Nakon pečenja mesa i ribe na roštilju važno ga je odmah očistiti kako biste spriječili nakupljanje i stvrdnjavanje masnih slojeva na rešetkama. U efektivnijem čišćenju može vam pomoć i mali pomoćnik iz smočnice – svježi luk.
Ne postoji znanstveno utemeljeni dokaz za tu tehniku, ali brojni obožavatelji roštiljanja na društvenim mrežama tvrde da je svježi luk vrlo uspješan u čišćenju zagorenih ostataka s vrućih rešetaka.
Kad se luk stavi na zagrijanu rešetku, ispušta sokove koji stvore paru i pomognu u uklanjanju tih neugodnih ostataka, a navodno u cijelom procesu pomažu i antibakterijska svojstva tog okruglog povrća.
Što trebate napraviti?
Očistite luk, prepolovite ga pa ravnim dijelom luka prijeđite preko vrućih rešetaka. Luk možete probosti i vilicom te se tako dodatno zaštititi od sklizanja luka iz ruku i dobivanju mogućih opeklina.
Nakon što lukom prijeđete preko cijele površine, roštilj možete pošpricati i alkoholnim octom ili limunovim sokom da uklonite preostale nečistoće.
YouTube kanal the Weather Network o toj je metodi čišćenja roštilja snimio video još 2016. godine. Kako se roštilj čisti svježim lukom, pogledajte u nastavku.