Kineska godina zeca započinje 22. siječnja 2023. godine. Za dobru sreću, mnogo novca i puno zdravlja u novoj godini Kinezi tradicionalno jedu određenu hranu i namirnice. Dugi rezanci simbol su dugog života, dok je konzumacija kineskih knedla presudna za stvaranje bogatstva.

Vjeruje se da bogatstvo i sreću donose i džepovi od tijesta punjeni vlascem, koji se nazivaju i jiucai hezi. Oni se obično peku na tavi na štednjaku, a karakteriziraju ih hrskava površina te mekana i sočna unutrašnjost.

Prepoznatljivi okus tome jelu daje kineski vlasac koji ima snažnu aromu češnjaka. Upotrijebite li obični vlasac, okus juicai hezija bit će delikatniji i blaži.

Osim vlasca u džepove se stavljaju jaja, a okusi se – ovisno o regiji u kojoj se pripremaju – nadopunjavaju staklenim rezancima, kozicama, sušenim gljivama ili pak raznovrsnim povrćem. Vrlo lako priprema se i tijesto od tek nekoliko sastojaka: brašna, vode i pokojeg začina.

Sastojci za kineske jastučiće od vlasca:

Za tijesto:

  • 300 g brašna
  • 180 ml vode
  • 2 žlice biljnog ulja
  • ½ čajne žličice soli
  • ½ čajne žličice šećera

Za nadjev:

  • 225 g svježeg vlasca
  • 225 g kozica
  • 80 g rižinih tankih rezanaca
  • 4 velika jaja
  • 2 žlice umaka od kamenica
  • 2 čajne žličice kineskog rižina vina
  • 2 čajne žličice tostiranog sezamova ulja
  • 1 čajna žličica šećera
  • 1 čajna žličica začinske mješavine Five spice
  • ½ čajne žličice soli
  • ¼ čajne žličice bijelog papra u prahu
  • biljno ulje za prženje

Priprema kineskih jastučića punjenih vlascem:

  1. Napravite tijesto: pomiješajte brašno, sol i šećer u velikoj posudi. Ugrijte vodu i polako je ulijte u brašno uz stalno miješanje. Dodajte dvije žlice ulja i zamijesite tijesto dok ne dobijete jednoličnu glatku kuglu. Za to će vam biti potrebno oko osam minuta. Pokrijte krpom posudu s tijestom i pustite da odmara oko pola sata.
  2. Napravite nadjev: rižine tanke rezance stavite u zdjelu i prelijte toplom vodom. Pustite da omekšaju na sobnoj temperaturi oko pola sata.
  3. Pomiješajte jaja, vino i sol u zdjeli.
  4. Očistite kozice i nasjeckajte na manje komade.
  5. Na tavi zagrijte malo ulja pa prepirjajte nasjeckane kozice. Za to će vam biti potrebno tek minuta do minuta i pol termičke obrade. Umiješajte jaja i miješajte sve zajedno dok se jaja ne ispeku – oko dvije minute. Prebacite dobivenu smjesu na tanjur i pustite da se ohladi na sobnu temperaturu.
  6. Tanko narežite kineski vlasac i stavite ga u posudu s jednom žlicom ulja. Pomiješajte.
  7. Ocijedite rižine rezance i narežite ih na komade veličine oko jednog centimetra.
  8. U zdjeli pomiješajte ocijeđene rezance, jaja s kozicama, umak od kamenica, tostirano sezamovo ulje, jednu žličicu šećera, žličicu začinske mješavine Five spice te bijeli papar zajedno s nasjeckanim vlascem.
  9. Složite kineske jastučiće s vlascem: odmoreno tijesto podijelite na 16 jednakih dijelova. Svaki dio razvucite na lagano nauljenoj ravnoj površini u krug promjera oko 12 centimetara.
  10. Na polovicu razvučenog tijesta stavite nadjev, preklopite tijesto da dobijete polumjesec i vilicom utisnite rubove. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve pripremljeno tijesto i nadjev.
  11. Na tavi zagrijte nešto ulja i ispecite pripremljene jastučiće. Pecite jastučiće oko dvije minute sa svake strane dok ne dobiju zlatnosmeđu boju.
  12. Poslužite toplo. Dobar tek!