1. Žao nam je pravilno očistiti šparoge

Drvenasti dio šparoge nije jestiv, i ako pokušavate pripremiti ovo proljetno povrće bez odgovarajućeg čišćenja, dobit ćete nejestiv obrok. Pitate se koji dio trebate baciti? Savijte šparogu sve dok ne pukne na dijelu gdje zadebljala stapka prelazi u mekani vrh. Tvrdi dio odstranite, a upotrijebite samo mekane dijelove.

2. Pretjerujemo s termičkom obradom
Šparoge ne iziskuju dugotrajnu obradu, pa ne pretjerujte s termičkom obradom. Želite ih skuhati u vodi, za to će vam trebati tri do pet minuta ovisno o debljini same namirnice. Nekoliko minuta bit će potrebno i za pirjanje na maslacu u tavici ili pripremu na pari. Šparoge Šparoge (Foto: Stockfood)

Poseban okus šparoga dobit ćete ako ih stavite peći u pećnicu. Poškropite ih maslinovim uljem, solju, paprom i s malo naribane organske korice limuna, pa ih stavite peći na 220 Celzijevih stupnjeva oko deset minuta.

3. Ne koristimo led nakon kuhanja
Zeleno povrće gubi svoju snažnu nijansu tijekom dugotrajnog kuhanja. Kako bi što dulje zadržali svježinu njezine prirodne boje, nakon kuhanja stavite je u ledenu kupku na minutu ili dvije. Kupku napravite od hladne vode i kockica leda.

U fotogaleriji pronađite inspiraciju za svoje kulinarske igre sa šparogama.