Galerija Mujadara - riža i leća na luku 0 Tjestenina s lukom 0 Francuski krumpir je hit jelo iz 80-ih za koji vam ne trebaju skupe namirnice 0

U trendu Tuzla - 2 Panonika Slana jezera: Omiljeno "morsko" kupalište u koje Slavonci dolaze zbog niskih cijena i dobre zabave Prodaja nekih vrsta iznutrica u SAD-u je zabranjene Od 1971. godine U Hrvatskoj se ovaj komad mesa može kupiti u bilo kojoj mesnici, a u SAD-u je prodaja zabranjena zakonom Kuća od soli, Lošinj, Airbnb - 7 Na osami Samo 10 metara od mora: Kućica od 30 kvadrata na Lošinju savršen je izbor za miran odmor

Iako za ova jela ne morate odvojiti mnogo novca, to ne znači da oskudijevaju okusom. Naprotiv, pucaju od slasti.

#MeatlessMonday otvaramo tradicionalnim bliskoistočnim jelom od leće i riže koje se naziva mujadara. Nastavljamo s ukusnom tjesteninom s karameliziranim lukom i hitom iz 80-ih – složencem od krumpira, jaja i kobasica koje se nazivalo francuski krumpir.

Za ljubitelje slatkog tu su poderane gaće – slavonski desert koji se priprema od mekanog tijesta poput onog za krafne, šećera i svinjske masti. U nedjelju ćemo se počastiti svinjskom jetrom, a imamo recept koji će svidjeti i onima koji inače ne jedu iznutrice.

Nastavite čitati tekst i na linkovima pronađite sedam recepata za sedam ukusnih jela koja predlažemo da napravite ovaj tjedan, a koja ne koštaju mnogo novca.

Mujadara - riža i leća na luku Mujadara - riža i leća na luku (Foto: Shutterstock)

Ponedjeljak, 22. 4. – Leća s rižom i karameliziranim lukom

Mujadara je tradicionalno bliskoistočno jelo od leće, riže i karameliziranog luka. Obično se poslužuje posuta komadićima prženog luka i s običnom jogurtom ili uz svježu salatu, na primjer od krastavaca i rajčice ili rajčice i fete.

Ovo jednostavno jelo popularno je na cijelom Bliskom istoku, a posebno na Levantu - u Libanonu, Jordanu i Siriji, a poznato je kao siromaška hrana jer se radi od cjenovno vrlo prihvatljivih namirnica. Evo kako se priprema mujadara.

Utorak, 23. 4. – Tjestenina s lukom

Tjestenina je vrlo fleksibilna namirnica koja se može pripremati na različite načine. Postoje neki jednostavni recepti s tjesteninom koji će biti gotovi za 15 do 20 minuta, ali i oni za koje će vam trebati nešto više vremena. Za ovaj recept bit će vam potrebno nešto više vremena, ali svega nekoliko sastojaka.

Tjestenina s lukom Tjestenina s lukom (Foto: Shutterstock)

Srijeda, 24. 4. – Francuski krumpir

Nitko ne zna zašto se složenac od ploški krumpira, kuhanih jaja i kobasica zapečenih u pećnici naziva francuski krumpir. Takvo jelo ne postoji u francuskoj gastronomiji, no unatoč tome pod tim se imenom u kontinentalnom dijelu Hrvatske često kuhalo osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Četvrtak, 25. 4. – Shakshuka

Jaja su cjenovno prihvatljiva namirnica koja obiluje bjelančevinama i dobro zasićuje. Poširajte ih u ukusnom umaku od rajčice i napravite shakshuku.

Petak, 26. 4. – Hrskave kuglice od oslića i krumpira

U petak pripremite hrskave kuglice od oslića i krumpira koji će se sjajno sljubiti s nešto pokapanog limuna te s tartar umakom. Nije ih uopće teško ispeći.

Subota, 27. 4. – Poderane gaće

Poderane gaće slavonski su desert koji se može pronaći u ostatku Hrvatske, ali i svijeta. U Mađarskoj se zovu csöröge, u Francuskoj bugnes, a Poljaci ih nazivaju anđeoskim krilima.

Poderane gaće izrazito su jeftin i jednostavan recept koji dokazuje da je manje više. Uključuje mekano tijesto, koje sliči onome za krafne, šećer u prahu i svinjsku mast.

Nedjelja, 28. 4. – Svinjska jetrica

Svinjska jetra namirnica je visoke hranjive vrijednosti – ona predstavlja odličan izvor željeza, folne kiseline, vitamina A i vitamina B12. Kada se jetra pripreme na odgovarajući način, tope se u ustima, a u okusu uživaju i oni koji inače nisu ljubitelji iznutrica.

Fino, brzo i bez puno filozofiranja: 7 jela za ovaj tjedan koja se rade u jednom loncu Varivo od slanutka Dobara Galinhada Njoke s kobasicama +1 Chia puding