Dok cijene idu u nebo, osmišljavanje jela za svaki dan postaje pravi izazov - no uz dobar plan lakše je i kupovati, a i kuhati.
Kako biste uštedjeli najbolje je kupovati sezonsko, ali i opskrbiti se namirnicama kojima cijene ne divljaju, poput primjerice palente, graha, krumpira, kupusa i drugih.
U nastavku donosimo nekoliko prijedloga za pripremu jela koja su skromna cijenom, ali ne i okusom. Vodili smo se time da cijena namirnica iznosi pet eura ili manje, a nismo zaboravili niti desert. Pa krenimo…
Kremasta tjestenina sa sirom
Makaroni sa sirom jednostavno su jelo koje, kako ime kaže, podrazumijeva kuhanu tjesteninu s umakom na bazi sira. Postoje mnoge verzije tog jela, a mi vam donosimo onaj najjednostavniji – od samo tri sastojka koji se pripremaju u jednom loncu. Ovdje je i recept.
Složenac od krumpira
Tortilla española omiljen je španjolski nacionalni specijalitet koji dokazuje kako se na jednostavnim jelima poznaje razlika između dobrih i još boljih kuhara. Sve što vam treba su jaja, krumpir i maslinovo ulje.
Španjolci se i dalje ne slažu oko toga treba li dodati i luk ili ga zanemariti, a mišljenja se razlikuju i oko toga koliko jaja trebaju biti pečena. U nekim se krajevima dodaje i crvena paprika. Španjolci tortilju ne jedu hladnu niti vruću, najbolja je dok je mlaka. Kliknite ovdje za recept.
Riža i kupus (Foto: Shutterstock)
Riža s kupusom
Da biste pripremili ukusno i zasitno jelo ne treba vam mnogo sastojaka. Potvrđuje to i recept za ovo mediteransko jelo nadahnuto grčkim lahanorizom, odnosno kuhanom rižom s pirjanim kupusom.
Kupus i riža cjenovno su vrlo prihvatljive namirnice koje se u ovom receptu sljubljuju se nešto ljutike, maslaca i pokojim začinom.
Da bi riži dali dodatnu dubinu okusa skuhajte je na pilećem temeljcu – ako ste vegan ili vegetarijanac poslužiti se možete i onim povrtnim. Jelo poslužite uz kriške svježeg limuna. Ovdje je i recept.
Jednostavno, lako i bez puno suđa: 7 finih jela na žlicu idealnih kada je vani jako hladno +1
Austrijski gulaš od krumpira
Austrijski gulaš od krumpira često će se naći na jelovnicima austrijskih restorana, ali i na kućnim jelovnicima diljem nekadašnje Austro-Ugarske, pa ni kod nas nije nepoznat. Ovaj fini gulaš bogatog okusa, tople boje i brašnasto-kremaste teksture koji voli ljuto i dobro prija zimi, jako je jednostavno napraviti.
Danas naširoko obožavani klasik austrijske kuhinje, nekad su spremali samo najsiromašniji jer – ako bolje pogledate, ovo je gulaš od krumpira i luka. Kobasice su došle kasnije, barem kod onih koji su ih si mogli priuštiti. Recept potražite ovdje.
Babine fritule (Foto: Shutterstock)
Babine fritule
Recept za babine fritule koji je na svome Instagramu svojedobno podijelio chef Melkior Bašić hit je već neko vrijeme, a zašto – otkrit ćete kada ih napravite. Recept je jednostavno pratiti, ali i zapamtiti – svega ide po jedan: jedan čvrsti jogurt, jedno jaje, jedan vanilin šećer, jedna žlica šećera…Umjesto samo oštrog brašna, možete kombinirati oštro i glatko (70 % oštro i 30 % glatko).
Smjesu možete začiniti i s malo cimeta i, ako želite, dodati grožđice namočene u rum ili što god vam padne na pamet. "Mašta nema granica", ističe chef Melkior Bašić. Recept provjerite ovdje.
Gotovo 30 posto jeftinija hrana nego u Hrvatskoj: "Proveo sam 48 sati u najsiromašnijoj zemlji u Europi"
+2