Jaja i šparoge savršene su kulinarska kombinacija. Ne čudi stoga što su ova dva sastojka temelj brojnih jela na proljetnim jelovnicima hrvatskih restorana.
Od jaja i šparoga možete napraviti brojna jela u vlastitom domu – od fritaja i omleta do ove ukusne salate.
Dovoljno j skuhati tvrdo kuhana jaja, sljubiti ih sa šparogama po želji – bijelim ili zelenima te začinite s jednostavnim dressingom na bazi maslinova ulja i vinskog octa. I to je to!
Sastojci:
- 150 g očišćenih šparoga
- 2 jaja
- sol i papar po želji
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- vinski ocat
- parmezan po želji
Priprema:
- U većem loncu zagrijte posoljenu vodu, pa kad zavrije ubacite pravilno očišćene šparoge.
- Kuhajte šparoge tri do četiri minute – nemojte ih prekuhati. Trebale bi biti termički obrađene, ali još uvijek hrskave pod zubima.
- Kuhane šparoge šokirajte hladnom vodom – iz vrućeg lonca prebacite ih u posudu ispunjenu hladnom vodom i kockicama leda. Tako ćete zaustaviti daljnju termičku obradu i zadržati lijepu boju povrća.
- U istu vodu možete staviti jaja i tvrdo ih skuhati. Za to će vam biti potrebno oko 10 do 12 minuta termičke obrade u zavreloj vodi.
- Kuhane i ohlađene šparoge prebacite na tanjur za serviranje – posolite ih, popaprite, te začinite ekstra djevičanski maslinovim uljem i vinskim octom.
- Preko šparoga naribajte očišćena kuhana jaja ili ih sitno nasjeckajte i zajedno poslužite.
- Po želji možete dodati i malo naribanog parmezana. Dobar tek!