José Pizarro, poznati španjolski chef, donosi recept za carsko meso u kojem će uživati ljubitelji mekog mesa i umaka kojem ne nedostaje okusa.
Za ovo će vam jelo trebati i špinat ili neko drugo povrće, poput crvenog kupusa. José Pizarro na listi sastojaka preporučuje i manzanilla sherry – suho vino izraženih kiselina i mineralnosti, kao i kestene, koji odlično pašu uz svinjetinu. Jelo poslužite uz pire od krumpira ili cvjetače - ili rižu...
Recept za carsko meso iz pećnice:
- 1 kg svinjske potrbušine
- 2 glavice luka
- 4 češnja češnjaka
- 4 grančice majčine dušice
- 1 jabuka
- 250 ml suhog sherryja
- 150 ml pilećeg temeljca
- 800 g kuhanog slanutka
- 150 g kuhanih ili pečenih kestena
- 240 g mladog špinata
- sol i papar
Priprema carskog mesa:
- Meso narežite na kriške pa posolite i popaprite. Luk narežite, češnjak ogulite. Majčinoj dušici odvojite listiće. Jabuku ogulite i narežite na kockice. Kestene ogulite i grubo nasjeckajte.
- Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Stavite ulja u veliku tavu ili lonac na srednje jaku vatru pa popržite meso 10 minuta i zatim ga izvadite na tanjur.
- Popržite luk pa dodajte režnjeve češnjaka, majčinu dušicu i jabuku te pržite dvije minute i vratite meso.
- Dodajte sherry i pustite da zavri.
- Prebacite u posudu koja može u pećnicu, poklopite i pecite 30-40 minuta.
- Meso bi trebalo biti mekano, a sokovi od pečenja reducirani, ali ne u potpunosti. Ulijte temeljac, dodajte slanutak, kestene i špinat, poklopite i vratite u pećnicu na pet minuta, dok špinat ne uvene. Ostavite da odstoji nekoliko minuta pa poslužite uz prilog prema želji.
7 veličanstvenih: Mediteranski specijaliteti za svaki dan ovog tjedna u kojima ćete uživati +0