Sastojci:
1 paket lisnatog tijesta
8 jaja
1 l mlijeka
200 grama šećera
2 paketića vanilin šećera
60 grama brašna

Kako su hrvatska jela dobila ime? Sirnica bez sira, paprenjaci bez papra, sladiguz od šljiva... Pinca Grah Paprenjaci (Foto: Arhiva/Goran Stanzl/Pixsell) +1 Pljukanci

Priprema:

1. Podijelite lisnato tijesto na dva jednaka dijela, pa svaki razvucite na veličinu lima za pečenje.

2. Pecite zasebno gornju i donju koru u prethodno zagrijanoj pećnici na 175 Celzijevih stupnjeva dok ne postanu zlatnožute, oko 10 do 15 minuta. Ostavite ih sa strane da se ohlade.

3. Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Od bjelanjaka istucite čvrst snijeg.

4. U žumanjke dodajte šećer, vanilin šećer, brašno i nekoliko žlica mlijeka. Ostatak mlijeka ugrijte na štednjaku.

5. Smjesu od žumanjaka stavite u zaseban lonac i kuhajte na laganoj temperaturi postupno dodajući toplo mlijeko dok ne zgusne. Pustite da se smjesa malo ohladi i umiješajte je u tučene bjelanjke.

6. Toplu smjesu prelijte preko pečene kore te je preklopite drugom korom. Preko kremšnite pospite šećer u prahu. Dobar tek!