Francuski tost je tradicionalno jelo sastavljeno od kruha umočenog u mješavinu jaja, mlijeka i začina te ispečeno na maslacu (i ulju). Kaže se da dobar pohani kruh ima mekanu i sočnu sredinu te bogatu zlatno-smeđu površinu s hrskavim rubovima. Znate li kako doći do ovih rezultata?

Iako se jelo zove francuski tost, nemojte upotrebljavati tost kruh za njegovu pripremu. Takav kruh je pretanko narezan i premekan da bi se duže vrijeme namakao u smjesi. Štoviše, vjerojatno će se raspasti prije nego što ga stavite na tavu i ispečete.

Francuski tost Hrana i piće Savršeni doručak: Recept za najfiniji pohani kruh

Za ovo jelo Francuzi obično koriste slatki kruh poput brioša. Idealno bi bilo da je star oko dva dana (ali ne i pljesniv!) te da je narezan na kriške debljine oko dva do dva i pol centimetra kako bi upio smjesu na pravilan način.

Ako želite mekanu sredinu, važno je da kruh namačete barem petnaestak minuta, odnosno dok ne „popije“ svu pripremljenu smjesu. Potrudite se i da dobro istučete jaja prije uranjanja kruha u smjesu – u suprotnom biste mogli dobiti neugledne komadiće bjelanjka ispečenih po kruhu.

Francuski tost možete pripremiti i s rastopljenim sladoledom Hrana i piće Samo 3 sastojka! Trik za najlakši francuski tost koji će vas oduševiti

Francuski tost se peče oko tri do četiri minute sa svake strane na malo masnoće i na umjerenoj temperaturi. Ako je temperatura prejaka, površina tosta će pregorjeti dok će sredina ostati sirova. Ako je temperatura preslaba, tost će se vjerojatno presušiti.