Koje su vam prve asocijacije na slavonsku kuhinju? Vjerojatno su to plodovi kolinja, poput kulena i njegove seke, zbog kojih su se Slavonci često svađali sa Slovencima. Tu su i popularni čvarci, od kojih se mogu napraviti ukusne pogačice. Ne smijemo zaboraviti niti šarana na rašljama te nezaobilazne kraljeve kotlića – fiš i čobanac.

Slavonska kuhinja je oduvijek bila pod utjecajem mađarske, bečke i srednjoeuropske kuhinje, da bi na kraju oblikovala svoja tradicionalna, težačka jela koja su danas prepoznatljiva u cijelom svijetu.

Slavonske slatkiše karakterizira jednostavnost pripreme i jeftini sastojci 

Iako je meso prva gastro asocijacija na istok Hrvatske, Slavonci uživaju i u raznim poslasticama. Poznato je da iz Slavonije nitko neće otići gladan, a to se posebno može vidjeti na tradicionalnim slavonskim feštama koje popularno zovemo kirvaji ( ili kirbaji u nekim dijelovima Hrvatske).

Slavonski kirvaj obično izgleda kao manja svadba pa ondje možete probati na desetke različitih kolača. Najpopularniji su paprenjaci, medenjaci, šape i breskvice. Ovi kolačići su oduvijek bili popularni među snašama jer su mogli dugo stajati, a da se ne pokvare.

Od popularnih slavonskih kolača, izdvojit ćemo još salenjake, poznate kolače od svinjskog sala punjene pekmezom od šljiva te jednostavne, poderane gaće za koje vam danas donosimo recept.

Poderane gaće su spoj krafni i mađarskih langošica 

Varijantu ovog starog deserta, možete pronaći u ostatku Hrvatske, ali i po cijeloj Europi. Tako se, primjerice u Mađarskoj zovu csöröge, u Francuskoj bugnes, a Poljaci ih nazivaju anđeoskim krilima

Poderane gaće su izrazito jeftin i jednostavan recept koji dokazuje da je manje više. Uključuje mekano tijesto, koje sliči onome za krafne, šećer u prahu i svinjsku mast.

Mogli bismo reći da je ovo slatko jelo zapravo spoj krafni i mađarskih langošica. Idealan su kolačić za popodnevna druženja uz kavu, a nestaju još brže nego što nastaju. Prije nego što se stave u duboku mast, prerežu se po sredini kako bi na kraju izgledali kao poderane gaće. Zbog proreza po sredini nazivaju se poderanim gaćama Zbog proreza po sredini nazivaju se poderanim gaćama (Foto: Getty Images)

Sastojci za poderane gaće:

  • 250 g brašna
  • Jedan prašak za pecivo
  • Šećer u prahu
  • Jedna žličica soli
  • 1 žlica šećera
  • 1 žlica svinjske masti
  • 1 jaje
  • 1 žličica šljivovice
  • Svinjska mast za prženje

Priprema poderanih gaća:

  1. U zdjelu stavite brašno, prašak za pecivo i sol. Dobro promiješajte. Dodajte razmućeno jaje, mast, šećer i rakiju. Rakija služi kako tijesto ne bi upilo masnoću tijekom prženja.
  2. Umijesite glatko tijesto, omotajte folijom i stavite u hladnjak na pola sata.
  3. Pobrašnite površinu i razvaljajte tijesto na debljinu od 2 milimetra.
  4. Nožem napravite željeni oblik, najčešće su to pravokutnici ili rombovi.
  5. Na sredini svakog pravokutnika napravite „poderotinu“.
  6. U dubljoj posudi zagrijte ulje ili mast (najbolje mješavina) pa pržite poderane gaće do zlatne boje sa svake strane.
  7. Stavite na papir kako bi upio ostatak masnoće pa pospite šećerom u prahu. Poderane gaće su stari slavonski recept koji je idealan za popodnevna druženja uz kavu Poderane gaće su stari slavonski recept koji je idealan za popodnevna druženja uz kavu (Foto: Getty Images)
  8. Skuhajte omiljenu kavu i uživajte u starom slavonskom specijalitetu!

Tradicijski recept od 5 sastojaka za domaće krafne i poderane gaće

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju