Nekoć sirotinjska hrana, danas specijalitet koji se uvukao na festivale, događanja i razna druženja, skromni soparnik prešao je granice Poljica i udomaćio se u modernoj gastronomiji. Korijeni tog mirisnog specijaliteta od blitve i tijesta vode u dalmatinski kraj istočno i jugoistočno od Splita, prostora koji je u 13. stoljeću bio Poljička Kneževina, poznata i kao Poljička Republika. Prostirala se između Cetine na istoku i Žrnovnice na zapadu i zaokruživala 12 sela ili katuna. U odnosu na planinu Mosor dijelila se na Gornja, Srednja i Donja Poljica. Tom „narodnom“ republikom vladao je Poljički stol na čelu s velikim knezom, sve dok je nije izbrisala Napoleonova vojska.
Uspomenu na Poljičku Republiku danas čuvaju razne građevine, poput crkvica, kao i Poljički statut, dokument od neprocjenjive vrijednosti, koji je na svoj popis nematerijalne baštine upisao i UNESCO. No osim građevina i statuta, „živa“ uspomena na Poljičku Republiku je i poljički soparnik, jelo koje je stoljećima prehranjivalo generacije poljičkih seljaka.
Soparnik (Foto: Tom Dubravec/ CROPIX)
To kultno jelo se pripremalo uoči blagdana, na post, kao što su Badnjak i Veliki petak. Priprema soparnika je ritual koji počinje dan prije pripreme, kada se bere blitva (najbolje starija) i potom pere, reže na trake pa ostavlja da se suši. Otvoreno ognjište (komin) se mora dobro ugrijati, a tijesto dobro umijesiti i razvaljati na velikom drvenom pladnju, odnosno siniji.
Blitva se pomiješa s lukom pa se tim nadjevom posipa tijesto koje se potom prekrije novim komadom tijesta. Gornji i donji dio lista se učvrste, ispletu poput pletera kako nadjev ne bi izašao van tijekom pečenja. Zatim se razgrne žar s komina, a dok se soparnik peče marljive ruke metlicom miješaju žar da se tijesto napuše, a ne zagori.
Kada se tijesto digne potrebno ga je probosti da bi zrak mogao izići. Potom se soparnik čisti od pepela, dobro naulji maslinovim uljem i posipa češnjakom te reže „na rombove“. Prema tradiciji, prvi komad se vadi iz sredine i daje gostima kao znak poštovanja i dobrodošlice.
Iako je najbolji soparnik onaj koji se peče na tradicionalan način, na kominu, možete ga pripremiti i kod kuće. Recept smo pronašli na portalu Kreni Zdravo, a pročitati ga možete u nastavku.
Soparnik - 2 (Foto: Tomislav Kristo / CROPIX)
Sastojci za soparnik:
Tijesto:
- 500 g brašna,
- 3 žlice maslinovog ulja,
- ½ čajne žlice soli,
- 250 ml vode.
Nadjev:
- 1 kg blitve,
- 1 vezica mladog luka,
- 2 žlice nasjeckanog peršina,
- 50 ml maslinovog ulja,
- sol po želji.
Sastojci za premaz:
- 2 žlice maslinovog ulja,
- 3 režnja češnjaka.
Priprema soparnika:
- Od sastojaka za tijesto u zdjeli umijesite glatko tijesto.
- Podijelite tijesto na dva dijela i ostavite da stoji pokriveno 15 minuta.
- Dobro operite blitvu, osušite ju i odrežite tvrde dijelove stabljike. Osušenu blitvu izrežite na trakice i stavite u zasebnu zdjelu.
- Blitvi dodajte ulje, narezani mladi luk i peršin. Dodajte malo soli i dobro izmiješajte.
- Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte pola tijesta u oblik kruga, pa ga stavite na dno pleha (veličine 24×40 cm).
- Po tijestu rasporedite nadjev i na vrh stavite drugi dio razvaljanog tijesta (u obliku kruga).
- Rubove tijesta spojite i podvrnite prema dolje.
- Površinu tijesta izbodite viljuškom i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 35-40 minuta.
- Kada je soparnik gotov, premažite ga mješavinom maslinovog ulja i usitnjenog češnjaka.
- Pustite da se malo ohladi, pa poslužite.
Tajne savršenih fritula: Česte pogreške zbog kojih nam ne uspijevaju kako bismo htjeli +0