Ovaj tjedan kuhamo tradicionalne hrvatske specijalitete – s pomakom. Na meniju će se naći sve od zagrebačkog odreska do dalmatinske pašticade.

#MeatlessMonday otvaramo klasičnim hrvatskim receptom u kojim nema ni komadića mesa i namirnica životinjskog porijekla – soparnikom. Donosimo vam recept za ovu slanu pitu od blitve koja se umjesto na kominu ipak peče u pećnici.

Naći će se mjesta i za proljetnu klasiku – salatu od kuhanih jaja i šparoga, prisiljeno zelje, ali i prefine punjene paprike. Ljubiteljima slatkoga preporučujemo pak da se okušaju i pripremi kremšnita po samoborskoj recepturi.

Nastavite čitati tekst i pronađite sedam domaćih recepta za svaki dan ovoga tjedna u kojima ćete istinski uživati.

Soparnik/Ilustracija Soparnik/Ilustracija (Foto: Tonci Plazibat / CROPIX)

Ponedjeljak, 13. 5. – Soparnik

Nekoć sirotinjska hrana, danas specijalitet koji se uvukao na festivale, događanja i razna druženja, skromni soparnik prešao je granice Poljica i udomaćio se u modernoj gastronomiji.

Korijeni tog specijaliteta od blitve i tijesta vode u dalmatinski kraj istočno i jugoistočno od Splita, prostora koji je u 13. stoljeću bio Poljička Kneževina, poznata i kao Poljička Republika.

Iako je najbolji soparnik onaj koji se peče na tradicionalan način, na kominu, možete ga pripremiti i kod kuće – u pećnici.

Utorak, 14. 5. – Punjene paprike

Recepata za punjene paprike ima koliko i kuharica koje ih spremaju. Ako su vam dosadile odokativne metode za pripremu tog jela tipa dodaj nešto više od pola kilograma mesa, malo riže, jedan luk, malo soli, malo papra, zalij rajčicom i gotovo – kliknite na ovaj link za punjene paprike.

Punjene paprike Punjene paprike (Foto: Getty Images)

Srijeda, 15. 5. – Prisiljeno zelje

Prisiljeno zelje ili kupus na pasiranoj rajčici jednostavno je i jeftino varivo koje smo jeli u 80-im godinama prošlog stoljeća. Postoje različite vrste prisiljenog zelja – netko ga ne može zamisliti bez šake kuhanog graha, drugi pak obično u zelje stavljaju i kobasice ili kakav drugi komad sušenog mesa, no mi vam donosimo recept za najlakšu varijantu.

Četvrtak, 16. 5. – Zagrebački odrezak

Zagrebački odrezak mnogo je sličniji kultnom švicarskom specijalitetu cordon bleu, koji voli cijeli svijet. Iako pravila struke nalažu da je zagrebačkom pristup pećnici zabranjen, Švicarci svojem pohancu bez grizodušja uskraćuju ulje, pa vam i mi donosimo recept za manje kaloričniju verziju ovog popularnog jela.

Zagrebački odrezak Zagrebački odrezak (Foto: Shutterstock)

Petak, 17. 5. - Salata od jaja i šparoga

Jaja i šparoge savršene su kulinarska kombinacija. Ne čudi stoga što su ova dva sastojka temelj brojnih jela na proljetnim jelovnicima hrvatskih restorana. Od kuhanih jaja i šparoga možete pak pripremiti vrlo jednostavno, ali ukusno jelo. Imamo recept za prefinu salatu od jaja i šparoga.

Subota, 18. 5. – Samoborske kremšnite

Prema rješenju Ministarstva kulture i medija, od 18. siječnja 2021. tradicionalna samoborska kremšnita, prenošenje umijeća, praksi i tradicije slastičarskog obrta, dobila je status nematerijalnog kulturnog dobra i upisana je u Registar zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Samoborske kremšnite Samoborske kremšnite (Foto: Darko Tomas/Cropix)

Donosimo vam originalni recept za samoborsku kremšnitu koji nam je otkrila Turistička zajednica grada Samobora i predlažemo da već danas uživate u ovom nematerijalnom kulturnom dobru.

Nedjelja, 19. 5. – Pašticada

Pašticada je kraljica dalmatinske kuhinje, kojoj se treba posvetiti kako bi dobila punoću okusa. Najvažnije je odabrati dobar komad mesa, kao što je goveđi frikando, ali i unaprijed pripremiti temeljac od goveđih kostiju. Evo i kako se sprema.

Kad doma nema "ničega": 7 sirotinjskih jela za svaki dan ovoga tjedna Američki kolač od maslaca Španjolski omlet Luleki s makom +2 Pašta fažol

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju