Tajvanska pirjana riža sa svinjetinom, ili Lu Rou Fan, popularan je specijalitet koji ondje diljem zemlje možete pronaći na uličnim štandovima, a priprema se i u restoranima, kao i kod kuće.
Kockice svinjske potrbušine pirjaju se u pikantnom umaku dok ne omekšaju, a često poslužuju s kuhanim jajima i korijandrom.
Sastojci za pirjanu svinjetinu s rižom:
- 900 g svinjske potrbušine
- 150 g gljiva shiitake
- 1 žlica šećera
- 60 ml Shaoxing rižina vina
- 60 ml sojina umaka s manje soli
- 2 žlice običnog sojina umaka
- 470 ml vode
- 3 ljutike
- 1 žličica mješavine začina Five spice
- ½ žličice bijelog papra
- 5 češnja češnjaka
Za posluživanje:
- 4 tvrdo kuhana jaja prema želji
- kuhana riža
- korijandar ili peršin
Priprema pirjane svinjetine s rižom:
- Meso izrežite na trake debele oko dva i pol centimetra pa zatim narežite na kockice. Nasjeckajte gljive Nasjeckajte češnjak i ljutiku.
- Ljutiku pržite u tavi pet do deset minuta, miješajući.
- Zagrijte žlicu ulja u woku ili tavi debelog dna na srednje jakoj vatri. meso i pržite ga dok ne porumeni. Dodajte češnjak i šećer pa pirjajte dok se šećer ne rastopi.
- Dodajte običan i manje slani umak od soje, rižino vino, gljive, začine, prženu ljutiku i oguljena tvrdo kuhana jaja (ako koristite). Dodajte vodu dok meso potpuno ne bude pokriveno i pustite da prokuha.
- Nakon što tekućina proključa, djelomično poklopite poklopcem i smanjite vatru. Pirjajte oko jedan sat ili dok svinjetina ne omekša. Tekućina bi trebala biti karamelizirana i ljepljiva, ali ako ima viška tekućine, pojačajte vatru i pustite da se umak reducira, povremeno miješajući da ne zagori.
- Poslužite s rižom, kuhanim jajima i nasjeckanim peršinom ili korijandrom.
Raj za obožavatelje roštilja: Trikovi iz zemlje u kojoj su jela s grilla dovedena do savršenstva +0