Portugal je poznat po ribljim specijalitetima, osobito po bakalaru koji se priprema na bezbroj načina, a među njima su i pržene riblje loptice koje se poslužuju s tartar umakom i kriškama limuna.

Umjesto bakalara slobodno možete koristiti oslića, a uz jelo će fino pasati i omiljena salata.

Sastojci za riblje loptice:

  • 280 g fileta oslića ili bakalara
  • 400 g krumpira
  • 1 glavica luka
  • 2 žlice sjeckanog peršina
  • 3 velika jaja
  • krušne mrvice
  • sol 

Priprema ribljih loptica:

  1. Skuhajte krumpir u ljusci. Kada se dovoljno ohladi ogulite ga, zgnječite i stavite na stranu.
  2. Ribu kuhajte u blago posoljenoj vodi oko 10 min, dok ne omekša pa ga natrgajte na sitne komadiće i pažljivo očistite od kostiju.
  3. Ribu pomiješajte u veliku zdjeli sa zgnječenim krumpirom pa dodajte umućena jaja, sitno sjeckani luk i peršin. Dodajte i prstohvat soli pa dobro promiješajte. Smjesa treba biti gusta. Ostavite da se potpuno ohladi prije prženja. Od smjese oblikujte kuglice pa ih uvaljajte u tanjur s krušnim mrvicama.
  4. U loncu ili dubokoj tavi zagrijte ulje za prženje. Pržite loptice u nekoliko tura dok se lijepo ne zapeku pa ih izvadite na kuhinjski papir da se upije višak ulja.

Trikovi za savršene njoke: Pogreške zbog kojih su tvrdi, žilavi - ili nedovoljno ukusni Gnocci alla sorrentina Njoki Pečeni njoki s gljivama i povrćem +3 Njoki

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju