Plitvička jezera su među prvima na svijetu upisana na popis svjetske baštine kao prirodni fenomen koji treba sačuvati. Proces osedravanja, kojim se formiraju sedrene barijere i stvaraju jezera, predstavlja jedinstvenu vrijednost zbog koje su Plitvička jezera dobila međunarodno priznanje 1979. godine. UNESCO je svoju listu, koju opisuje kao „darove prirode čovječanstvu“, počeo sastavljati tek godinu ranije.

Osim Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu, Plitvice prepoznaju posjetitelji diljem svijeta. Naš najstariji i najveći nacionalni park koji se često nalazi na popisima mjesta koja treba posjetiti najmanje jednom u životu, mnogim turistima jedan je od glavnih razloga zašto se odlučuju posjetiti Lijepu Našu.

Nevjerojatno je, ali istinito da se na pet minuta od glavnog ulaza u taj prirodni fenomen, u selu Rastovača puštaju otpadne vode i ostavlja otpad koji može ugroziti zdravlje stanovnika i prirode – i to ne samo domaćih. Otpadne vode iz vrtače u Rastovači onečišćenjem prijete i izvorištu Klokot kod Bihaća.

Godinama prije se upozoravalo na problem otpadnih voda i spornu jamu Rastovaču, a pojavila se i opasnost da se zbog fekalija u vodi, kojoj je pridonijela povećana izgradnja i broj posjetitelja parku oduzme status UNESCO baštine. Zbog toga je 2018. konačno krenulo čišćenje, ispumpavanje i sanacija jame, a zatim i ugradnja mobilnog pročistača. No stanovnici tog kraja Lijepe Naše ponovno upozoravaju na smrad jer se uređaj pokvario i više ne radi.

Dojavili su nam da nitko ne dolazi popraviti pokvareni pročistač te da se u naselju ne može normalno disati od neugodnih mirisa. Ljudi se boje za zdravlje i pitaju se tko je odgovoran za sanaciju. Navodno mjesecima nitko ne odvozi vreće s fekalnim muljem, a fekalne vode ponovno odlaze u jamu Rastovaču.

Upitali smo za obrazloženje Hrvatske vode, Nacionalni Park Plitvička jezera i Vodovod Korenicu o stanju kod jame Rastovače i situaciji s pročistačem te kada je u planu popravak, odnosno tko je za njega odgovoran i kada će se nastaviti sa saniranjem tog područja. Iako smo poslali upit prije gotovo mjesec dana, iz Vodovoda Korenica nam nisu odgovorili, a sudeći prema objašnjenjima koje možete pročitati u nastavku, bilo bi dobro da se očituje kako bi stanovnici tog kraja mogli znati kada će i hoće li, i kada će moći živjeti bez straha od otrova.

„Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda sa područja dijela Nacionalnog parka Plitvička Jezera unajmio je isporučitelj vodnih usluga Vodovod Korenica d.o.o. od tvrtke AMBRA d.o.o. iz Rijeke u svrhu pročišćavanja otpadnih voda koje su se prije nepročišćene ispuštale u vrtaču na lokaciji Rastovača na području Nacionalnog parka Plitvička Jezera, a sada se pročišćavaju prije ispuštanja. S obzirom na navedeno molimo Vas da sve informacije zatražite od tvrtke Vodovod Korenica d.o.o..“, odgovorili su iz Hrvatskih voda.

„Prema Zakonu o vodama (NN 66/19 i 84/21) isporučitelji vodnih usluga (javna vodoopskrba i javna odvodnja) mogu biti isključivo pravne osobe ovlaštene za obavljanje javne službe vodoopskrbe i odvodnje koje se mogu baviti samo djelatnostima vodoopskrbe pitkom vodom i/ili odvodnje otpadnih voda i čiji osnivači i vlasnici mogu biti isključivo jedinice lokalne samouprave tj. gradovi i općine. Slijedom navedenog, za poslove odvodnje na predmetnom području i njihovo ispravno funkcioniranje isključivo je nadležan Vodovod Korenica d.d. stoga Vas upućujemo da se s upitom obratite izravno njima.

Napominjemo da Javna ustanova Nacionalni park Plitvička jezera, zajedno s Hrvatskim vodama, sudjeluje isključivo u financiranju najma mobilnog uređaja za pročišćivanje otpadnih voda, no svi poslovi vezani za ispravno funkcioniranje istog u nadležnosti su Vodovoda Korenica d.d“, javili su iz ureda ravnatelja NP Plitvičkih jezera.

Kako je izgledala Rastovača kada ju je posjetio naš suradnik, fotograf Romeo Ibrišević, i objektivom zabilježio stanje, pogledajte u našoj galeriji. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju