Želite li da carsko meso od malo oštrijeg pogleda "samo pada s vilice", potrebno ga je dugo peći na niskoj temperaturi. To možete učiniti u pećnici ili na ražnju, kao što to radi Vlado Malobabić iz riječkog bistroa Veseljak, omiljenog mjesta za marende i jela sa žara.

Dan do dva prije pripreme meso se natrlja solju pa stavlja u uljnu marinadu od mrkve, luka, češnjaka, ružmarina, lovorova lista i papra. Meso se zatim probode s dvije kuke koje se stavljaju na ražanj. Vatra se treba naložiti na udaljenosti od oko 40 centimetara do pola metra, savjetuje chef Vlado, poznatiji kao Baka.

Na polovici pečenja iz mesa se izvade kuke, okrene se na drugu stranu po dužini i po visini pa se kuke ponovno pričvrste. Za 4 kilograma mesa bit će potrebno oko 5 sati pečenja, gotovo je kad postane žućkastozlatnih nijansi.

Carsko meso Carsko meso (Foto: Veseljak)

Bakina je tajna za fantastičan krumpir pečenje u mesnim sokovima. Ispod mesa se stave i dvije opeke na koje se položi lim za pečenje u koji će se cijediti mesni sokovi, a ispod lima stavite žar. Kad se skupi dovoljno soka, stavite krumpir da se ispeče. Za provjeru je li meso pečeno poslužit će i termometar – svinjetina je gotova kad unutarnja temperatura naraste na 85 °C.

Želite li meko meso iz pećnice i hrskavu koricu, pecite komad od 4 kg polako na 120 °C, a posljednjih 20 minuta do pola sata pojačajte temperaturu na 210 °C

Carsko meso možete dovršiti i na roštilju kako bi dobilo finu aromu po dimu. Ako nemate mnogo vremena za pečenje, narežite ga na kriške pa pecite na 160 °C oko 12 minuta te kratko dovršite na roštilju sa svake strane. 

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju