Kineska godina zeca započinje 22. siječnja 2023. godine. Za dobru sreću, mnogo novca i puno zdravlja u novoj godini Kinezi tradicionalno jedu određenu hranu i namirnice. Dugi rezanci simbol su dugog života, dok je konzumacija kineskih knedla presudna za stvaranje bogatstva.

Vjeruje se da bogatstvo i sreću donose i džepovi od tijesta punjeni vlascem, koji se nazivaju i jiucai hezi. Oni se obično peku na tavi na štednjaku, a karakteriziraju ih hrskava površina te mekana i sočna unutrašnjost.

Prepoznatljivi okus tome jelu daje kineski vlasac koji ima snažnu aromu češnjaka. Upotrijebite li obični vlasac, okus juicai hezija bit će delikatniji i blaži.

Osim vlasca u džepove se stavljaju jaja, a okusi se – ovisno o regiji u kojoj se pripremaju – nadopunjavaju staklenim rezancima, kozicama, sušenim gljivama ili pak raznovrsnim povrćem. Vrlo lako priprema se i tijesto od tek nekoliko sastojaka: brašna, vode i pokojeg začina.

Sastojci za kineske jastučiće od vlasca:

Za tijesto:

  • 300 g brašna
  • 180 ml vode
  • 2 žlice biljnog ulja
  • ½ čajne žličice soli
  • ½ čajne žličice šećera

Za nadjev:

  • 225 g svježeg vlasca
  • 225 g kozica
  • 80 g rižinih tankih rezanaca
  • 4 velika jaja
  • 2 žlice umaka od kamenica
  • 2 čajne žličice kineskog rižina vina
  • 2 čajne žličice tostiranog sezamova ulja
  • 1 čajna žličica šećera
  • 1 čajna žličica začinske mješavine Five spice
  • ½ čajne žličice soli
  • ¼ čajne žličice bijelog papra u prahu
  • biljno ulje za prženje

Priprema kineskih jastučića punjenih vlascem:

  1. Napravite tijesto: pomiješajte brašno, sol i šećer u velikoj posudi. Ugrijte vodu i polako je ulijte u brašno uz stalno miješanje. Dodajte dvije žlice ulja i zamijesite tijesto dok ne dobijete jednoličnu glatku kuglu. Za to će vam biti potrebno oko osam minuta. Pokrijte krpom posudu s tijestom i pustite da odmara oko pola sata.
  2. Napravite nadjev: rižine tanke rezance stavite u zdjelu i prelijte toplom vodom. Pustite da omekšaju na sobnoj temperaturi oko pola sata.
  3. Pomiješajte jaja, vino i sol u zdjeli.
  4. Očistite kozice i nasjeckajte na manje komade.
  5. Na tavi zagrijte malo ulja pa prepirjajte nasjeckane kozice. Za to će vam biti potrebno tek minuta do minuta i pol termičke obrade. Umiješajte jaja i miješajte sve zajedno dok se jaja ne ispeku – oko dvije minute. Prebacite dobivenu smjesu na tanjur i pustite da se ohladi na sobnu temperaturu.
  6. Tanko narežite kineski vlasac i stavite ga u posudu s jednom žlicom ulja. Pomiješajte.
  7. Ocijedite rižine rezance i narežite ih na komade veličine oko jednog centimetra.
  8. U zdjeli pomiješajte ocijeđene rezance, jaja s kozicama, umak od kamenica, tostirano sezamovo ulje, jednu žličicu šećera, žličicu začinske mješavine Five spice te bijeli papar zajedno s nasjeckanim vlascem.
  9. Složite kineske jastučiće s vlascem: odmoreno tijesto podijelite na 16 jednakih dijelova. Svaki dio razvucite na lagano nauljenoj ravnoj površini u krug promjera oko 12 centimetara.
  10. Na polovicu razvučenog tijesta stavite nadjev, preklopite tijesto da dobijete polumjesec i vilicom utisnite rubove. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve pripremljeno tijesto i nadjev.
  11. Na tavi zagrijte nešto ulja i ispecite pripremljene jastučiće. Pecite jastučiće oko dvije minute sa svake strane dok ne dobiju zlatnosmeđu boju.
  12. Poslužite toplo. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju