Iako za ova jela ne morate odvojiti mnogo novca, to ne znači da oskudijevaju okusom. Naprotiv, pucaju od slasti.

#MeatlessMonday otvaramo tradicionalnim bliskoistočnim jelom od leće i riže koje se naziva mujadara. Nastavljamo s ukusnom tjesteninom s karameliziranim lukom i hitom iz 80-ih – složencem od krumpira, jaja i kobasica koje se nazivalo francuski krumpir.

Za ljubitelje slatkog tu su poderane gaće – slavonski desert koji se priprema od mekanog tijesta poput onog za krafne, šećera i svinjske masti. U nedjelju ćemo se počastiti svinjskom jetrom, a imamo recept koji će svidjeti i onima koji inače ne jedu iznutrice.

Nastavite čitati tekst i na linkovima pronađite sedam recepata za sedam ukusnih jela koja predlažemo da napravite ovaj tjedan, a koja ne koštaju mnogo novca.

Mujadara - riža i leća na luku Mujadara - riža i leća na luku (Foto: Shutterstock)

Ponedjeljak, 22. 4. – Leća s rižom i karameliziranim lukom

Mujadara je tradicionalno bliskoistočno jelo od leće, riže i karameliziranog luka. Obično se poslužuje posuta komadićima prženog luka i s običnom jogurtom ili uz svježu salatu, na primjer od krastavaca i rajčice ili rajčice i fete.

Ovo jednostavno jelo popularno je na cijelom Bliskom istoku, a posebno na Levantu - u Libanonu, Jordanu i Siriji, a poznato je kao siromaška hrana jer se radi od cjenovno vrlo prihvatljivih namirnica. Evo kako se priprema mujadara.

Utorak, 23. 4. – Tjestenina s lukom

Tjestenina je vrlo fleksibilna namirnica koja se može pripremati na različite načine. Postoje neki jednostavni recepti s tjesteninom koji će biti gotovi za 15 do 20 minuta, ali i oni za koje će vam trebati nešto više vremena. Za ovaj recept bit će vam potrebno nešto više vremena, ali svega nekoliko sastojaka.

Tjestenina s lukom Tjestenina s lukom (Foto: Shutterstock)

Srijeda, 24. 4. – Francuski krumpir

Nitko ne zna zašto se složenac od ploški krumpira, kuhanih jaja i kobasica zapečenih u pećnici naziva francuski krumpir. Takvo jelo ne postoji u francuskoj gastronomiji, no unatoč tome pod tim se imenom u kontinentalnom dijelu Hrvatske često kuhalo osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Četvrtak, 25. 4. – Shakshuka

Jaja su cjenovno prihvatljiva namirnica koja obiluje bjelančevinama i dobro zasićuje. Poširajte ih u ukusnom umaku od rajčice i napravite shakshuku.

Shakshuka Shakshuka (Foto: Shutterstock)

Petak, 26. 4. – Hrskave kuglice od oslića i krumpira

U petak pripremite hrskave kuglice od oslića i krumpira koji će se sjajno sljubiti s nešto pokapanog limuna te s tartar umakom. Nije ih uopće teško ispeći.

Subota, 27. 4. – Poderane gaće

Poderane gaće slavonski su desert koji se može pronaći u ostatku Hrvatske, ali i svijeta. U Mađarskoj se zovu csöröge, u Francuskoj bugnes, a Poljaci ih nazivaju anđeoskim krilima.

Poderane gaće izrazito su jeftin i jednostavan recept koji dokazuje da je manje više. Uključuje mekano tijesto, koje sliči onome za krafne, šećer u prahu i svinjsku mast.

Nedjelja, 28. 4. – Svinjska jetrica

Svinjska jetra namirnica je visoke hranjive vrijednosti – ona predstavlja odličan izvor željeza, folne kiseline, vitamina A i vitamina B12. Kada se jetra pripreme na odgovarajući način, tope se u ustima, a u okusu uživaju i oni koji inače nisu ljubitelji iznutrica.

Fino, brzo i bez puno filozofiranja: 7 jela za ovaj tjedan koja se rade u jednom loncu Varivo od slanutka Dobara Galinhada Njoke s kobasicama +1 Chia puding

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju