Šef kuhinje restorana Agava, gospodin Belizar Miloš, kratkim je uvodnim riječima predstavio pačju jetru, kremu od suhe smokve i marsala vina te krokant od badema. Osoblje je natočilo hladni orošeni Korlat Rose 2014., i sve je moglo početi.

Razlog zbog kojeg smo se okupili je bilo predstavljanje Korlat Rosea, ali i svrgavanje s trona daruvarskog sauvignona, koji je do prošlog tjedna po broju medalja bio ispred benkovačkog Korlata. No, na velikom svjetskom ocjenjivanju Concours Mondial de Bruxelles, koje je držano je od 1. do 3. svibnja u Jesolu kod Venecije, dva vina Badela 1862 okitila su se visokim odličjima - veliku zlatnu medalju (Grand Gold Medal) dobio je Korlat Merlot 2011, a srebrnu medalju dobio je Korlat Merlot Boutique 2011. Sasvim zasluženo!


I tako je Korlat prestigao Daruvar, a mi smo se mogli posvetiti ocjenjivanju mladog Rosea. Profesionalno složeno, osvježavajuće, još uvijek mrvicu živahno i mlado - bit će potpuno spreman za ljeto. Inače, Concours Mondial de Bruxelles jedno od najvećih i najpoznatijih svjetskih ocjenjivanja vina. Na ovogodišnje 22. ocjenjivanje poslano je 8020 uzoraka vina iz 40-ak zemalja sa svih krajeva svijeta. Međunarodni žiri imao je više od 300 članova, svrstanih u 55 komisija.


Uslijedilo je glavno jelo, 35 dana odležani striploin & tenderloin steak, s redukcijom Korlat Merlota 2011 i bombonima od Taleggio sira. Pratio ih je Korlat merlot 2011. Ozbiljno dobro meso i isto takvo vino sjeli s nam kao izvedba Bolera Torwell & Dean na OI u Sarajevu! 


Tart od Guanaja Grand Cru čokolade, coulis od maline i emulzija maslinovog ulja i naranče završili su gozbu praćeni Korlat Merlot Boutiqueom 2011. Dubravko Ćuk, direktor vinogradarstva i vinarstva i glavni enolog Badela 1862 objasnio nam je kako je nastalo ovo iznimno slatko i voćno vino, koje se idealno stapa s ovim kiselo slatkim desertom.

Pa smo opet probali Rose, pa Merlot, pa Boutique, i ponovno se uvjerili da i mi, kao i Europski vinari - imamo stvarno dobar ukus. Iskrene preporuke za sjajna vina koja dolaze s našeg krša. Živjeli!



 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju