Azijske čiope imaju neobičnu tehniku pravljenja gnijezda, za koja koriste pljuvačku. Ptičja se pljuvačka lijepi za zidove špilja, a zatim se stvrdne u čvrste bijele tanjuriće za polaganje jaja. Kada ptice odlete, na scenu dolaze sakupljači "azijskog kavijara", kako se naziva ta delicija na zapadu.
Ptičje gnijezdo koje se prodaje za 70 tisuća kuna po kilogramu koristi se za pripremu delikatesne juhe, koja u kineskim restoranima stoji oko 300 kuna. Skidanje gnijezda nije bezopasan posao, a česte su i ozljede jer ih treba oguliti sa zidova špilje, što se najčešće čini na klimavim bambusovim ljestvama. Neki sakupljači svoj posao plaćaju životom.
Usprkos visokoj cijeni i riziku s kojim se ljudi moraju suočiti prije nego što tanjur juhe dođe do gosta, glavni sastojak ima blagi okus. Kuhari najprije čiste osušenu slinu u vodi i zatim je začine pilećom juhom i đumbirom, a jede se i u slatkoj varijanti. Nakon krčkanja s ostalim sastojcima gnijezdo razvija jedinstvenu želatinastu teksturu, koju neki ljudi obožavaju.
U tradicionalnoj kineskoj medicini smatra se da ptičje gnijezdo ublažava probavne probleme, čisti kožu i podiže libido, pa je juha omiljena i među onima koji se brinu o zdravlju. No, zbog sve veće potražnje krivolovci često kradu gnijezda iz zaštićenih područja ili ih skupljaju prije sezone seobe ptica, dok su jaja još unutra.
Za sigurniju, održiviju metodu sakupljanja gnijezda zemlje poput Malezije, Tajlanda i Indonezije okrenule su se uzgoju gnijezda u posebnim kućicama. Posebnim zvukovima uzgajivači mame ptice u kućice i takvim se uzgojem bore protiv krivolova.
Ekološka katastrofa na Plitvicama? Vreće s fekalnim muljem, otpadne vode i smrad na pet minuta od ulaza u nacionalni park +13