Svi oni koji su željeli ispeći hrskavi i sočni pomfrit, godinama su koristili friteze te u dubokom ulju pržili tanko narezane komadiće krumpira. Friteza na vrući zrak (eng. Air fryer) je novija alternativa klasičnoj fritezi u kojoj se hrana – kako joj ime daje naslutiti – termički obrađuje vrućim zrakom.

Friteza na vrući zrak je zapravo svojevrsna verzija konvekcijske pećnice kod koje vrući zrak struji na manjem prostoru što rezultira pripremom hrskavih zalogaja u kraćem vremenskom periodu.

Tater tots - 2 Hrana i piće Bolje od originala? Okrugli "pomfrit" koji se jede sa sirom, špekom ili mljevenim mesom

Da biste ispekli hrskavi pomfrit u fritezi na vrući zrak nije vam potrebna niti kap ulja. Ipak, krumpir će imati bolji okus ako ga pomiješate s nešto masnoća i začina prije nego što ga stavite u fritezu na vrući zrak.

Želite li dobiti savršeno hrskavi pomfrit, prilikom korištenja friteze na vrući zrak pridržavajte se i ovih važnih pravila:

Slika nije dostupna Hrana i piće Hrskavo izvana, mekano iznutra: Lagani recept za fini keto "pomfrit" obložen sočnim špekom

1. Ne pretrpavajte košaru friteze

Svaki model friteze na vrući zrak ima određene upute o tome koliko je hrane poželjno staviti u košaru kako bi se odgovarajuće termički obradila. Bolje stavite manje hrane i pecite je u nekoliko runda nego sve odjednom. Gužva u košari friteze sprječava vrući zrak da dopre do svih komadića krumpira zbog čega će oni na vrhu biti super hrskavi, a oni na sredini i dnu mekani i neukusni.

2. Protresite na pola upotrebe

Kod nekih modela friteza na vrući zrak u uputama se potiču korisnici da pomfrit protresu svakih pet ili više minuta kako bi krumpir bio ravnomjerno termički obrađen, odnosno hrskav sa svih strana. Ako u fritezi pečete veće komade hrane – poput panirane ribe ili mesnih odrezaka okrenite ih na drugu stranu na pola pečenja.

Savjet plus:

U fritezi na vrući zrak mogu se pripremiti raznovrsna jela – od pizza od muffina. Ipak, ovaj uređaj najbolje radi kada u njemu termički obrađujete hranu koju biste inače stavili u klasičnu fritezu s vrućim uljem – prženo povrće, ribu i meso.

10 proteinskih bombi: Hrana koja ima više bjelančevina od jaja Piletina Sendvič od piletine i povrća u tortilji Pita +7 Grah - 6

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju