Dvaput kuhana svinjetina ili hui guo rou sečuanski je specijalitet za carsko meso koji obožava cijeli svijet jer je jednostavna za pripremu i nevjerojatno ukusna. Carsko meso se najprije skuha pa zatim reže na tanke komade i prži u woku s povrćem i začinima, a poslužje se uz rižu ili tjesteninu. 

Jedan od sastojaka koji se koristi je i doubanjiang ili tobanjiang, začinjena pasta od fermentirane soje, boba i chillija koje se mogu pronaći u specijaliziranim trgovinama i kao spicy bean paste.

Tekstura paste nije posve glatka, a boja joj je crvenkasto-smećkasta. Iako daje fini okus jelu možete je i izostaviti tako da dodate indonezijski chilli umak sambal oelek ili korejski gochujang

 

Sastojci za dvaput kuhanu svinjetinu:

  • 450 g svinjske potrbušine
  • 2 ploške đumbira
  • 1 i 1/2 žlice chilli paste (doubanjiang)
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 ljute zelene papričice
  • 1 srednji poriluk
  • 1 žlica slatkog vina
  • 1 žličica soja umaka
  • 1/4 žličice šećera

Priprema dvaput kuhane svinjetine:

  1. U srednjem loncu zakuhajte 2 litre vode. Dodajte cijeli komad svinjske potrbušine i đumbir te ponovno zakuhajte. Smanjite vatru kuhajte 30 minuta dok svinjetina ne omekša i skuha se. Izvadite svinjetinu iz lonca i ostavite je pod hladnom tekućom vodom oko minutu. Stavite na stranu.
  2. Dok se svinjetina hladi pripremite sve ostale sastojke. Kada budete spremni za kuhanje (nemojte to raditi unaprijed jer će se svinjetina osušiti), tanko narežite svinjsku potrbušinu (kriške bi trebale biti debele oko 3 mm).
  3. Dobro zagrijte wok na jakoj vatri pa dodajte žlicu ulja i pržite svinjetinu oko 90 sekundi. Pojačajte vatru na srednje nisku i izvadite svinjetinu. U wok dodajte još jednu žlicu ulja.
  4. Dodajte chilli pastu u wok i pustite da se prži u ulju oko 30 sekundi. Zatim dodajte sitno nasjeckani češnjak i pržite 30 sekundi. Pojačajte vatru i dodajte svinjetinu, sjeckanu papriku i poriluk. Miješajući pržite minutu. Dodajte slatko vino, sojin umak i šećer. Sve zajedno promiješajte. Nakon što poriluk uvene, a paprike još hrskaju jelo je spremno.

Balkanski kavijar, burek i biseri: Neobične čari Balkana zbog kojih ga toliko volimo Burek je jelo koje su to jelo spravljali Turci u svojoj pradomovini u srednjoj Aziji Ovaj je namaz toliko ukusan da bismo ga mogli jesti uz gotovo sve Specifična arhitektura manastira u Ohridu s kojeg pogled puca na čisto plavetnilo +7 Tradicionalne kuće u pitoresknom Ohridu

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju