Tanka je granica između najfinije proljetne delicije i nejestivog jela jer niste dobro očistili ili pripremili šparoge. Zato pročitajte tri trika koja bi vam trebala zagarantirati da vaše jelo sa šparogama svaki put ispadne odlično.

Žao nam je pravilno očistiti šparoge

Drvenasti dio šparoge nije jestiv, i ako pokušavate pripremiti to proljetno povrće bez odgovarajućeg čišćenja, dobit ćete nejestiv obrok. Pitate se koji dio trebate baciti? Savijte šparogu sve dok ne pukne na dijelu gdje zadebljala stapka prelazi u mekani vrh. Tvrdi dio odstranite, a upotrijebite samo mekane dijelove.

Pretjerujemo s termičkom obradom

Šparoge ne iziskuju dugotrajnu obradu, pa ne pretjerujte s termičkom obradom. Želite ih skuhati u vodi, za to će vam trebati tri do pet minuta ovisno o debljini same namirnice. Nekoliko minuta bit će potrebno i za pirjanje na maslacu u tavici ili pripremu na pari. 

Poseban okus šparoga dobit ćete ako ih stavite peći u pećnicu. Poškropite ih maslinovim uljem, solju, paprom i s malo naribane korice nešpricanog limuna, pa ih stavite peći na 220 Celzijevih stupnjeva oko deset minuta.

Ne koristimo led nakon kuhanja

Zeleno povrće gubi svoju snažnu nijansu tijekom dugotrajnog kuhanja. Kako bi što dulje zadržali svježinu njezine prirodne boje, nakon kuhanja stavite je u ledenu kupku na minutu ili dvije. Kupku napravite od hladne vode i kockica leda.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju