Francuski tost je tradicionalno jelo sastavljeno od kruha umočenog u mješavinu jaja, mlijeka i začina te ispečeno na maslacu (i ulju). Kaže se da dobar pohani kruh ima mekanu i sočnu sredinu te bogatu zlatno-smeđu površinu s hrskavim rubovima. Znate li kako doći do ovih rezultata?

Iako se jelo zove francuski tost, nemojte upotrebljavati tost kruh za njegovu pripremu. Takav kruh je pretanko narezan i premekan da bi se duže vrijeme namakao u smjesi. Štoviše, vjerojatno će se raspasti prije nego što ga stavite na tavu i ispečete.

Francuski tost Hrana i piće Savršeni doručak: Recept za najfiniji pohani kruh

Za ovo jelo Francuzi obično koriste slatki kruh poput brioša. Idealno bi bilo da je star oko dva dana (ali ne i pljesniv!) te da je narezan na kriške debljine oko dva do dva i pol centimetra kako bi upio smjesu na pravilan način.

Ako želite mekanu sredinu, važno je da kruh namačete barem petnaestak minuta, odnosno dok ne „popije“ svu pripremljenu smjesu. Potrudite se i da dobro istučete jaja prije uranjanja kruha u smjesu – u suprotnom biste mogli dobiti neugledne komadiće bjelanjka ispečenih po kruhu.

Slika nije dostupna Hrana i piće Samo 3 sastojka! Trik za najlakši francuski tost koji će vas oduševiti

Francuski tost se peče oko tri do četiri minute sa svake strane na malo masnoće i na umjerenoj temperaturi. Ako je temperatura prejaka, površina tosta će pregorjeti dok će sredina ostati sirova. Ako je temperatura preslaba, tost će se vjerojatno presušiti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju