Dok cijene idu u nebo, osmišljavanje jela za svaki dan postaje pravi izazov - no uz dobar plan lakše je i kupovati, a i kuhati.
Kako biste uštedjeli najbolje je kupovati sezonsko, ali i opskrbiti se namirnicama kojima cijene ne divljaju, poput primjerice palente, graha, krumpira, kupusa i drugih.
U nastavku donosimo nekoliko prijedloga za pripremu jela koja su skromna cijenom, ali ne i okusom. Vodili smo se time da cijena namirnica iznosi pet eura ili manje, a nismo zaboravili niti desert. Pa krenimo…
Kremasta tjestenina sa sirom
Makaroni sa sirom jednostavno su jelo koje, kako ime kaže, podrazumijeva kuhanu tjesteninu s umakom na bazi sira. Postoje mnoge verzije tog jela, a mi vam donosimo onaj najjednostavniji – od samo tri sastojka koji se pripremaju u jednom loncu. Ovdje je i recept.
Složenac od krumpira
Tortilla española omiljen je španjolski nacionalni specijalitet koji dokazuje kako se na jednostavnim jelima poznaje razlika između dobrih i još boljih kuhara. Sve što vam treba su jaja, krumpir i maslinovo ulje.
Španjolci se i dalje ne slažu oko toga treba li dodati i luk ili ga zanemariti, a mišljenja se razlikuju i oko toga koliko jaja trebaju biti pečena. U nekim se krajevima dodaje i crvena paprika. Španjolci tortilju ne jedu hladnu niti vruću, najbolja je dok je mlaka. Kliknite ovdje za recept.
Riža s kupusom
Da biste pripremili ukusno i zasitno jelo ne treba vam mnogo sastojaka. Potvrđuje to i recept za ovo mediteransko jelo nadahnuto grčkim lahanorizom, odnosno kuhanom rižom s pirjanim kupusom.
Kupus i riža cjenovno su vrlo prihvatljive namirnice koje se u ovom receptu sljubljuju se nešto ljutike, maslaca i pokojim začinom.
Da bi riži dali dodatnu dubinu okusa skuhajte je na pilećem temeljcu – ako ste vegan ili vegetarijanac poslužiti se možete i onim povrtnim. Jelo poslužite uz kriške svježeg limuna. Ovdje je i recept.
Jednostavno, lako i bez puno suđa: 7 finih jela na žlicu idealnih kada je vani jako hladno
Austrijski gulaš od krumpira
Austrijski gulaš od krumpira često će se naći na jelovnicima austrijskih restorana, ali i na kućnim jelovnicima diljem nekadašnje Austro-Ugarske, pa ni kod nas nije nepoznat. Ovaj fini gulaš bogatog okusa, tople boje i brašnasto-kremaste teksture koji voli ljuto i dobro prija zimi, jako je jednostavno napraviti.
Danas naširoko obožavani klasik austrijske kuhinje, nekad su spremali samo najsiromašniji jer – ako bolje pogledate, ovo je gulaš od krumpira i luka. Kobasice su došle kasnije, barem kod onih koji su ih si mogli priuštiti. Recept potražite ovdje.
Babine fritule
Recept za babine fritule koji je na svome Instagramu svojedobno podijelio chef Melkior Bašić hit je već neko vrijeme, a zašto – otkrit ćete kada ih napravite. Recept je jednostavno pratiti, ali i zapamtiti – svega ide po jedan: jedan čvrsti jogurt, jedno jaje, jedan vanilin šećer, jedna žlica šećera…Umjesto samo oštrog brašna, možete kombinirati oštro i glatko (70 % oštro i 30 % glatko).
Smjesu možete začiniti i s malo cimeta i, ako želite, dodati grožđice namočene u rum ili što god vam padne na pamet. "Mašta nema granica", ističe chef Melkior Bašić. Recept provjerite ovdje.
Gotovo 30 posto jeftinija hrana nego u Hrvatskoj: "Proveo sam 48 sati u najsiromašnijoj zemlji u Europi"