoče" na mjehurićima. Lonci s debelim dnom koji dobro drže toplinu najbolji su izbor.

Temperatura vode

Grah stavite kuhati u hladnu vodu, a kako bi bio lakši za želudac, možete ga procijediti nakon što zakuha. Neki kuhari i nekoliko puta mijenjaju vodu. Zatim dolijte vruće vode koliko je potrebno i prema želji dodatke kao što su povrće, kobasica, šunka, slanina...

Soljenje na početku kuhanja

Grah je najbolje kuhati u nezasoljenoj vodi kako bi opna bila mekana te ga tek pri kraju posoliti. Ako želite, dodati možete i malo sode bikarbone kako bi grah bio mekši i probavljiviji.

Jaka vatra

Ne kaže se uzalud da je grah najukusniji ako se kuha za puno ljudi. Što je veća količina, to je grah bolji upravo zato što se kuha polako. Čak i ako ne mislite skuhati lonac za puno ljudi, kuhajte ga sporo. Na nižim temperaturama proteini se drugačije raspadaju i zbog toga je "spori" grah ukusniji i mekši.

Gorka paprika

Pripremate li grah sa zaprškom u koju stavljate mljevenu crvenu papriku, osobito pazite na to da ne zagori jer će biti gorka. Zato ju je najbolje dodati s ostalim začinima, tijekom kuhanja. Također, jednako tako treba pripaziti i s češnjakom, koji također brzo zagara.

Muke po rajčici

Dodavanje rajčice ili druge kiseline se ne preporučuje prije nego što zrna omekšaju jer usporavaju kuhanje.

Pretjerivanje sa zaprškom

Mnogi izbjegavaju zapršku kod kuhanja graha kako bi varivo bilo laganije. Grah možete zgusnuti i tako da dio zrna izmiksate i vratite u lonac, a gustoću će dati i samo kuhanje. Uz dodatak kuhanog pa zgnječenog krumpira ili pak zobenih pahuljica ili mekinja također će biti gušći.

Premalo okusa

Osim suhog mesa, okuse i mirise grahu daje povrće poput luka, korabice, mrkve, pastrnjaka, celera te začini (lovor, peršin, bosiljak, mljevena paprika). Dobrodošao je i češnjak, a neki kuhari dodaju i kombu algu kako bi spriječili nadutost nakon jela.  

Restoran s dušom krčme: Mjesto na putu prema Rijeci gdje se gušta u jelima na žlicu, pečenjima i kremšnitama Gostiona Putniku - 1 Gostiona Putniku - 6 Gostiona Putniku - 4 +1 Gostiona Putniku - 2

  • #kako kuhati
  • #grah
  • #pogreške
  • #varivo
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Poznati chef savjetuje: Najjednostavniji način za trančiranje cijelog pileta
Škola kuhanja
Mario Mihelj savjetuje: Najjednostavniji način za trančiranje cijelog pileta
Tamo gdje je Krk najbliži kopnu: "Loše vrijeme" dio je čarolije
Maltempo
Tamo gdje je Krk najbliži kopnu: Svjetionik na kojem je "loše vrijeme" dio čarolije, a u kojem možete prespavati
Focaccia od kiselog tijesta recept
Savršenstvo bez mane
Nije brzo, ni jednostavno, ali…Recept za talijansku pogaču koja je toliko fina da se jede bez ikakvih dodataka
Maslac od jabuka recept
Jednostavan recept
Ovaj "maslac" od jabuka savršen je izbor za namazati na kruh – ili palačinke
Srednjovjekovni spektakl na Medvedgradu: Viteški turniri, borbe s bakljama i suđenja coprnicama
Ideja za vikend
Srednjovjekovni spektakl na Medvedgradu: Viteški turniri, borbe s bakljama i suđenja coprnicama
Piletina i krumpir u vrhnju: Recept koji sasvim običnom jelu daje novu dimenziju
Kremasto
Piletina i krumpir u vrhnju: Recept koji sasvim običnom jelu daje novu dimenziju
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Tjedni jelovnik
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
Panos na Velebitu
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
10 najskupljih gradova za podstanare u Europi: Niti London, a niti Pariz nije prvi na listi
Gdje su Split i Zagreb?
10 najskupljih stanarina u Europi: Prvi grad na listi nije niti London, a niti Pariz
Počinje Passion Week! 16 restorana diljem zemlje ove jeseni nudi promotivne menije, evo kako do njih
Pokrovitelj Mastercard
Počinje Passion Week! 16 restorana diljem zemlje ove jeseni nudi promotivne menije, evo kako do njih
Vela i Mala Sestrica: Otočići bez stanovnika s pričom koja svijetli dalje od njihovih obala.
Pogledajte fotografije
Vela i Mala Sestrica: Otočići bez stanovnika s pričom koja svijetli dalje od njihovih obala
Pun iznenađenja: Grad pod kojim teče tekuće srebro, a kolači se poslužuju - s čipkom
Pun iznenađenja
Lijepa Idrija usred još ljepše prirode: Grad pod kojim teče tekuće srebro, a kolači se poslužuju - s čipkom

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Srušio se zrakoplov talijanskih zračnih snaga, poginule obje osobe u avionu
NESTAO S RADARA
Užas u susjedstvu: Srušio se vojni zrakoplov, ima mrtvih
Dron kod zračne luke europske zemlje: Bio je u blizini kontrolnog tornja
Novi incident
Dronovi kod zračne luke, vidjelo ih se iz kontrolnog tornja: Policija na nogama
Učenik ključem od romobila napao više dječaka: "Posvuda je bilo krvi, više nećemo slati djecu u školu"
Roditelji na nogama
Učenik ključem napao više dječaka: "Posvuda je bilo krvi, više nećemo slati djecu u školu"
show
Kate Middleton na sitotisku
ide joj od ruke!
Njezin zadatak je iznenadio sve - Kate Middleton dokazala da i ovo zna!
Izabel Kovačić zatvara svoju trgovinu u Zagrebu
''vaša podrška...''
Kovačićeva Izabel iznenadila objavom neočekivane odluke: ''Zatvaramo jedno poglavlje...''
Ella Dvornik ima novi automobil
"upgrade"
Ella Dvornik ima novi auto? Pokazala vozilo koje vrijedi pravo bogatstvo
zdravlje
Gordon Ramsay otkrio da ima rak i upozorio ljude da paze na ovo!
podijelio je na društvenim mrežama
Gordon Ramsay otkrio da ima rak i upozorio ljude da paze na ovo!
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Šokantni nalazi: Polovica srčanih udara kod žena mlađih od 65 godina nema veze s kolesterolom!
Novo 15-godišnje istraživanje
Šokantni nalazi: Polovica srčanih udara kod žena mlađih od 65 godina nema veze s kolesterolom!
zabava
Nezgoda u kuhinji postala hit: Pokušala pomoći pa sama nastradala
Kakav peh!
Nezgoda u kuhinji postala hit: Pokušala pomoći pa sama nastradala
Jednostavna, ali genijalna registracija ovog stolara nasmijala društvene mreže! Ovo morate vidjeti
Urnebesno
Jednostavna, ali genijalna registracija ovog stolara nasmijala društvene mreže! Ovo morate vidjeti
Bizaran natpis na ovom BMW nasmijao publiku! Odmah su krenule fore na njegov račun
Urnebesno
Bizaran natpis na ovom BMW nasmijao publiku! Odmah su krenule fore na njegov račun
tech
Nedostatak rezervnih dijelova prisiljava ratnu mornaricu SAD-a na ekstremne mjere održavanja, a razlog problema je nevjerojatan
To ne zvuči dobro
Nedostatak rezervnih dijelova prisiljava ratnu mornaricu SAD-a na ekstremne mjere održavanja, a razlog problema je nevjerojatan
Policajac u šoku nakon što je zavirio u vozilo: Zaustavio je automobil zbog prekršaja, a nije mogao naplatiti kaznu
Sve objavili na Facebooku
Policajac u šoku nakon što je zavirio u vozilo: Zaustavio je automobil zbog prekršaja, a nije mogao naplatiti kaznu
Razvijeno najmoćnije kvantno računalo dosad, ima rekordan broj kubita i nema mane prethodnih sustava
"Temelji su postavljeni"
Razvijeno najmoćnije kvantno računalo dosad, ima rekordan broj kubita i nema mane prethodnih sustava
sport
VIDEO Brutalna golčina Oršića Bayernu! Zaledio je Manuela Neuera!
ma majstor!
VIDEO Brutalna golčina Mislava Oršića velikom Bayernu! Zaledio je Manuela Neuera!
La Liga: Oviedo preokretom pobijedio Valenciju na Mestalli, Brekao bio u prvih 11
Totalni preokret
VIDEO Luda utakmica na kultnom stadionu: Domaćini u 75. imali penal za 2:0 pa - izgubili!
Neočekivan potez: Leao se ispričao Modriću pred cijelim San Sirom i oduševio navijače
detalj koji je promaknuo
Neočekivan potez: Leao se ispričao Modriću pred cijelim San Sirom i oduševio navijače
tv
U dobru i zlu: Puno je prošlo od kada su se zadnji put vidjeli
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Puno je prošlo od kada su se zadnji put vidjeli
Supertalent: Audicijski nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Ana Jurić
NEUGODNA SITUACIJA!
Anin nastup dugo ćemo pamtiti, a Martina vjerojatno još dulje! Što mislite o njezinom ponašanju?
Skrivena sudbina: Nije ih imao hrabrosti pogledati u oči nakon svega
SKRIVENA SUDBINA
Skrivena sudbina: Nije ih imao hrabrosti pogledati u oči nakon svega
putovanja
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
Panos na Velebitu
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Tjedni jelovnik
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
10 najskupljih gradova za podstanare u Europi: Niti London, a niti Pariz nije prvi na listi
Gdje su Split i Zagreb?
10 najskupljih stanarina u Europi: Prvi grad na listi nije niti London, a niti Pariz
novac
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Kako je bivša mikrobiologinja izgradila kozmetički brend vrijedan 150 milijuna dolara
Stvara lijepe stvari
Kako je bivša mikrobiologinja izgradila kozmetički brend vrijedan 150 milijuna dolara
Jedna od najvećih europskih kompanija otpušta 4000 radnika, a floti će nadodati 230 novih zrakoplova
Borba s troškovima
Jedna od najvećih europskih kompanija otpušta 4000 radnika, a floti će nadodati 230 novih zrakoplova
lifestyle
Samantha 17:Legendarni ruž osamdesetih
KULTNI RUŽ
Nosile su ga generacije, a pamtimo ga i danas: Kako je ruž nijanse Samantha 17 ušao u legendu?
Stan u Čitluku koji očarava detaljima i minimalizmom
inspiracija iz čitluka
Pogledajte Vanjin stan koji je toliko topao i ugodan. Ni ova ga hladna boja u tome nije spriječila
Jane Fonda u zlatnoj haljini na L'Oréal Paris reviji u sklopu Tjedna mode u Parizu
Stav i samopouzdanje
Žena je čudo! Jane Fonda u 88-oj godini pokorila modnu pistu u haljini za božice
sve
Nezgoda u kuhinji postala hit: Pokušala pomoći pa sama nastradala
Kakav peh!
Nezgoda u kuhinji postala hit: Pokušala pomoći pa sama nastradala
Samantha 17:Legendarni ruž osamdesetih
KULTNI RUŽ
Nosile su ga generacije, a pamtimo ga i danas: Kako je ruž nijanse Samantha 17 ušao u legendu?
Kate Middleton na sitotisku
ide joj od ruke!
Njezin zadatak je iznenadio sve - Kate Middleton dokazala da i ovo zna!
Torta
Eh, da smo prije znali...

Šalabahter za blagdane: 10 trikova slastičara uz koje će vam torte i kolači biti sočni i puni okusa

Dugim miksanjem smjese s brašnom za biskvit aktivirat ćete gluten pa će kolači i torte biti previše tvrdi... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Torta Hrana i piće
    Eh, da smo prije znali...

    Šalabahter za blagdane: 10 trikova slastičara uz koje će vam torte i kolači biti sočni i puni okusa

  • MasterChef - 24 Hrana i piće
    Zlatna pravila

    Naučili su na teži način: Kandidati MasterChefa otkrivaju navjeće pogreške kod pripreme rižota

  • Jaja Hrana i piće
    Opasna salmonela

    Je li napuklo jaje sigurno za jelo? Slučaj u kojem ga treba baciti bez oklijevanja

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close