Mujadara je tradicionalno bliskoistočno jelo od leće, riže i karameliziranog luka. Obično se poslužuje posuta komadićima prženog luka i s običnom jogurtom ili uz svježu salatu, na primjer, od krastavaca i rajčice ili rajčice i fete.
Ovo jednostavno (i vegansko) jelo od leće i riže sretat ćete na čitavom Bliskom istoku, a posebno na Levantu - u Libanonu, Jordanu i Siriji, a poznato je kao "siromaška hrana".
Njegova tajna je - u luku! Luk je osnova ovog jela i završni dodir. Karamelizirani luk dat će prepoznatljiv okus i aromu riži i leći, a hrskavi komadići luka, kojim se jelo posipa na raju, divno će zaokružiti ovu priču.
Umjesto bijele riže može se koristiti i bulgur pšenica, što je jednako ukusna varijanta. Za pripremu sastojaka za mujadaru trebat će vam 15-ak minuta, a jelo se treba kuhati još sat i 45 minuta.
Sastojci za mujadaru:
- 1 šalica crne leće
- 4 šalice vode
- 2 velike glavice luka
- 1 žličica soli ili više po ukusu
- 1 šalica bijele riže dugog zrna
- crni papar
- ½ -1 čajne žličice kima
- peršin
- ulje
Za prženi hrskavi posip od luka
- 1 veliki žuti luk, narezan na vrlo tanke kolutove
- ulje za prženje
Priprema mujadare:
- Isperite leću pa je stavite s 2 šalice vode u lonac. Zakuhajte vodu na jakoj vatri, a zatim smanjite vatru i kuhajte poklopljeno 10 minuta. Maknite s vatre, ocijedite leću i stavite je sa strane.
- U velikoj tavi s poklopcem na srednje jakoj vatri zagrijte ulje. Dodajte luk narezan na kockice i pirjajte dok ne dobije tamnu zlatno-smeđu boju, oko 40 minuta. Začinite luk žličicom soli dok se pirja.
- Pažljivo ulijte preostale 2 šalice vode u posudu u kojoj ste pirjali luk, zakuhajte na jakoj vatri, a zatim smanjite vatru i kuhajte 2 minute. Umiješajte rižu i kuhanu leću. Dodajte sol, papar i kumin.
- Smanjite vatru, poklopite i kuhajte dok se tekućina ne upije, a riža i leća ne budu kuhane, oko 15 do 20 minuta.
- Dok se riža i leća kuhaju napravite prženi luk. U velikoj tavi zagrijte oko 2 do 3 žlice ulja na srednje jakoj vatri. Pržite luk u serijama u kipućem ulju dok ne postane hrskav i zlatno-smeđe boje. Premjestite hrskave kolutiće luka na tanjur obložen papirnatim ručnikom da upije višak ulja.
- Ostavite rižu i leću pokrivene oko 10 minuta, a zatim jelo pospite sjeckanim peršinom i prebacite u zdjelice za posluživanje. Svaku porciju ukrasite hrskavima kolutima prženog luka.
Pola kilograma za 1,5 eura: Zaboravljeni izvor proteina koji smanjuje visoki kolesterol +0