Ništa ne može zamijeniti okus svježe ispečenog roštilja, no ako nemate prostora, vremena i želje za ovaj tip termičke obrade poslužiti se možete i malim trikom u pripremi hrane – tekućim dimom (liquid smoke).
Kao što mu i ime kaže riječ o tekućini s aromom dima, koji hrani daje okus kao da je pripremljeno na roštilju. Tekući dim je zapravo tekućina koja nastaje kondenzacijom prilikom izgaranja drva, a koje se po potrebi oplemenjuje dodatnim okusima.
Okus tekućeg dima je iznimno koncentriran pa se treba dodavati jelu i vrlo malim količinama. Samo četvrtina čajne žličice ove tekućine može transformirati običan umak, pire, pečenje ili juhu u nezaboravno gastronomsko iskustvo.
Tekući dim često se koristi u pripremi obroka biljnog porijekla – marinira i pirja s povrćem, tofuom ili tempehom kako bi se dobila veganska verzija špeka ili šunke.
Tekući dim može se kupiti i na hrvatskom tržištu u trgovinama zdrave hrane i specijaliziranim dućanima za prodaju začina po cijeni od tridesetak do osamdesetak kuna za bočicu ovisno o veličini.