Ništa ne može zamijeniti okus svježe ispečenog roštilja, no ako nemate prostora, vremena i želje za ovaj tip termičke obrade poslužiti se možete i malim trikom u pripremi hrane – tekućim dimom (liquid smoke).

Kao što mu i ime kaže riječ o tekućini s aromom dima, koji hrani daje okus kao da je pripremljeno na roštilju. Tekući dim je zapravo tekućina koja nastaje kondenzacijom prilikom izgaranja drva, a koje se po potrebi oplemenjuje dodatnim okusima.

Sečuanski papar Hrana i piće Odličan za slana i slatka jela: Začin koji "ubija" sve loše bakterije u hrani

Okus tekućeg dima je iznimno koncentriran pa se treba dodavati jelu i vrlo malim količinama. Samo četvrtina čajne žličice ove tekućine može transformirati običan umak, pire, pečenje ili juhu u nezaboravno gastronomsko iskustvo.

Tekući dim često se koristi u pripremi obroka biljnog porijekla – marinira i pirja s povrćem, tofuom ili tempehom kako bi se dobila veganska verzija špeka ili šunke.

Slika nije dostupna Hrana i piće Toksičan ili ne? Začin koji obožavamo u kolačima, makar je u nekim dijelovima svijeta strogo zabranjen

Tekući dim može se kupiti i na hrvatskom tržištu u trgovinama zdrave hrane i specijaliziranim dućanima za prodaju začina po cijeni od tridesetak do osamdesetak kuna za bočicu ovisno o veličini.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju