Portugal je poznat po ribljim specijalitetima, osobito po bakalaru koji se priprema na bezbroj načina, a među njima su i pržene riblje loptice koje se poslužuju s tartar umakom i kriškama limuna.
Umjesto bakalara slobodno možete koristiti oslića, a uz jelo će fino pasati i omiljena salata.
Sastojci za riblje loptice:
- 280 g fileta oslića ili bakalara
- 400 g krumpira
- 1 glavica luka
- 2 žlice sjeckanog peršina
- 3 velika jaja
- krušne mrvice
- sol
Priprema ribljih loptica:
- Skuhajte krumpir u ljusci. Kada se dovoljno ohladi ogulite ga, zgnječite i stavite na stranu.
- Ribu kuhajte u blago posoljenoj vodi oko 10 min, dok ne omekša pa ga natrgajte na sitne komadiće i pažljivo očistite od kostiju.
- Ribu pomiješajte u veliku zdjeli sa zgnječenim krumpirom pa dodajte umućena jaja, sitno sjeckani luk i peršin. Dodajte i prstohvat soli pa dobro promiješajte. Smjesa treba biti gusta. Ostavite da se potpuno ohladi prije prženja. Od smjese oblikujte kuglice pa ih uvaljajte u tanjur s krušnim mrvicama.
- U loncu ili dubokoj tavi zagrijte ulje za prženje. Pržite loptice u nekoliko tura dok se lijepo ne zapeku pa ih izvadite na kuhinjski papir da se upije višak ulja.
Trikovi za savršene njoke: Pogreške zbog kojih su tvrdi, žilavi - ili nedovoljno ukusni +2