Kvalitetno vino najbolji je način da zaokružimo ukusan obrok. I najveći znalci u ovom poslu ponekad su u dvojbi koje vino poslužiti uz koju hranu. Kako biste si za kraj godine priuštili posebno gurmansko iskustvo u vlastitom domu, pripremili smo listu uz koju nećete pogriješiti. U tome nam je pomogla ekipa iz Korlata, koja je odgovorila na pitanje zašto i kako sparivati hranu s vinom te uz što kombinirati njihove tamne dragulje u boci.

Sparivanje hrane s Korlat vinima Sparivanje hrane s Korlat vinima (Foto: Nova Studio)

1. Zreli sirevi najbolje pašu uz odvažna crvena vina

Kako sir zrije, tako gubi vodu, intenzivira mu se okus i pojačava postotak masnoće. Upravo tada postaje idealan sastojak za sljubljivanje s odvažnim crvenim vinima jer masnoća neutralizira visok postotak tanina u opojnoj tekućini.

Zreli sirevi snažna okusa poput grana padana ili paškog sira odlično se slažu s Korlat Cabernet Sauvignonom, dok profinjeni zreli sirevi poput stiltona i gorgonzole idu više uz Korlat Merlot. Mekani sirevi također idu dobro uz crna vina. Primjerice, brie i camembert će se idealno sljubiti s Korlat Syrahom.

2. Crna vina u, ali i uz tjesteninu

Crna vina nisu odlična samo za spravljanje tjestenine, ona mogu sjajno upotpuniti okuse poznatih umaka koji se poslužuju uz kraljicu talijanske kuhinje.

Uz tjesteninu s četiri vrste sira najbolje će pasati Korlat Cabernet Sauvignon, dok uz tjesteninu ala pesto genovese nećete pogriješiti odaberete li Korlat Merlot. Za tjesteninu s dodatkom crvenog mesa poput telećeg ili junećeg bifteka odaberite Korlat Syrah.

3. Uz roštilj Syrah, a uz plemenitu ribu Merlot

Iako se neki drže pravila da je boju vina potrebno uskladiti s bojom mesa pa tako uz ribu, morske plodove i jela od peradi poslužiti bijelo vino, a crveno vino uz crveno meso, pravi vinski znalci znaju da to ne mora biti tako.

Uz pečenu govedinu ili janjetinu, teletinu ispod peke, divljač i tartar beefsteak idealno će odgovarati Korlat Cabernet Sauvignon. Jela s roštilja, posebno svinjske kotlete ili plavu ribu, gulaš od divljači, pečenu govedinu i suhomesnate proizvode kao što su kobasice od divljači kombinirajte s Korlat Syrahom. U plemenitoj ribi s gradela, pečenim pačjim prsima, svinjskim kotletima, steakovima, tuna steakovima, janjećim kotletima i divljači uživajte uz Korlat Merlot, dok za slađa tradicionalna jela poput pašticade birajte slatko vino Koralt Merlot Boutique.



4. Deserti su slađi uz čašu vina

Kod sljubljivanja vina s hranom treba paziti i na ravnotežu kiselosti i slatkoće. Bijela vina obično su kiselija od crnih, dok su crvena vina slađa i bolje ih je piti prema kraju obroka.

Uz čokoladne torte i karamelizirane bademe najbolje će pasati raskošno slatko vino Korlat Merlot Boutique. Uz deserte od tamne čokolade idealno odgovara Korlat Merlot. Deserti od šumskog voća najbolje će odgovarati uz Korlat Syrah, a štrudle od šljiva ili višanja uz Korlat Cabernet Sauvignon.

Život je prekratak da bismo pili loše vino. Ovog Božića vi brinete za hranu, a mi se brinemo da guštate u prefinim vinima. Zato, iskoristite priliku i osvojite Korlat paket vina! Kreativni natječaj počinje 11. prosinca 2020. i završava 13. prosinca 2020, pet minuta do ponoći. Detalje pronađi na FB profilu Punkufer.hr, a pravila natječaja pročitaj OVDJE.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Korlat po najvišim profesionalnim standardima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju