• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Recepti

Kako ispeći carsko meso: Trikovi i recepti za pucketavu koricu i najsočnije zalogaje

Kako bi potrbušina bila ukusnija, 24 sata prije pripreme možete vilicom izbockati masnoću pa utrljati sol, papar ili mješavinu začina koja će dati finu aromu.
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 28.02.2024 11:48 komentari
viber Created with Sketch.
Carsko meso
Carsko meso (Foto:Shutterstock)

Galerija Carsko meso, ilustracija 0 Carsko meso 0 Carsko meso 0 Carsko meso 0

U trendu Baerle-Nassau / Baarle-Hertog - 5 Pazite kamo stajete Jedan grad, dvije države: Najčudnija državna granica na svijetu prolazi Europom Perilica za pranje ljudi tvrtke Science Co. - 1 Novo doba Japanci su napravili perilicu za pranje ljudi, a evo kako funkcionira Pirjani kupus sa slaninom Za pola sata Pirjani kupus sa slaninom: Fino jelo za koje vam treba malo vremena i samo pet sastojaka (i sol i papar)

Cijenom pristupačno, carsko meso ili svinjska potrbušina itekako je zahvalna namirnica, bilo da želite pripremiti fini ručak ili nahraniti puno ljudi. Naglo pečeno na roštilju ili u tavi, smotano u roladu ili iz pećnice, s hrskavom koricom, carsko meso priprema se na bezbroj načina. Jednako omiljena u tradicionalnim receptima, kao i u azijskim ili pak američkim, svinjsku potrbušinu voli cijeli svijet.

Da biste kupili dobar komad mesa, ne trebate biti znalac, ali obratite pozornost na zdravu ružičastu nijansu. Želite li dobiti finu, hrskavu koricu ne morate se bojati bijelog sloja masnoće koji će se istopiti u pucketavu divotu. Ako je boja mesa sivkasta, žućkasta ili smećkasta, izbjegavajte kupovinu takve namirnice.

Carsko meso ima čvrstu kožu pa ako recept traži da je skinete, učinite to pažljivo, oštrim nožem, ili upitajte mesara da to učini umjesto vas. Nakon kupnje čuvajte meso na 5 °C ili nižoj temperaturi u hladnjaku do 2 dana ili 4 do 6 mjeseci u zamrzivaču na -18 °C.

Uz dodatak začina

Kako bi potrbušina bila ukusnija, 24 sata prije pripreme možete vilicom izbockati masnoću pa utrljati sol, papar ili mješavinu začina koja će dati finu aromu. Također, dodati možete i ulja kako bi se začini bolje rasporedili i primili. Prilikom odabira začina slobodno budite kreativni i eksperimentirajte prema želji, a meso potom ostavite u hladnjaku preko noći da upije mirise. Isprobati možete začinsku pastu od komorača, papra u zrnu, češnjaka i majčine dušice.

Sporo ili polako?

Svinjska potrbušina ima visok udio masti, što je čini dobrim komadom mesa za sporo kuhanje: masnoća će se postupno topiti, meso će ostati sočno, a korica hrskava. Carsko meso možete i polako pirjati, kao i peći na naglo na roštilju.

Koja temperatura?

Recepti za pečenje carskog mesa obično traže oko dva sata na 160 ili 180 Celzijevih stupnjeva pa narednih pola sata na višoj temperaturi (180-200 stupnjeva). Drugi recepti predlažu da meso najprije pečete na višoj temperaturi, ali u svakom slučaju postići ćete dobre rezultate. Ako kožica nije dovoljno hrskava, možete meso na kraju kratko zapeći ispod rešetke, ali pazite da ne zagori.

Na ražnju 

Carsko meso možete ispeći na ražnju: dan do dva prije pripreme meso se natrlja solju pa stavlja u uljnu marinadu od mrkve, luka, češnjaka, ružmarina, lovorova lista i papra. Meso se zatim probode s dvije kuke koje se stavljaju na ražanj. Vatra se treba naložiti na udaljenosti od oko 40 centimetara do pola metra. Kako pripremiti meso na takav način, pogledajte ovdje.

Pirjana riža sa svinjetinom

Tajvanska pirjana riža sa svinjetinom, ili lu rou fan, popularan je specijalitet koji ondje diljem zemlje možete pronaći na uličnim štandovima, a priprema se i u restoranima, kao i kod kuće. Kockice svinjske potrbušine pirjaju se u pikantnom umaku dok ne omekšaju, a često poslužuju s kuhanim jajima i korijandrom. Recept potražite ovdje.

Carsko meso s povrćem iz pećnice

José Pizarro, poznati španjolski chef, donosi recept za carsko meso u kojem će uživati ljubitelji mekog mesa i umaka kojem ne nedostaje okusa. Za ovo jelo trebat će vam i špinat ili neko drugo povrće, poput crvenog kupusa. José Pizarro na listi sastojaka preporučuje i manzanilla sherry – suho vino izraženih kiselina i mineralnosti, kao i kestene koji odlično pašu uz svinjetinu. Jelo poslužite uz pire od krumpira ili cvjetače - ili rižu. Ovdje je i recept.

Hrskavo carsko meso

Hrskava pržena svinjska potrbušina popularno je jelo u mnogim zemljama španjolskog govornog područja. U Dominikanskoj Republici naziva se chicharron, a priprema podrazumijeva kuhanje carskog mesa u vodi sa začinima, a potom i prženje u ulju. Ovdje kliknite za recept.

Dvaput kuhana svinjetina

Dvaput kuhana svinjetina ili hui guo rou sečuanski je specijalitet za carsko meso koji obožava cijeli svijet jer je jednostavna za pripremu i nevjerojatno ukusna. Carsko meso najprijese  skuha pa zatim reže na tanke komade i prži u woku s povrćem i začinima, a poslužuje se uz rižu ili tjesteninu. 

Brzo su gotova, a većinu sastojaka vjerojatno imate kod kuće: 7 jela za svaki dan ovog tjedna Rezanci sa svinjetinom Tuna sa špagetima +0 Dal od crvene leće

 

  • #Recepti
  • #kako kuhati
  • #Carsko meso
  • #svinjska potrbušina
  • #jeftini recepti
  • #kako ispeći carsko meso
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Pirjani kupus sa slaninom: Fino jelo za koje vam treba malo vremena i samo pet sastojaka (i sol i papar)
Za pola sata
Pirjani kupus sa slaninom: Fino jelo za koje vam treba malo vremena i samo pet sastojaka (i sol i papar)
3 puta viša od Mount Everesta: Najveća planina u Sunčevom sustavu
Planina Olimp
3 puta viša od Mount Everesta: Najveća planina u Sunčevom sustavu
Jeste li čuli za Hanle? Ovo malo himalajsko selo živi - među zvijezdama
Rezervat tamnog neba
Jeste li čuli za Hanle? Ovo malo himalajsko selo živi - među zvijezdama
Bombon! Čudesni dio Istanbula čije se ulice, zgrade i bazar ne zaboravljaju
Koga vodite?
Bombon! Čudesni dio Istanbula čije se ulice, zgrade i bazar ne zaboravljaju
Sporo pečena junetina sa zapečenim sirom recept
Savršeni nedjeljni ručak
Imamo recept i nije uopće kompliciran: Božanstveno mekana junetina koja se može rezati vilicom
Ovaj proteinski kruh tako je lako napraviti, ne morate ga mijesiti, niti čekati da se digne tijesto
Za oko pola sata
Ovaj proteinski kruh tako je lako napraviti, ne morate ga mijesiti, niti čekati da se digne tijesto
Jedan grad, dvije države: Znate li kuda prolazi načudnija državna granica na svijetu?
Pazite kamo stajete
Jedan grad, dvije države: Najčudnija državna granica na svijetu prolazi Europom
Perilica za pranje ljudi japanske tvrtke Science Co.
Novo doba
Japanci su napravili perilicu za pranje ljudi, a evo kako funkcionira
Čudesno francusko jelo koje slavu duguje žilavom mesu: Recept za meku piletinu u prefinom umaku
coq au vin blanc
Čudesno francusko jelo koje slavu duguje žilavom mesu: Recept za meku piletinu u prefinom umaku
Pirjani kupus sa slaninom: Fino jelo za koje vam treba malo vremena i samo pet sastojaka (i sol i papar)
Za pola sata
Pirjani kupus sa slaninom: Fino jelo za koje vam treba malo vremena i samo pet sastojaka (i sol i papar)
Rastrgat ćete ga u hipu: Kruh punjen češnjakom i sirom
Lako i slasno
Pripremit ćete ga za nekoliko minuta, a rastrgati u hipu: Kruh punjen češnjakom i sirom
Najbrži recept za svinjske kotlete
Gotovo za 15-ak minuta
Kada želite brzi ručak pun proteina, ovi prefini svinjski kotleti savršen su izbor

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
UZNEMIRUJUĆE Objavljene snimke sudara u Beogradu u kojem je poginula obitelj
šokantna nesreća
UZNEMIRUJUĆE Pijani vozač izazvao sudar i ubio cijelu obitelj: Objavljena snimka nesreće
Horor u Njemačkoj: Ptice padaju s neba
"Kao muhe"
Horor u Njemačkoj: Ptice padaju s neba
Slovenski mediji prenose snimku brutalnog napada skupine ljudi na Aleša Šutara koja je završila kobno
slovenija u šoku
Širi se uznemirujuća snimka brutalnog ubojstva u Sloveniji, premijer najavio radikalne mjere
show
Preminula je 19-godišnja tiktokerica Emman Atienza
svi su u šoku
Iznenada preminula kći voditelja, imala je tek 19 godina
Nadja Marina u petoj emisiji showa Supertalent
''Nažalost, plesati ne znaš...''
Oštar komentar Martine Tomčić: ''Žao mi je što ovakvu ljepotu prosipaš za jeftine pare''
Seve kroz suze priznala što joj je sin rekao: "Mama, ti ne znaš što je..."
dirljiv koncert
Seve kroz suze priznala što joj je sin rekao: "Mama, ti ne znaš što je..."
zdravlje
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
Najvažniji obrok u danu
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
Zapečena tjestenina: Recepti sa sirom, piletinom, vrhnjem i ostalo
10 recepata
Zapečena tjestenina: Recepti sa sirom, piletinom, vrhnjem i ostalo
Lupus: Bolest koja napada većinom žene i može se jako zakomplicirati! Evo koji su simptomi
Zahvaća kožu, zglobove, bubrege ...
Lupus: Bolest koja napada većinom žene i može se jako zakomplicirati! Evo koji su simptomi
zabava
"Sve balkanske mame ikad": Objava postala hit u regiji, reagira li i vaša mama ovako?
LOL
"Sve balkanske mame ikad": Objava postala hit u regiji, reagira li i vaša mama ovako?
Semafor kod Velike Gorice zbunio vozače! Odmah će vam biti jasno i zašto
Raspad sistema
Semafor kod Velike Gorice zbunio vozače! Odmah će vam biti jasno i zašto
Rastavio TV kako bi otkrio što izaziva mrlje na ekranu pa požalio otkriće
Samo za hrabre
Rastavio TV kako bi otkrio što izaziva mrlje na ekranu pa požalio otkriće
tech
Revolucionalna i izuzetno učinkovita metoda, mogla bi liječenje raka prebaciti iz bolnica u domove pacijenata
Fototermalna terapija
Revolucionalna i izuzetno učinkovita metoda, mogla bi liječenje raka prebaciti iz bolnica u domove pacijenata
Fascinantne snimke: Znanstvenici po prvi put u detalje snimili kako zmije otrovnice napadaju svoj plijen
Grizu u trenu
Fascinantno: Prvi put snimljen ugriz otrovnice u visokoj rezoluciji
Zašto neki ljudi nikad nisu imali spolne odnose? Znanstvenici otkrili zanimljive podatke
Oko 1 posto populacije
Zašto neki ljudi nikad nisu imali spolne odnose? Znanstvenici otkrili zanimljive podatke
sport
Kaos na El Clasicu! Policija uletjela na teren zbog Viniciusa: Yamal pozivao Courtoisa ''na šake'' u tunelu
ružne scene!
Kaos na El Clasicu! Policija uletjela na teren zbog Viniciusa: Yamal pozivao Courtoisa ''na šake'' u tunelu
Ovako je sve počelo: Carvajal je ovo pokazao Yamalu, a onda je i policija reagirala
kakav kaos!
VIDEO Ovako je sve počelo: Carvajal je ovo pokazao Yamalu, a onda je i policija reagirala
Španjolci otkrili što je Vinicius rekao Lamine Yamalu prije eskalacije poslije El Clasica
Vatreni okršaj
Španjolci otkrili što je Vinicius rekao Lamine Yamalu prije velikog kaosa na Bernabeu
tv
MasterChef: Josipov odgovor na Stjepanovo pitanje u Selmi pobudio nemir: "Ja ne podržavam laž!"
NAPETO!
Josipov odgovor u Selmi pobudio nemir: "Ja ne podržavam laž!"
Supertalent: Audicijski nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Nadja Džanan
STRASTVENO!
Nadja je probala šarmirati žiri, ali joj baš i nije pošlo za rukom! Je li vas uspjela zavesti?
Supertalent: Nicolas od srca poručio Martini: "Pobrinut ću se da tvoj zlatni gumb vrijedan!"
ČESTITAMO!
Nicolas od srca poručio Martini: "Pobrinut ću se da tvoj zlatni gumb vrijedan!"
putovanja
Perilica za pranje ljudi japanske tvrtke Science Co.
Novo doba
Japanci su napravili perilicu za pranje ljudi, a evo kako funkcionira
Jedan grad, dvije države: Znate li kuda prolazi načudnija državna granica na svijetu?
Pazite kamo stajete
Jedan grad, dvije države: Najčudnija državna granica na svijetu prolazi Europom
Pirjani kupus sa slaninom: Fino jelo za koje vam treba malo vremena i samo pet sastojaka (i sol i papar)
Za pola sata
Pirjani kupus sa slaninom: Fino jelo za koje vam treba malo vremena i samo pet sastojaka (i sol i papar)
novac
Ovom tržištu svi analitičari predviđaju rast, a jedna hrvatska kompanija već ga predvodi
Pokrovitelj tokić
Ovom tržištu svi analitičari predviđaju rast, a jedna hrvatska kompanija već ga predvodi
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Najbolji dan u povijesti švedske kompanije – dionice lete nakon izvještaja o zaradi
Burze se užarile
Najbolji dan u povijesti švedske kompanije – dionice lete nakon izvještaja o zaradi
lifestyle
Doris Dragović u bijelim tenisicama na koncertu u Makarskoj
UVIJEK SVOJA
Doris Dragović: Najudobnije tenisice i hlače u "najjesenskijoj" boji za koncert u Makarskoj
Ulična moda Zagreb u čipkastim najlonkama i robusnim čizmama
Privukla poglede
Plavuša iz centra Zagreba: Čipkaste najlonke kojima su robusne čizme fantastičan par
Najvažnije stvari koje moramo znati prije uzimanja magnezija
INFORMIRAJTE SE
Nije potpuno bezopasan: Tri ključne stvari koje trebate znati prije nego uzmete magnezij
sve
Preminula je 19-godišnja tiktokerica Emman Atienza
svi su u šoku
Iznenada preminula kći voditelja, imala je tek 19 godina
Nadja Marina u petoj emisiji showa Supertalent
''Nažalost, plesati ne znaš...''
Oštar komentar Martine Tomčić: ''Žao mi je što ovakvu ljepotu prosipaš za jeftine pare''
Kaos na El Clasicu! Policija uletjela na teren zbog Viniciusa: Yamal pozivao Courtoisa ''na šake'' u tunelu
ružne scene!
Kaos na El Clasicu! Policija uletjela na teren zbog Viniciusa: Yamal pozivao Courtoisa ''na šake'' u tunelu
Gulaš
Jednostavno, a preukusno

Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa

Previše kiseline može upropastiti jelo, ali prava doza omogućit će dobru ravnotežu okusa. Uostalom, jedno je od umijeća kuhanja upravo balansiranje slatkog, slanog, gorkog, kiselog i umamija. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close