Jela ni od čega ona su jela koja se rade od osnovnih namirnica koje se uvijek mogu naći u smočnici i hladnjaku, poput brašna, šećera, ulja, jaja i sličnih sastojka. Ne čudi stoga što su se u prošlosti brojnih kultura upravo takva jela nazivala – sirotinjskima.

Sirotinjska jela temelj su mnogih poznatih gastronomija poput Italije i Španjolske. Na jelovniku će se tako naći pašta fažol i tjestenina koja se radi od nešto ulja, češnjaka i začina, ali i španjolska tortilja koja se priprema od tek tri namirnice: jaja, krumpira i luka.

Isprobati možete i mediteransku rižu sa svježim kupusom, ali i američki kolač od maslaca. Ovaj tjedan podsjećamo vas i na recept koji se 80-ih godina prošlog stoljeća često jeo u Hrvatskoj, a radio se praktički ni od čega – luleke s makom.

Luleki s makom Luleki s makom (Foto: Shutterstock)

Nastavite čitati tekst i pronađite sedam recepata za svaki dan ovoga tjedna koji se mogu napraviti od cjenovno prihvatljivih namirnica, a koje vjerojatno već imate u hladnjaku i smočnici.

Ponedjeljak, 6. 5. – Tjestenina s češnjakom i uljem

Talijani su majstori za pripremu ukusne hrane od vrlo malo namirnica, koje su uz to cjenovno prihvatljive. Pasta aglio e olio jedan je od takvih recepata. Kao što ime kaže, riječ je o tjestenini koja se sljubljuje s talijanskim osnovama – češnjakom i maslinovim uljem.

Sendvič od krastavaca Sendvič od krastavaca (Foto: Shutterstock)

Utorak, 7. 5. – Sendvič od krastavaca

Sendvič s krastavcem ili takozvani cucumber sandwich poznato je jelo koje potječe iz Ujedinjenog Kraljevstva. On se tradicionalno priprema od samo tri sastojka: bijelog kruha bez kore koji je premazan običnim maslacem te ispunjen tankim kriškama svježeg krastavaca.

Iako je riječ o sendviču koj se priprema praktički ni od čega, iznimno je popularan dodatak uz poslijepodnevni čaj u višim slojevima britanskog društva, pa čak i na britanskom dvoru.

Srijeda, 8. 5. – Riža s kupusom

Da biste pripremili ukusno i zasitno jelo, ne treba vam mnogo sastojaka. Potvrđuje to i recept za ovo mediteransko jelo nadahnuto grčkim lahanorizom, odnosno kuhanom rižom s pirjanim kupusom.

Kupus i riža cjenovno su vrlo prihvatljive namirnice koje se u ovom receptu sljubljuju s nešto ljutike, maslaca i pokojim začinom.

Riža i kupus Riža i kupus (Foto: Shutterstock)

Četvrtak, 9. 5. – Španjolski omlet

Tortilla española španjolski je nacionalni specijalitet koji dokazuje kako se na jednostavnim jelima poznaje razlika između dobrih i još boljih kuhara. Sve što vam treba su jaja, krumpir, luk i malo ulja. Evo i kako se radi.

Petak, 10. 5. – Luleki s makom

Šufnudle, valjušci i luleki različita su imena za istu austrougarsku slasticu koja je nekoć bila iznimno popularna i u Hrvatskoj. Valjušci se rade od kuhanog krumpira, brašna i jaja, a ovo posno jelo obično se začinjava sa zaslađenim mljevenim makom (ili orasima). Imamo recept.

Američki kolač od maslaca Američki kolač od maslaca (Foto: Shutterstock)

Subota, 11. 5. – Američki kolač od maslaca

Sočni kolač od maslaca (engl. gooey butter cake) popularni je desert na srednjem zapadu u Sjedinjenim Američkim Državama. Karakteriziraju ga hrskava korica te slatka i mekana sredina.

Riječ je o jednostavnom receptu koji se priprema ni od čega, odnosno od svakodnevnih sastojaka koje većina Amerikanaca ima u svojem hladnjaku ili smočnici, poput šećera, brašna, jaja i maslaca.

Nedjelja, 12. 5. – Pašta fažol

Pasta e fagioli ili pašta fažol ukusno je i vrlo jednostavno jelo koje potječe iz Italije, a koje se priprema od tek nekoliko cjenovno prihvatljivih sastojaka.

Nije poznato gdje je prvi put skuhano, ali svakako je riječ o jelu siromaha, koje se s vremenom proširilo na cijeli svijet. Kao što mu ime kaže, u centru pozornosti su tjestenina i grah. Evo kako se radi.

Fino, brzo i bez puno filozofiranja: 7 jela za ovaj tjedan koja se rade u jednom loncu Varivo od slanutka Dobara Galinhada Njoke s kobasicama +1 Chia puding

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju