Ništa ne može zamijeniti okus svježe ispečenog roštilja, no ako nemate prostora, vremena i želje za ovaj tip termičke obrade poslužiti se možete i malim trikom u pripremi hrane – tekućim dimom (liquid smoke).

Kao što mu i ime kaže riječ o tekućini s aromom dima, koji hrani daje okus kao da je pripremljeno na roštilju. Tekući dim je zapravo tekućina koja nastaje kondenzacijom prilikom izgaranja drva, a koje se po potrebi oplemenjuje dodatnim okusima.

U trendu Kampiranje Zlatne godine Kako se nekoć kampiralo? 10 prizora koji bude sjetu, ali i smijeh Spavanje na konopima/Ilustracija Mračno doba Ovako se živjelo u doba velikog siromaštva: Ljudi su davali novac kako bi mogli spavati na konopcima Kuća za odmor na Cresu, Airbnb - 6 Pogled s terase je vau! 60 eura na noć: Mala kuća na Cresu za one koji na odmoru žude za mirom i tišinom

Sečuanski papar Hrana i piće Odličan za slana i slatka jela: Začin koji "ubija" sve loše bakterije u hrani

Okus tekućeg dima je iznimno koncentriran pa se treba dodavati jelu i vrlo malim količinama. Samo četvrtina čajne žličice ove tekućine može transformirati običan umak, pire, pečenje ili juhu u nezaboravno gastronomsko iskustvo.

Tekući dim često se koristi u pripremi obroka biljnog porijekla – marinira i pirja s povrćem, tofuom ili tempehom kako bi se dobila veganska verzija špeka ili šunke.

Tonka - 4 Hrana i piće Zamjena za vaniliju: Začin koji obožavamo u kolačima, makar je u nekim dijelovima svijeta strogo zabranjen

Tekući dim može se kupiti i na hrvatskom tržištu u trgovinama zdrave hrane i specijaliziranim dućanima za prodaju začina po cijeni od tridesetak do osamdesetak kuna za bočicu ovisno o veličini.