Šparoge mogu biti baza odličnog ručka. Ovo ukusno proljetno povrće sadrži flavonoide i saponine sa snažnim protuupalnim svojstvima, koji čuvaju srce i krvne žile.

Flavonoidi u šparogama smanjuju loše razine kolesterola i krvni tlak te tako preventivno djeluju na zdravlje cijelog kardiovaskularnog sustava.

Bogate su nutrijentima koje snaže imunitet i poboljšavaju stanje cijelog organizma – dobar su izvor vitamina A, B i K, kao i kalcija, fosfora i željeza.

Najukusnije su kad su svježe

Šparoge su najukusnije kada se jedu svježe ubrane, odnosno neposredno nakon što ih kupite. Ako ih ipak ne stignete odmah termički obraditi, pohranite ih u hladnjak na pravilan način.

Omlet od šparoga i sira Omlet od šparoga i sira (Foto: Shutterstock)

Podrežite im rubove i stavite u čašu koju ste ispunili s nešto obične vode – poput stručka cvijeća. Preko gornjeg dijela šparoga koji nije uronjen u vodu navucite plastičnu vrećicu.

Šparoge možete položiti i u ladicu u hladnjaku bez prekrivanja ikakvim materijalom.

Odlično se slažu s jajima

Pripazite kako termički obrađujete šparoge – ne pretjerujte s kuhanjem ili pečenjem. Ovisno o debljini šparoge, bit će im potrebno tek tri do pet minuta u vrućoj vodi ili na tavici s maslacem.

Najbolje se slažu s jajima. U Hrvatskoj se najčešće sljubljuju s tvrdo kuhanim jajima ili pripremaju na kajganu. Mogu se iskoristiti i za pripremu finog quichea, a odlično će se sljubiti i elegantnim rođakom majoneze – umakom holandez.

Nastavite čitati tekst i pronađite četiri recepta za četiri fina ručka koja kombiniraju upravo šparoge i jaja.

Šparoge s kuhanim jajima Šparoge s kuhanim jajima (Foto: Shutterstock)

Salata od šparoga i kuhanih jaja

Jaja i šparoge temelj su brojnih jela na proljetnim jelovnicima hrvatskih restorana. Najlakši recept s te dvije namirnice svakako je salata od šparoga i kuhanih jaja. Dovoljno je skuhati tvrdo kuhana jaja, sljubiti ih sa šparogama po želji – bijelim ili zelenima, te začiniti s jednostavnim dresingom na bazi maslinova ulja i vinskog octa. I to je to!

Omlet sa šparogama

Šparoge su sjajan dodatak omletima. Kratko ih blanširajte, pa šokirajte u hladnoj vodi prije nego što ih dodate u tavu s jajima. Dodatnu slast jelu dat će komadići sira. Iako možete upotrijebiti punomasne tvrde sireve poput gaude ili edamera, uz ovo jelo lijepo će se sljubiti i neki mekaniji bijeli sirevi poput fete.

Šparoge se sjajno slažu s umakom holandez Šparoge se sjajno slažu s umakom holandez (Foto: Shutterstock)

Quiche sa šparogama

Quiche je nadaleko poznata francuska slana pita koja se sastoji od pečenog tijesta prelivenog i zapečenog s nadjevom na bazi jaja, sira i vrhnja. U quiche se mogu dodati razni sastojci – od mladog špinata i poriluka do komadića špeka. U proljetno vrijeme iznimno su popularne kombinacije ove slane pite sa sezonskim šparogama.

Umak holandez

Klasični holandez teško je napraviti. Kuhate li ga predugo, dobit ćete kajganu. Ne kuhate li ga dovoljno, umak se neće zgusnuti. Ako se previše ohladi, sastojci će se razbježati i dobit ćete lošu teksturu. Znate li kako se priprema ovaj umak koji se tako savršeno slaže sa šparogama?

5 jela sa šparogama koja morate probati ovog proljeća Pečene šparoge s Šparoge se sjajno sljubljuju s ribom Quiche sa sirom i šparogama +0 Šparoge u lisnatom tijestu

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju