Ništa ne može zamijeniti okus svježe ispečenog roštilja, no ako nemate prostora, vremena i želje za ovaj tip termičke obrade poslužiti se možete i malim trikom u pripremi hrane – tekućim dimom (liquid smoke).

Kao što mu i ime kaže riječ o tekućini s aromom dima, koji hrani daje okus kao da je pripremljeno na roštilju. Tekući dim je zapravo tekućina koja nastaje kondenzacijom prilikom izgaranja drva, a koje se po potrebi oplemenjuje dodatnim okusima.

Sečuanski papar Hrana i piće Odličan za slana i slatka jela: Začin koji "ubija" sve loše bakterije u hrani

Okus tekućeg dima je iznimno koncentriran pa se treba dodavati jelu i vrlo malim količinama. Samo četvrtina čajne žličice ove tekućine može transformirati običan umak, pire, pečenje ili juhu u nezaboravno gastronomsko iskustvo.

Tekući dim često se koristi u pripremi obroka biljnog porijekla – marinira i pirja s povrćem, tofuom ili tempehom kako bi se dobila veganska verzija špeka ili šunke.

Tonka Hrana i piće Toksičan ili ne? Začin koji obožavamo u kolačima, makar je u nekim dijelovima svijeta strogo zabranjen

Tekući dim može se kupiti i na hrvatskom tržištu u trgovinama zdrave hrane i specijaliziranim dućanima za prodaju začina po cijeni od tridesetak do osamdesetak kuna za bočicu ovisno o veličini.

Tekući dim Holy Smoke, SpicyDays, 29 kn za 50 ml, Hicory liquid smoke, Harissa, 80,90 kn za 118 ml Tekući dim Holy Smoke, SpicyDays, 29 kn za 50 ml, Hicory liquid smoke, Harissa, 80,90 kn za 118 ml (Foto: Internetske stranice proizvođača)

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju