Počela je sezona šparoga – tog divnog proljetnog povrća koji obiluje mnogim hranjivim tvarima od vitamina A, B i K do kalcija, fosfora i željeza, a koje se sjajno sljubljuje s jelima od tjestenine, sira i jaja.

Bez obzira nabavljate li šparoge na tržnici ili u supermarketu, one se najčešće prodaju u stručcima međusobno povezanim elastičnom gumicom ili sputane nekim sličnim materijalom.

Prvu stvar koju trebate napraviti kada donesete šparoge kući? Odstranite im gumicu i pustite „da dišu“. Razdvojite ih jedne od druge i stavite u košaru, na tanjur ili običan stol.

Tekstura šparoge je ključan faktor u pripremi ovog proljetnog povrća. Ako gumicu ostavite zavezanu oko šparoga, riskirate mogućnost da im se stapke nagnječe što će rezultirati mlitavom i nepoželjnom teksturom nakon termičke obrade.

Kako pohraniti šparoge?

Šparoge su najukusnije kada se jedu svježe ubrane, odnosno neposredno nakon što ih kupite. Ako ih ipak ne stignete odmah termički obraditi, pohranite ih u hladnjak na pravilan način. Podrežite im rubove i stavite u čašu koju ste ispunili s nešto obične vode – poput stručka cvijeća.

Preko gornjeg dijela šparoga koji nije uronjen u vodu navucite plastičnu vrećicu. Šparoge možete položiti i u ladicu u hladnjaku bez da ih prekrivate ikakvim materijalom.

Najvažniji savjet za pripremu šparoga

Najvažniji savjet za pripremu šparoga jest pravilno čišćenje ploda. Znamo, skupe su, ali drvenasti dio šparoge nije jestiv i ako ga ne odstranite, dobit ćete nejestiv obrok. Kako znate jeste li dobro očistili šparogu? Savijete je sve dok ne pukne na dijelu gdje zadebljala stapka prelazi u mekani vrh. Upotrijebite samo mekane dijelove u jelu.

Dobar "posao" u Istri: U šetnju stazom slapova pa na šparoge u konobu Most Konoba Most - 7 Konoba Most - 8 Konoba Most - 9 +5 Konoba Most - 6

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju