Brzi obrok možete složiti od šačice uobičajenih sastojaka koje većina Hrvata ima u svojim smočnicama i hladnjacima. Jaja, tjestenina, ribe iz konzerve i konzervirane rajčice samo su neke od tih svakodnevnih namirnica s kojima se može napraviti – čudo.
#MeatlessMonday otvaramo s bliskoistočnom salatom balela, koja puca od bjelančevina, a radi se od različitih mahunarki poput graha i slanutka.
Od pečenih jaja na kajganu, malo povrća i tortilje možete napraviti fini burito koji se može jesti za doručak, ručak ili večeru. Sljubite li tjesteninu s rajčicama i tunom iz konzerve, dobit ćete fino jelo idealno za posni petak.
Nastavite čitati tekst i pronađite sedam recepata za sedam finih jela koje ćemo pripremati ovoga tjedna.
Ponedjeljak, 26. 2. – Proteinska salata od mahunarki
Balela je poznato jelo bliskoistočne kuhinje. Riječ je o salati sastavljenoj od nekoliko različitih mahunarki poput graha i slanutka, koje obiluju bjelančevinama, a koje se miješaju s drugim vrstama povrća i začinskim biljem. Koristite li mahunarke iz konzerve, ovu salatu možete složiti u manje od 15 minuta. Imamo recept.
Utorak, 27. 2. – Varivo od leće
Dal ili dhal popularno je jelo indijske kuhinje koje nalikuje na gusto varivo, a priprema se od mahunarki prepolovljenog zrna koje nije potrebno namakati prije kuhanja. Štoviše, slijedite li ovaj recept, možete ga u potpunosti napraviti s namirnicama iz smočnice.
Srijeda, 28. 2. – Burito s jajima
Brzi ručak možete napraviti od svega nekoliko sastojaka koje već imate u smočnici i hladnjaku. Ispecite kajganu, pomiješajte je s nešto povrća po želji i zarolajte u tortilji. Burito možete pojesti s nogu, ali i ponijeti na posao. Evo što trebate napraviti.
Tuna sa špagetima (Foto: Shutterstock)
Četvrtak, 29. 2. – Brazilski sendvič sa šunkom
Jeste li kada probali brazilski sendvič sa šunkom i sirom? Brazilci rade posebna peciva od sira koja se savršeno slažu s različitim suhomesnatim proizvodima. No čak ako i nemate vremena za pripremu tih okruglih peciva, možete iskoristiti ona obična iz trgovine i poslužiti se njihovim receptom.
Razrežite pecivo, premažite ga mješavinom maslaca i senfa, a cijeli sendvič stavite u pećnicu dok se sastojci ne ugriju, a sir ne rastopi. Kako Brazilci rade savršeni sendvič sa šunkom, otkrijte ovdje.
Petak, 1. 3. – Špageti s tunom iz konzerve
Tjestenina je odlična ideja kada nemate puno vremena za kuhanje, ali i dalje želite pojesti nešto toplo i ukusno. Tuna sa špagetima jedan je od takvih recepata koji ne zahtijeva dugu termičku obradu, ali i koja se priprema od svakodnevnih sastojaka koje većina Hrvata ima u svojoj smočnici. Evo recepta.
Rezanci sa svinjetinom (Foto: Shutterstock)
Subota, 2. 3. – Čokoladne pločice
Čokoladne pločice s orašastim plodovima brzinska su slatka grickalica za koju ne treba previše truda, a ni sastojaka. Dovoljno je rastopiti čokoladu, posuti je pečenim bademima, orasima, pistacijama ili listićima badema ili primjerice cijelim lješnjacima, ostaviti u hladnjaku da se stegne i zatim natrgati na komade. Evo cijelog postupka.
Nedjelja, 3. 3. – Hrskavi rezanci sa svinjetinom
Hrskavi rezanci omiljeni su u Hong Kongu, a priprema tog specijaliteta uopće nije komplicirana iako možda sadrži neke sastojke koji nisu uobičajeni u hrvatskim smočnicama. Tjestenini je potrebna tek minuta u vrućoj vodi, a zatim se ispire pod hladnom vodom kako bi se zaustavio proces kuhanja. Potom se ocijedi te dovršava na vrućoj tavi s drugim sastojcima. Imamo recept.
Jela za siromahe: 7 zasitnih recepata za 7 dana u tjednu koji se rade "od ničega" +0