Kineska godina zeca započinje 22. siječnja 2023. godine. Za dobru sreću, mnogo novca i puno zdravlja u novoj godini Kinezi tradicionalno jedu određenu hranu i namirnice. Dugi rezanci simbol su dugog života, dok je konzumacija kineskih knedla presudna za stvaranje bogatstva.
Vjeruje se da bogatstvo i sreću donose i džepovi od tijesta punjeni vlascem, koji se nazivaju i jiucai hezi. Oni se obično peku na tavi na štednjaku, a karakteriziraju ih hrskava površina te mekana i sočna unutrašnjost.
Prepoznatljivi okus tome jelu daje kineski vlasac koji ima snažnu aromu češnjaka. Upotrijebite li obični vlasac, okus juicai hezija bit će delikatniji i blaži.
Osim vlasca u džepove se stavljaju jaja, a okusi se – ovisno o regiji u kojoj se pripremaju – nadopunjavaju staklenim rezancima, kozicama, sušenim gljivama ili pak raznovrsnim povrćem. Vrlo lako priprema se i tijesto od tek nekoliko sastojaka: brašna, vode i pokojeg začina.
Sastojci za kineske jastučiće od vlasca:
Za tijesto:
- 300 g brašna
- 180 ml vode
- 2 žlice biljnog ulja
- ½ čajne žličice soli
- ½ čajne žličice šećera
Za nadjev:
- 225 g svježeg vlasca
- 225 g kozica
- 80 g rižinih tankih rezanaca
- 4 velika jaja
- 2 žlice umaka od kamenica
- 2 čajne žličice kineskog rižina vina
- 2 čajne žličice tostiranog sezamova ulja
- 1 čajna žličica šećera
- 1 čajna žličica začinske mješavine Five spice
- ½ čajne žličice soli
- ¼ čajne žličice bijelog papra u prahu
- biljno ulje za prženje
Priprema kineskih jastučića punjenih vlascem:
- Napravite tijesto: pomiješajte brašno, sol i šećer u velikoj posudi. Ugrijte vodu i polako je ulijte u brašno uz stalno miješanje. Dodajte dvije žlice ulja i zamijesite tijesto dok ne dobijete jednoličnu glatku kuglu. Za to će vam biti potrebno oko osam minuta. Pokrijte krpom posudu s tijestom i pustite da odmara oko pola sata.
- Napravite nadjev: rižine tanke rezance stavite u zdjelu i prelijte toplom vodom. Pustite da omekšaju na sobnoj temperaturi oko pola sata.
- Pomiješajte jaja, vino i sol u zdjeli.
- Očistite kozice i nasjeckajte na manje komade.
- Na tavi zagrijte malo ulja pa prepirjajte nasjeckane kozice. Za to će vam biti potrebno tek minuta do minuta i pol termičke obrade. Umiješajte jaja i miješajte sve zajedno dok se jaja ne ispeku – oko dvije minute. Prebacite dobivenu smjesu na tanjur i pustite da se ohladi na sobnu temperaturu.
- Tanko narežite kineski vlasac i stavite ga u posudu s jednom žlicom ulja. Pomiješajte.
- Ocijedite rižine rezance i narežite ih na komade veličine oko jednog centimetra.
- U zdjeli pomiješajte ocijeđene rezance, jaja s kozicama, umak od kamenica, tostirano sezamovo ulje, jednu žličicu šećera, žličicu začinske mješavine Five spice te bijeli papar zajedno s nasjeckanim vlascem.
- Složite kineske jastučiće s vlascem: odmoreno tijesto podijelite na 16 jednakih dijelova. Svaki dio razvucite na lagano nauljenoj ravnoj površini u krug promjera oko 12 centimetara.
- Na polovicu razvučenog tijesta stavite nadjev, preklopite tijesto da dobijete polumjesec i vilicom utisnite rubove. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve pripremljeno tijesto i nadjev.
- Na tavi zagrijte nešto ulja i ispecite pripremljene jastučiće. Pecite jastučiće oko dvije minute sa svake strane dok ne dobiju zlatnosmeđu boju.
- Poslužite toplo. Dobar tek!